All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
utorak, 03 april 2018 11:06

Konzervativni islam podstiče odlazak džihadista u Islamsku državu

Poslanik iz Hrvatske u Evropskom parlamentu Marijana Petir rekla je da je EU zabrinuta zbog širenja vehabijskih naselja u BiH u proteklih deset godina, o čijoj popularnosti svjedoči i veliki broj džihadista koji odlaze u Siriju i Irak, te da se smatra da je jedan od razloga velikog broja boraca iz BiH i regiona koji su se priključili Islamskoj državi - širenje konzervativnog oblika islama.
 
Marijana Petir (foto:scontent.fbeg) -
Marijana Petir (foto:scontent.fbeg)

Prema njenim riječima, činjenica koja je poznata cijeloj EU, a vidljiva je iz raznih izvještaja, studija sprovedenih od evropskih tijela, jeste da Saudijska Arabija još od rata ima snažan uticaj u BiH, a jedan od ciljeva je i širenje svog tumačenja islama.

"Postoje utvrđeni podaci finansijske podrške koja u BiH dolazi iz gotovo svih država Zaliva", ističe Petirova, koja je i bivši predsjednik HSS-a Hrvatske.

Ona je za današnje "Oslobođenje" rekla da Saudijska Arabija, iako nije bila jedini donator u BiH, jer su to bile i Turska i Iran, od 1992. godine pruža znatnu finansijsku podršku obrazovnim, društvenim i vjerskim institucijama u BiH, čiji je učinak i posljedica, prema studiji koju je sproveo Evropski parlament, "vanredna i dalekosežna, posebno za širenje arapske ideologije".

Prema njenim riječima, u izvještaju Evropskog parlamenta navodi se da je Saudijska Arabija od 1992. godine započela sa obezbjeđivanjem sredstava za BiH posredstvom nekoliko islamskih dobrotvornih društava.

Petirova je navela stavove evropskih zvaničnika, zasnovanih na zvaničnim dokumentima EU, da EU zabrinjava to što je u BiH u proteklih 10 godina došlo do širenja vehabijskih naselja.

Ona je nedavno izjavila da se u BiH pojavljuje sve više mladih žena koje se pokrivaju hidžabom i muškaraca koji puštaju brade da bi dobili stipendije iz arapskih zemalja.

Petirova je na zajedničkom sastanku Pododbora za bezbjednost i odbranu u Evropskom parlamentu istakla da je "novcem koji je došao izvana finansirana izgradnja cijelog jednog novog grada u BiH, a koji je zapravo resort u kojem živi arapsko stanovništvo, a služe im bosanski selafisti".

"BiH bi trebalo da iskoristi finansijsku pomoć i podršku EU, te da radi na stabilizaciji, postizanju bezbjednosti i borbi protiv radikalizacije i ekstremizma, umjesto negiranja nečega čega su svi svjesni", poručila je Petirova.

Ona je naglasila da, ukoliko se nešto ne promijeni, strahuje za opstanak i budućnost hrvatskog naroda u BiH.

"Danas se prava hrvatskog naroda u BiH ne poštuju, hrvatski jezik je sve manje prisutan u javnom i političkom prostoru, a Hrvati se osjećaju kao građani drugog reda. Nakon više od 20 godina, vrijeme je da pronađemo način da ti problemi budu riješeni i da BiH postane održiva i funkcionalna zemlja, a ne da jednima bude majka, a drugima maćeha", naglasila je Petirova.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…