All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

-5°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 73%

Wind: 11.27 km/h

  • 22 Feb 2018

    Cloudy -1°C -7°C

  • 23 Feb 2018

    Partly Cloudy -2°C -7°C

Partner Viber stickers

nedelja, 11 februar 2018 17:20

Jutarnji: Nova smrtonosna balkanska izbjeglička ruta

 Zagrebački "Jutarnji list" piše o novoj smrtonosnoj balkanskoj ruti, kojom se ilegalni migranti pokušavaju domoći Zapadne Europe.

Ruta prelazi preko Crne Gore, BiH i Hrvatske.

"Iako se o toj ruti u javnosti malo govori, ona je sve aktivnija i odnosi sve više ljudskih života", navodi se u reportaži lista.

Hrvatske vlasti migrante koji u tu zemlju uđu iz sjeverozapadne BiH smatraju pojedinačnim slučajevima ilegalnih prelazaka državne granice, u Sloveniji misle da bi se moglo govoriti o novom kraku takozvane balkanske rute, dok su u BiH sigurni da je to nova ruta koju nazivaju "južna migrantska ruta".

Ona iz Grčke skreće prema Albaniji, a iz Crne Gore, preko mjesta Nudo, ulazi u Aranđelovo i Trebinje, u Hercegovini.

Migranti zatim preko BiH, otvoreno javnim prevozom, autobusima i taksijima putuju do Velike Kladuše, nešto manje u Bihać.

Taj koridor kroz Hrvatsku ide kroz Karlovačku županiju, do slovenačke granice koja je udaljena svega oko 70 kilometara.

U Sloveniju, na područje Bijele krajine, odnosno Črnomelja, ulaze preko rijeke Kupe.

"Jutarnji list" konstatuje da, bez obzira na to kako ga nazivali, činjenice govore da je to novi pravac kojim se Zapada pokušavaju domoći nevoljnici iz bliskoistočnih, azijskih i afričkih zemalja - sa sve većim udijelom građana Kosova.

Lani su ih u BiH evidentirali oko 800, sedam puta više u odnosu na prethodnu godinu.

Tek svaki dvanaesti među njima je Sirijac, a prednjače Afrikanci (Alžir i Maroko) te Pakistanci i Avganistanci. Samo u Karlovackoj županiji su prošle godine uhvatili 202 migranta (u dvije godine broj se učetvorostručio), a u januaru ove godine 21.

Broj osoba koje prolaze Hrvatskom zasigurno je višestruko veći od policijskih statistika, i to iz najmanje dva razloga, konstatuje se u tekstu.

Prvo, postoji određen broj koji nikad ne evidentira nijedna od triju zemalja, a drugo, ako BiH i Slovenija barataju brojkama koje su pet puta veće, jasno je da se sa njima mora računati i u Hrvatskoj. Razlika je samo u tome što kroz Hrvatsku putuju noću i mnogo opreznije, danju se skrivaju, a sve zbog straha od hrvatske policije, pa je u skladu s tim, i manji broj evidentiranih.

To potvrđuju i informacije slovenačke policije. Na području policijske uprave Črnomelj policajci su prošle godine evidentirali svega šest slučajeva u kojima je preko Kupe ilegalno ušlo 14 migranata. Samo u januaru i prvoj nedelji februara ove godine evidentirali su 22 slučaja i čak 112 migranata.

"Jutarnji list" navodi desetke slučajeva u kojima su mještani viđali grupe kako prolaze poljima i šumama, te provaljuju u vikendice tražeći zaklon od zime i policije. Barem dva slučaja završila su tragično.

Sve se to događa u zimskim mjesecima, nepovoljnima za takvu vrstu putovanja. S obzirom na to, ali i na informacije iz Velike Kladuše gdje su, uglavnom po privatnim objektima i u dvije džamije, smještene desetine migranata, a novi pristižu svakodnevno, Hrvatsku bi uskoro mogao zapljusnuti pravi migrantski talas, zaključuje zagrebački dnevnik.

Jutarnji: Nova smrtonosna balkanska izbjeglička ruta

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…