All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

-5°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 73%

Wind: 11.27 km/h

  • 22 Feb 2018

    Cloudy -1°C -7°C

  • 23 Feb 2018

    Partly Cloudy -2°C -7°C

Partner Viber stickers

četvrtak, 08 februar 2018 09:23

SB UN: Nema saglasnosti o budućnosti Unmika na Kosmetu

Rusija, Kina, Kazahstan i Srbija usprotivile su se novoj inicijativi Zapada da se promijeni format sjednica Savjeta bezbjednosti o Kosmetu i mandat Unmika koji bi prema toj inicijativi postepeno bio smanjivan i na kraju ukinut.
 
Dačić u SB UN - Foto: SRNA
 

Novi plan predstavio je holandski ambasador Karel van Osterom, na sjednici na kojoj je razmatran izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Unmika.

On je u nekoliko tačaka predstavio na koji bi se način u budućnosti pred Savjetom bezbjednosti UN raspravljalo o stanju na Kosmetu, prenosi RTS.

Prema njegovim riječima, Savjet bezbjednosti bi na konsultacijama, umjesto na sjednicama i dva umjesto četiri puta godišnje, raspravljao o situaciji na Kosmetu uz ozbiljnu promjenu mandata i obima misije UN na Kosovu.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se Moskva protivi promjeni mandata misije, kao i promjeni formata u kojem se o južnoj srpskoj pokrajini raspravlja pred Savjetom bezbjednosti UN.

Sličan stav iznijeli su i predstavnici Kine i Kazahstana.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić podržao je dalji rad Unmika u "punom kapacitetu, kako bi ta misija mogla uspešno da se nosi sa kompleksnim problemima na Kosovu".

U posljednjih deset godina, zapadne države su u nekoliko navrata pokušavale da smanje ili ukinu misiju UN na Kosovu, mahom kroz budžet UN, ali ta nastojanja iz različitih razloga nisu urodila plodom.

Američki ambasador pri UN Niki Hejli rekla je da je davno prošlo vrijeme za promjenu mandata Unmika i apelovala da lideri država članica s pažnjom vode računa o ograničenim sredstvima kojima raspolažu UN.

Sličan stav iznijeli su i ambasadori Švedske, Poljske, Velike Britanije i Francuske, te ambasador /samoproglašenog/ Kosova u SAD Vljora Čitaku.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…