All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Mostly Cloudy

-3°C

Novi Grad

Mostly Cloudy

Humidity: 66%

Wind: 17.70 km/h

  • 23 Jan 2018

    Cloudy -2°C -6°C

  • 24 Jan 2018

    Cloudy 2°C -2°C

Partner Viber stickers

subota, 13 januar 2018 19:47

Nova godina po Јulijanskom kalendaru

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju Јulijanski kalendar, dočekuju Novu godinu.
 
Pravoslavna Nova godina (ilustracija: RTRS) -
 

Ove crkve 14. januara po Јulijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i dan Svetog Vasilija Velikog ili Vasiljevdan.

Pravoslavna Nova godina biće proslavljena širom Republike Srpske.

U pojedinim opštinama i gradovima biće organizovan doček na otvorenom, dok će u drugim mjestima građani slaviti u ugostiteljskim objektima, ili u krugu porodice. U svim pravoslavnim hramovima, u ponoć će biti služen moleban. Na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu organizovan je doček pravoslavne Nove godine.

Uz grupu Garavi sokak u opštini Istočno Novo Sarajevo biće dočekana pravoslavna Nova godina na otvorenom. Doček pravoslavne Nove godine u Modriči organizovan je u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u prigradskom naselju Višnjik. Na dočeku pravoslavne Nove godine publiku u Višegradu večeras će zabavljati Kiki Lesendrić i grupa "Piloti".

Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Derventa organizovaće večeras doček pravoslavne Nove godine na Trgu pravoslavlja.

 

Doček je organizovan i u Tesliću, Stanarima, Čajniču.

Za razliku od prethodnih godina, u Banjaluci neće biti organizovanog dočeka Pravoslavne Nove godine. Većina građana će dolazak nove godine po julijanskom kalendaru proslaviti u krugu porodice i prijatelja.

Omladina će, kao i obično, novogodišnju noć proslaviti u kafićima i noćnim klubovima.
Večeras će u centru Banjaluke, u sklopu druge manifestacije, biti održana dva koncerta, gradskog tamburaškog sastava i benda Odeon, koji će trajati do 23.30, dok će u ponoć u svim pravoslavnim hramovima biti služeni molebani za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

Poslije dočeka Nove 2018 .godine po gregorijanskom kalendaru, neće manjkati provoda ni slavlja povodom Nove godine po julijanskom kalendaru u gradovima i turističkim centrima Srbije, gdje je organizovan raznovrstan provod uz nastupe muzičkih zvijezda i lokalnih bendova.

Beograđani imaju priliku da se provedu ispred opštine Zvezdara uz nastupe "Miligrama" i Dženana Lončarevića, a u ponoć će u Hramu Svetog Save na Vračaru biti održan moleban i tradicionalni novogodišnji vatromet. Doček pravoslavne Nove godine u Novom Sadu obilježiće više koncerata najrazličitijih žanrova na više od 21 lokacije.
"Dođite po drugu dozu novogodišnje večeri u Beograd" poziva čitaoce londonski "Indipendent" i predlaže da obiđu znamenitosti grada, i boemsku četvrt Skadarliju sa tradicionalnim nastupom tamburaša.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…