All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

1°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 90%

Wind: 17.70 km/h

  • 16 Dec 2017

    Cloudy 1°C 0°C

  • 17 Dec 2017

    Mostly Cloudy 1°C -1°C

ponedeljak, 18 jul 2016 00:00

8. Književna kolonija "Rijeka misli"

U Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića u opštini Krupa na Uni, u subotu je održana 8. Književna kolonija "Rijeka misli" gdje je učestvovalo 15 pisaca iz Prijedora, Dervente, Banjaluke, Bosanske Krupe i Novog Grada. Izvršni direktor teatra Scena iz Novog Grada i jedan od idejnih tvoraca književne kolonije Srećko Marčeta rekao je da je cilj ove manifestacije okupljanje nedovoljno afirmisanih pisaca. "Svake godine okupljamo se u spomen-školi koju je pohađao Branko Ćopić što je za učesnike svojevrsno sveto mjesto koje sjeća na njega", rekao je Marčeta. Anela Sejarić-Vujinović prvi put je učestvovala u radu kolonije i nada se da će biti u Hašanima i ubuduće na ovakvim skupovima.

"Ćopić je pisac uz čija djela smo odrastali. Ja sam idejni tvorac `Majskih susreta` koji se 13 godina održavaju u Prijedoru i služe za promociju mladih pisaca. U Hašanima na književnoj koloniji takođe ima mladih pisaca pa ima sličnosti između ove dvije manifestacije", izjavila je ona. Edina Gerzić iz Bosanske Krupe takođe je prvi put ove godine učestvovala u radu kolonije. "Za mene je Ćopić jedan od pisaca koji je izgradio naše djetinjstvo i treba da živi sjećanje na njega jer u njegovim djelima nema mržnje već samo istinske ljubavi što nam danas stvarno treba", rekla je Gerzićeva.

Osim njih stihove su na poetskom času u spomen-školi "Branko Ćopić" govorili i Suzana Stupar, Aleksandra Marilović, Gordana Savić, Kristina Plavšić, Biljana Bera, Nikola Dakić, Zoran Plavšić i Irena Stanković. Glumac dramske radionice "Branko Ćopić" iz Donjeg Dubovika Igor Kondić govorio je dio teksta predstave "Doživljaji mačka Toše" koji je adaptirao Srećko Marčeta, a Irena Stanković je za ovu priliku pripremila nekoliko aforizama iz Ćopićevog života koji su poslužili kao uvod u književni čas. Učesnici kolonije posjetili su i mjesto gdje su ostaci Ćopićeve rodne kuće u Hašanima.

U sklopu Književne kolonije "Rijeka misli" održano je nekoliko radionica, a biće održano i veče poezije.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…