All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

0°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 90%

Wind: 11.27 km/h

  • 18 Feb 2018

    Mostly Cloudy 2°C -2°C

  • 19 Feb 2018

    Cloudy 2°C -3°C

Partner Viber stickers

ponedeljak, 11 septembar 2017 00:00

Ministarstvo prosvjete zabranilo “Noć vještica” u školama i vrtićima

Dok su univerzitetski amfiteatri prazni, a seoske škole širom RS se urušavaju ili zatvaraju, Minisartvo prosvjete RS očigledno ima preča posla.

Uoči početka školske godine, školama i vrtićima poslali su dopis u kome se poručuje da je odzvonilo priredbama povodom Helouvina (Helloween), praznika poznatijeg kao Noć vještica, koji je za djecu u SAD, Kanadi i još nekim zemljama engleskog govornog područja već generacija dio odrastanja.

Ovaj praznik, tokom kojeg se djeca maskiraju i u izdubljene bundave, prepadaju jedni druge i traže skatkiše, po ministarstvu je problematičar jer “nije propisan Zakonom o praznicima RS” i kako oni smatraju nije u skaldu sa razvojem slobode, demokratije i tolerancije, niti je “u duhu sa tradicijom našeg naroda”.

Ministarstvo je ovako postupilo na zahtjev sedam nevladinih orzanizacija koje same sebe karakterišu kao tradicionalističke i posvećene “porodičnom i vjerskom identitetu. Zahtjev su poslali Društvo prijatelja manastira Hilandar, Udruženje porodica četiri plus, Kolo srpskih sestara, SNP “Izbor je naš”, Balkanološki istraživački centar, Krajiški kulturni klub “Sveti Sava”, Baštovnik.

Tradicionalisti tvrde da Noć vještica “Slavi paganski kult smrti” i mališane pod plaštom ” bezazlene dječije igre maskenbala i kolačića”, vodi ka “Sektaštvu i satanizmu”, s ciljek da ih, kako navode, ” od najranijeg doba naviknu na zlo”.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…