All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

-3°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 73%

Wind: 6.44 km/h

  • 20 Feb 2018

    Mostly Cloudy 2°C -3°C

  • 21 Feb 2018

    Mostly Cloudy 2°C -4°C

Partner Viber stickers

četvrtak, 13 jul 2017 00:00

"Ameriken spektejtor" -Politika SAD u BiH favorizuje muslimansku zajednicu na štetu svih

Politički magazin "Ameriken spektejtor" analizirao je način na koji su milijarder Džordž Soroš i njegova Fondacija za otvoreno društvo postepeno preuzeli institucije američke spoljne politike na Balkanu, te upozorio da diplomate SAD nastavljaju da se ponašaju u 2017. godini kao da je ovo deveta godina mandata bivšeg predsjednika Baraka Obame, iako je novi predsjednik Donald Tramp kritikovao intervencionističku politiku Vašingtona.
 
Dio teksta sa portala "The American Spectator" (Foto: screenshot / spectator.org) -
Dio teksta sa portala "The American Spectator" (Foto: screenshot / spectator.org)

U tekstu se naglašava da je ljevičarska orijentacija američke politike posebno apsurdna u BiH, gdje postoje tri etničke grupe sa snažnim vjerskim identitetom.

"Umjesto da daje nepristrasne savjete, Ambasada SAD u Sarajevu redovno se ponaša nametljivo prema liderima u ovoj zemlji i njenim građanima i promoviše nova prava seksualnih manjina dok istovremeno igra opasnu igru favorizovanja muslimanske zajednice nad Hrvatima i Srbima, na štetu svih", navodi se u tekstu.

"Spektejtor" napominje da je, kao rezultat politike SAD i Evrope, radikalni islam dobio utočište u BiH, Hrvati se potiskuju, a Srbi su u sve jačem savezu sa Rusijom.

U analizi se upozorava da je Trampova administracija, uz potencijalno tragične posljedice, dala "dodatni kiseonik propaloj spoljnoj politici" zadržavanjem Obaminih diplomata.

Takva indiferentnost prema ovom turbulentnom mjestu nije mudra, naročito kada džihadistički teroristi, koji sada dolaze iz Iraka i Sirije, pokušavaju da se uklope u postojeća bezbjedna utočišta u BiH, na pragu Evrope, piše američki magazin.

U tekstu se navodi da se podrivanje Dejtonskog sporazuma vrši od početka dvijehiljaditih godina, kada je američka administracija posvetila skoro svu svoju pažnju Avganistanu, Iraku i Bliskom istoku.

"Spektejtor" napominje da je politika Obamine administracije, pod snažnim uticajem Soroša i njegove Fondacije, otvoreno antagonizovala Hrvate i Srbe i promovisala viziju Bošnjaka o unitarnoj državi koja je u suprotnosti sa decentralizovanim uređenjem iz Dejtona.

Ambasada SAD podržava brojne programe kojima se kritikuju BiH i konzervativne tradicije njena tri naroda. U tekstu se posebno ukazuje na programe kojima je Obamina administracija podržavala prava LGTB zajednice u BiH.

"Ambasada SAD je u višestrukim konfliktima kada je riječ o reprezentaciji, obrazovanju i ravnopravnom tretmanu tri naroda, umjesto da ih umiruje, a naročito od dolaska aktuelnog ambasadora Morin Kormak", ocjenjuje američki politički magazin.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH opisana je kao "neka vrsta spoljnjeg diktatora sa ovlaštenjima da zaobilazi parlament, smjenjuje javne zvaničnike i negira sudske odluke".

"Zalaganje za unitarni, centralizovani sistem /sa nacionalnim obrazovnim programom/ ide u korist Bošnjaka, koji su najbrojniji narod u BiH. To bi bilo poput zalaganja za ukidanje prava država i lokalnog obrazovanja u SAD u korist centralizovanog sistema kojim se upravlja iz Vašingtona", piše "Spektejtor".

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…