All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
subota, 08 jul 2017 00:00

U krugu Јelšingrada uništeno 2.500 pušaka, pištolja i dijelova oružja

Uništavanjem više oko 2.500 komada prikupljenih i zaplijenjenih pušaka, pištolja i dijelova oružja i prateće opreme u krugu livnice metala "Јelšingrad" u Banjaluci je danas obilježen Međunarodni dan uništavanja oružja.
 
Uništavanje oružja u Јelšingradu - Foto: RTRS

Koordinator za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u BiH Ermin Pešto rekao je da je cilj ovih aktivnosti poboljšanje sigurnosne situacije u BiH, s obzirom da postoje i problemi u vezi sa određenom količinom viška naoružanja kod građana, ali i ilegalnog oružja u BiH.

"U proteklih mjesec danas smo prikupili i evidentirali oružje koje je potrebno uništiti, a riječ je o oružju koje je rezultat operativnog rada policisjkih agencija u BiH", rekao je Pešto novinarima.

 

On je istakao da je određena količina oružja dostavljena od nadležnih sudova nakon pravosnažno okončanih postupaka, na osnovu kojih je određena količina malog i lakog oružja predata Ministarstvu odbrane BiH.

Pešto je dodao da je i u aprilu uništeno nekoliko hiljada komada oružja, te da je ove godine uništena znatno veća količina oružja u odnosu na prošlu godinu, kada je uništeno nešto više od 1.000 komada.

Pešto je naveo da ovu aktivnost organizuje Koordinacioni odbor za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u BiH, u saradnji sa Kancelarijom EU u BiH, Razvojnim programom UN u BiH i Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi .

Predstavnik Kancelarije EU u BiH i šef Odjeljenja za vladavinu zakona Ričard Vud rekao je da malo i lako oružje predstavlja veliku opasnost, jer je lako prenosivo preko granica.

"Oružje koje će danas biti uništeno rezultat je napora policijskih agencija u BiH u borbi protiv nelegalne trgovine oružja", rekao je Vud.

On je dodao da ova akcija doprinosi i manjem broju oružja koje je dostupno za organozovani kriminal u BiH, ali i regiji.

Rukovodilac Sektora za pravdu i sigurnost UNDP BiH Slobodan Tadić rekao je da se projekat uništavanja malog i lakog naoružanja provodi u cijeloj jugoistočnoj regiji, uključujući i Moldaviju i Ukrajinu.

"Pokušavamo da kroz regionalnu saradnju uspostavimo kontrolu i time damo što veći doprinos sigurnosti zajednica u BiH, ali i čitavoj regiji“, rekao je Tadić.

Međunarodni dan uništavanja oružja, koji su 2001. godine inicirale Ujedinjene nacije, služi kao podsjetnik o opasnosti koju višak oružja, kao i slabo osigurano i nezakonito posjedovano oružje, predstavljaju za svakodnevnu bezbijednost i sigurnost svih građana.

Odlukom Savjeta EU, Centru za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja za jugoistočnu i istočnu Evropu povjeren je regionalni projekat vrijedan 6.508.136 evra, koji će u periodu od 2017. do 2019. godine pružati tehničku i finansijsku podršku institucijama u jugoistočnoj Evropi za sprovođenje aktivnosti kontrole malokalibarskog i lakog naoružanja.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…