All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

2°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 87%

Wind: 11.27 km/h

  • 20 Jan 2018

    Cloudy 2°C -1°C

  • 21 Jan 2018

    Cloudy 0°C -2°C

Partner Viber stickers

sreda, 17 maj 2017 00:00

Prekinuta rasprava u NSRS o prodaji “Ljubije”, nastavak danas

Rasprava u Narodnoj skupštini RS o odluci Vlade RS o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija Prijedor firmi Israeli investment group prekinuta je sinoć, a nastavak zakazan za danas .

Tokom višesatne polemike suprostavljene strane u vezi s ovom tačkom nisu pomirile stavove.

SNSD je zagovarao prodaju Ljubije firmi Israeli investment group kao dobru ponudu, dok su u DNS-u, iako su u koaliciji s SNSD-om, protiv, kao i opozicija u Narodnoj skupštini RS-a, dok iz Koalicije Domovina, čiji glasovi bi mogli biti presudni, zasad nisu učestvovali u raspravi.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković je ponovo ukazao da je ugovor o zajedničkom preduzeću Ljubije i Mittala iz 2004.godine bio štetan i da je sklopljen u vrijeme sadašnje opozicije, a radnike Mittala je podsjetio na stav Israeli investment group da će biti zaštićeni, ukoliko parlament potvrdi prodaju osnovnih akcija Ljubije.

Duško Ivić iz DNS-a je rekao da cijela prijedorska regija zavisi od rudnika Ljubija, te da je ArcelorMittal, kako je naveo, daleko od idealne kompanije, ali ispunjavaju sve obaveze prema radnicima i RS-u, a rekli su da ne žele da sarađuju sa Israeli investment group, jer smatraju da nemaju iskustva u rudarstvu i da bi mogli zatražiti međunarodnu arbitražu.

Za SDS je loš projekat Vlade RS, koja je priznala da proteklih godina nije s Mittalom uspjela da se dogovori o funkcioniranju zajedničkog preduzeća Ljubije i Mittala.

Skupštinski odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče ovu tačku dnevnog reda, ali iz vlade to nisu uradili, jer smatraju da državni kapital u Ljubiji treba da se proda firmi Israeli investment group, jer je dala bolju ponudu od ArcelorMittala Prijedor.

Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće Ljubije i Mittala u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a Mittal 51 odsto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 odsto zajedničkog preduzeća s Mittalom, koje godinama uspješno posluje.

Israeli investment group ponudila je za akcije Ljubije 92 miliona KM, a ArcelorMittal 63,6 miliona KM.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…