All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
sreda, 17 maj 2017 00:00

Ivanovu još tri dana da se izjasni o premijeru

Dva dana prije isteka roka u kojem predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov treba da odluči o davanju mandata za sastav nove vlade predsjedniku SDSM Zoranu Zaevu, ova država je, ocjenjuju stručnjaci, u još dubljoj političkoj krizi s obzirom na to da je u ponoć istekao mandat gradonačelnicima i predsjednicima opština.
 
Đorđe Ivanov (foto: European Union) -
Đorđe Ivanov (foto: European Union)

U Skoplju su izostala saopštenja i VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i pretendenta na tu funkciju i lidera socijaldemokrata Zorana Zaeva.

Nema informacija da li će se Ivanov i Zaev sastati do 19. maja, kada ističe rok za davanje mandata.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, makedonski mediji pišu da Ivanov planira službeno putovanje dan prije isteka roka za davanje mandata.

Ivanov je, naime, uprkos pritiscima međunarodne zajednice do sada više puta odbijao da mandat preda Zaevu sa obrazloženjem da "tiranska platforma", oko koje su se saglasile sve albanske partije, a koju je čelnik socijaldemokrata prihvatio kao dio svog programa, prijeti narušavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Međutim, nakon nedavne posjete američkog zvaničnika Brajana Hojta Јija, Ivanov je rekao da je neophodno da Zaev prije dobijanja mandata pruži garancije da će, ako on postane premijer, Makedonija ostati jedinstvena država.

Najuticajnija VMRO-DOMNE, međutim, smatra da je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora jedino rješenje za aktuelnu situaciju u Makedoniji.

Davanje mandata za formiranje nove makedonske vlade nakon decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora bi trebalo da stabilizuje državu i omogući sprovođenje hitnih reformi koje Makedoniju treba da vrate na evroatlantski put.

Ukoliko Ivanov otputuje na službeno putovanje njega će zamenjivati novoizabrani predsjednik parlamenta Talat Džaferi, prvi Albanac na toj funkciji, kojeg VMRO-DPMNE i predsjednik Makedonije ne priznaju.

Deo makedonske javnosti i zvaničnika smatra da je Džaferi izabran na nelegalan način i da su Ivanov i tehnički premijer jedini legalni predstavnici vlasti.

Od ponoći u tehničkom mandatu su i svi gradonačelnici i predsjednici opština u Makedoniji.

To praktično znači da su oni u tehničkom mandatu i da mogu da budu prisutni na čelnim pozicijama, ali nemaju nikakva prava, posebno ne potpisa i upravljanja finansijama.

Redovni lokalni izbori u Makedoniji nisu raspisani, jer nije imao ko da ih raspiše, a kako će i kada će ova situacija biti razrješena, za sada nije poznato.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…