All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Mostly Cloudy

-3°C

Novi Grad

Mostly Cloudy

Humidity: 66%

Wind: 17.70 km/h

  • 23 Jan 2018

    Cloudy -2°C -6°C

  • 24 Jan 2018

    Cloudy 2°C -2°C

Partner Viber stickers

utorak, 18 april 2017 00:00

NATO zabrinut za bezbjednost zapadnog Balkana

NATO je "zabrinut zbog najnovijeg pogoršanja bezbjednosnih prilika" na Zapadnom Balkanu i poručuje da "snažno ohrabruje vođe u regionu da budu na visini svojih odgovornosti i nastave putem dijaloga i pomirenja".
 
Sjedište NATO-a u Briselu - Foto: AFP
Sjedište NATO-a u BriseluFoto: AFP

To je agenciji Beta u Briselu izjavio jedan zvaničnik u sjedištu NATO-a na molbu da se osvrne na izjavu albanskog premijera Edija Rame da bi Albanija mogla da se ujedini s Kosovom i da može doći do ratnih sukoba na Zapadnom Balkanu ako iščile izgledi za članstvo regiona u Evropsku uniju.

"NATO i drugi u međunarodnoj zajednici imaju ulogu davanja potpore, ali rješavanje problema u regionu se mora naći unutar samog Zapadnog Balkana", stavio je do znanja funkcioner u sjedištu Atlantskog saveza.

Zamoljen da se osvrne na ocjenu zvaničnika u Beogradu i drugdje u regionu da Ramina izjava listu Politiko sobom nosi prijetnju stvaranja tzv. "Velike Albanije" i nasilnog mijenjanja granica u regionu, funkcioner Atlantskog saveza je podvukao da "NATO i Evropska unija imaju strateške interese za stabilan i napredan Zapadni Balkan".

"Stabilnost i bezbjednost tog regiona su od koristi za stabilnost i bezbjednost Evrope i otud će NATO", kako je naglasio, "održati svoje prisustvo, usredsređenost i angažovanje na Zapadnom Balkanu, uključujući našu misiju Kfor".

"Kfor će i dalje igrati svoju ulogu i davati podršku svim ljudima na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija", rekao je izvor NATO.

"Mi podržavamo", dodao je, "evro-atlantske težnje svih zemalja regiona, a demokratske vrijednosti, vladavina zakona, domaće reforme i dobri susjedski odnosi su od životne važnosti za regionalnu saradnju i stabilnost".

"Mi smatramo da oni koji to žele, imaju budućnost u evro-atlantskoj saradnji i integraciji, što će biti od koristi njihovim građanima, njihovim zemljama i cjelokupnoj evro-atlantskoj porodici", istakao je zvaničnik u sjedištu NATO-a.

I, kako je želeo da podvuče, "mi smo riješeni da pomognemo zemljama zapadnobalkanskog regiona da sprovedu istinske reforme na dobrobit svojih građana, bez obzira na to da li one žele ili ne, da postanu članice NATO-a".

Rama je u intervjuu evropskom izdanju američkog lista Politiko rekao da "ne vidi rat kao prvi scenario u regionu", ali je mišljenja da "stvari mogu da postanu istinski loše ako evropska perspektiva izblijedi".

Politiko je u komentaru Raminog intervjua upozorio da "mnogi strahuju da bi ujedinjenje Kosova i Albanije izazvalo novu buru na Balkanu, gdje je buknuo rat 1991. , a BiH i Makedonija bi posebno bile ranjive ".

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…