All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

3°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 95%

Wind: 11.27 km/h

  • 23 Nov 2017

    Mostly Cloudy 8°C 3°C

  • 24 Nov 2017

    Mostly Cloudy 7°C 3°C

subota, 01 april 2017 00:00

BiH pod sankcijama, a u oktobru dobija nove?

Bosna i Hercegovina od danas ponovo je pod sankcijama Energetske zajednice jer nije ispoštovala dogovor i usvojila zakon o regulatoru, prenosu i tržištu energije i gasa na nivou Bosne i Hercegovine.

Ove sankcije podrazumijevaju da BiH kao članica ove zajednice ostaje bez mogućnosti glasanja i njenim predstavnicima neće biti plaćeni putni troškovi. Pored ovoga, kako nam je i u petak potvrđeno, Ministarski savjet Energetske zajednice razmatraće u oktobru i dodatne sankcije protiv BiH koje bi mogle podrazumijevati uskraćivanje sredstava namijenjenih energetskom sektoru.

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, rekao je za BHRT da je, prema njegovim informacijama, krivac Federacija BiH, koja za razliku od Republike Srpske nije prihvatila veći dio u tančine dogovorenih rješenja. Takođe, dodao je da iako je BiH pod sankcijama, moguće je da joj bude onemogućen izvoz struje, mada je malo vjerovatno da će se to dogoditi.

"Ova situacija nije dobra za BiH jer je više niko ne uzima ozbiljno. Sve što je obećano krši se. BiH je potpisala taj dogovor s EU o postepenom pridruživanju, ali na području energetike nema šta da pokaže. Ko će vjerovati BiH, koja je članica neke zajednice i ne poštuje skoro ništa, da će poštovati nešto čemu se tek pridružuje. To je veoma negativan signal i ne mogu da razumijem", rekao je Kopač.

Za razliku od Kopača, koji je razočaran, sankcije kao da nisu pogodile zvaničnike u BiH, pa tako Fadil Novalić, premijer FBiH, kaže da ukoliko se uvedu nove, BiH neće moći da raspolaže određenim novcem.

"Ne možemo u BiH riješiti problem i pitanja koja se odnose na gas, dok problema nema u oblasti električne energije. Nadam se da ćemo riješiti probleme i da BiH neće biti uvedene sankcije", rekao je Novalić, dodajući da u finansijskom smislu BiH sada ništa ne gubi, te da je uvjeren da će se pronaći rješenje i uslovi biti ispunjeni.

Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske, rekla je da Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva radi svoj dio posla u oblasti energetike.

"Ukoliko neko hoće da kaže da u aktivnosti određenog ministarstva spada i prenos nadležnosti sa nivoa entiteta na BiH, moram reći da to ne možemo da radimo", rekla je Cvijanovićeva, ističući da postoje rješenja kojima bi se ispunio zahtjev EU.

BiH pod sankcijama, a u oktobru dobija nove?

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…