All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

3°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 95%

Wind: 11.27 km/h

  • 23 Nov 2017

    Mostly Cloudy 8°C 3°C

  • 24 Nov 2017

    Mostly Cloudy 7°C 3°C

petak, 31 mart 2017 00:00

Albanci u Makedoniji na ivici nerava: Spremaju kumanovski scenario

Analitičari iz Skoplja ne isključuju mogućnost ponavljanja kumanovskog scenarija ukoliko SDSM i albanske stranke ne uspiju da formiraju vladu.

Nervoza zbog neuspjeha SDSM-a i albanskih stranaka da formiraju parlament, a kamoli vladu Makedonije, unio je nervozu u ovu koaliciju, a pojedini poslanici pretežno iz albanskih redova polako su počeli da gube kontrolu i za govornicom otkrivaju podatke iz koalicionog sporazuma sa SDSM-om koji se do sada nisu ni znali.

Najdalje je otišao albanski poslanik Zijadin Selo, partner SDSM-a, koji je za govornicom Sobranja optužio makedonski narod da je genocidan prema Albancima, da gaje genocidne tendencije i da hoće da Albance protjeraju iz Makedonije.

Ova izjava dodatno je dolila ulja na već zapaljenu makedonsku vatru, pa se počelo postavljati pitanje da li albanska nervoza može da se prelije na nešto slično onom što se desilo u Kumanovu.

Natalija Ivčeva, politikolog iz Skoplja, kaže da je sve moguće i podsjeća da je i 2001. godine sukob izbio bez očiglednog razloga.

„Od njih je zaista moguće očekivati sve i svašta. Očito je da oni neće odstupiti od scenarija za ’Veliku Albaniju‘ i da će stav pokušati da istjeraju do kraja. Oni su ucijenili Makedoniju sa ’tiranskom platformom‘ i što više vrijeme odmiče, to su nervozniji“, kaže ona.

Aleksandar Mitovski, direktor Centra za istraživanje i analitiku, nije daleko od mišljenja da bi mogao da se ponovi kumanovski scenario jer, kako kaže, očekuje da su oštre riječi koje albanski poslanici upućuju sa govornice upućene prije svega albanskoj populaciji.

„Vjerujem da one imaju ulogu da animiraju upravo albansku zajednicu i da je izvedu na ulicu kao protivtežu makedonskom narodu koji danima šeta gradovima Makedonije pokazujući time da je protiv ’tiranske platforme‘“, kaže naš sagovornik.

Oba sagovornika Sputnjika vjeruju da je ucjena najbolja riječ koja opisuje stanje u kojoj se Makedonija sada nalazi.

I Ivčeva i Mitovski smatraju da će se kriza oko parlamenta nastaviti. U isto vrijeme Nikola Gruevski se nalazi na Malti na sastanku Kongresa Evropske narodne partije (EPP), gdje je imao niz susreta sa liderima Evropske unije, dok Zoran Zaev dobija javnu podršku albanskih intelektualaca u Makedoniji.

Miteovski kaže da ne očekuje da će se situacija poslije razgovora Gruevskog sa liderima EU na Malti mnogo promijeniti u Makedoniji, ali dodaje da je lijepo „vidjeti da i Makedonija ima prijatelje među evropskim uticajnim državama“.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov bi u ponedjeljak trebalo da ugosti predsjednik Evropskog savjeta Donalda Tuska. Tusk će posjetiti Makedoniju u okviru svoje regionalne turneje, a posvećen je situaciji sa migrante i izbjegličkoj krizi i sprovođenje sveobuhvatnog evropskog rješenja.

Parlament Makedonije nastavlja Konstitutivnu sjednicu rasprave o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika, članova i zamjenika Komisije za izbore i imenovanja.

Konstitutivna sjednica parlamenta je počela 30. decembra 2016, ali je otkazana zato što nije obezbjeđena parlamentarna većina da se izabere njen predsjednik.

Albanci u Makedoniji na ivici nerava: Spremaju kumanovski scenario

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…