All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Mostly Cloudy

-3°C

Novi Grad

Mostly Cloudy

Humidity: 66%

Wind: 17.70 km/h

  • 23 Jan 2018

    Cloudy -2°C -6°C

  • 24 Jan 2018

    Cloudy 2°C -2°C

Partner Viber stickers

ponedeljak, 20 mart 2017 00:00

Poslanici Narodne skupštine dobijaju novi Kodeks ponašanja

Poslanici Narodne skupštine RS uskoro će se naći pod lupom, jer dobijaju novi Kodeks ponašanja. Pristojno se oblačiti, ne vrijeđati, štititi ugled institucije – samo su neka od predviđenih pravila, za čije nepoštovanje narodne tribune sljeduje udar po novčanicima.

Iz skupštinskog rukovodstva poručuju – kodeks nam očigledno treba, a namjera je jačanje osjećaja odgovornosti. Potpredsjednik, Nenad Stevandić, uložio je prigovor na odredbu iz radne verzije o podvrgavanju poslanika kontroli za svoje djelovanje.

“Njihova nezavisnost ne može da bude ograničena nižim pravnim aktima. I ukoliko je moguće naći nekakav kompromis između odredbi Poslovnika, zakonskih odredbi vezanih za imunitet narodnih poslanika i normi koje Kodeks ima u svom nacrtu, onda se može razgovarati o njemu. A ako ne može, onda ga treba svesti isključivo na etičke norme”, kaže Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS.

Ta odredba je obrisana iz nacrta. Istu sudbinu doživjele su i one o zabrani nošenja odjeće jarkih boja, i okretanja leđa predsjedništvu Skupštine. Uvažen je i zahtjev opozicionara. U radnoj verziji dokumenta najviše im je zasmetalo to što se od njih traži da se u izjavama za medije slažu sa usvojenim stavovima Skupštine. To je, poručuju, bio sraman pokušaj njihovog ograničavanja. Ni tog člana u nacrtu više nema.

“Mi ne možemo natjerati poslanike iz opozicije da pričaju priču koju je izglasala većina. Dakle, ima dosta članova koji su izmijenjeni i skraćeni. I mi sada čekamo da vidimo koja će biti nova verzija”, rekao je Davor Šešić, poslanik SDS-a u NS RS

Za nepoštovanje Kodeksa poslanike sljeduju usmene opomene ili novčane kazne, u zavisnosti od težine prekršaja. O poštovanju bontona ili eventualnom sukobu interesa odlučivaće etički odbor – tri poslanika pozicije i dva opozicije. Ipak, u Kodeksu nema pravila o govoru ili načinu izražavanja. To bi, kažu poslanici, do sada svi trebalo da su apsolvirali.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…