All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

3°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 95%

Wind: 11.27 km/h

  • 23 Nov 2017

    Mostly Cloudy 8°C 3°C

  • 24 Nov 2017

    Mostly Cloudy 7°C 3°C

ponedeljak, 20 mart 2017 00:00

Povećan broj migranata u BiH

U prva dva mjeseca znatno je povećan priliv migranata u Bosni i Hercegovini. Više od 100 ih je samo u ovoj godini prešlo granicu BiH, a prošle godine u istom periodu samo 40, izjavio je za klix.ba direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

Prema informacijama kojima raspolaže Služba za poslove sa strancima BiH, Mađarska i Hrvatska su zatvorile svoje granice u potpunosti i to je posljednja odluka vlada dviju država.


"Jedan dio migranata se kreće prema Rumuniji, a tri grupe su već ušle u BiH i završile na našoj teritoriji, stoga smo rekli da postoji mogućnost promjene rute i kretanja migranata prema našoj zemlji. Migranti su već duži vremenski period u Srbiji, to im stvara nervozu i oni će tražiti svaki način da se probiju ka Evropskoj uniji (EU) jer BiH i Srbija definitivno nisu njihove obećane zemlje", kazao je Ujić.

Kako je pojasnio, tri veće grupe su ušle na teritoriju BiH. Služba za poslove sa strancima BiH ima operativna saznanja da bi migranti mogli početi u većem intenzitetu dolaziti u BiH zbog prethodno navedenih statističkih podataka.

Pojedini organi iz Srbije smatraju kako migranti neće preći granicu BiH, a Ujić kaže da su to dobre vijesti.

U 17 centara Komesarijata za izbjeglice i migracije Srbije smješteno je 6.700 migranata, od čega je pet centara za azil i 12 prihvatnih centara.

"Kretanja migranata do sada su bila nepredvidiva i za sada, ova ruta koja vodi preko Srbije funkcionše. Ostaje da se vidi šta će biti u budućnosti. Više od 500 migranata i dalje se nalazi na ulicama u centru Beograda u neadekvatnim prostorima. Pokušavali smo ih ubediti da ih smestimo u centre i od januara smo to uspeli sa 800 migranata. Određeni broj migranata konstantno odbija ući u azilni sistem i proceduru. Srbija je do sada pokazala visok stepen tolerancije, ali u blisko vreme morat će se odlučiti - da li će ući sistem ili će se njima baviti drugi organi", kazao je za klix.ba portparol Komesarijata za izbjeglice i migracije Srbije Ivan Mišković.

Mišković smatra da bi lijepo vrijeme moglo ubrzati migracione tokove, ali da su združene snage policije i vojske od jula na granicama te da zbog pojačanih kontrola manji broj migranata ulazi u Srbiju.

"U narednom periodu neće biti većeg priliva. Mađarska ima samo deset migranata dnevno, kod nas ih je mnogo više. Mislim da nadležna ministarstva iz Srbije komuniciraju s vlastima i ministarstvima iz BiH i da se razmenjuju podaci koliko je ušlo migranata, kakva su im kretanja i slično. Konkretno, nekoliko ministarstva iz Srbije je zaduženo za pitanja migranata", kazao je Mišković.

  Povećan broj migranata u BiH

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…