All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
subota, 18 mart 2017 00:00

Dačić: U Srbiji još 29.000 izbjeglica iz Hrvatske i BiH

Potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da poslije više od 20 godina od sukoba 90-ih, u Srbiji živi skoro 30.000 izbjeglica iz Hrvatske i BiH.

Dačić je na polaganju kamena temeljca za izgradnju 40 stanova za izbjeglice u Sremskoj Mitrovici u okviru regionalnog stambenog programa rekao da se 150.000 izbjeglih vratilo u države porijekla, a da se velika većina odlučila za trajnu integraciju u Srbiji jer nisu u mogućnosti da u potpunosti ostvare svoja prava u državama porijekla.

On je rekao da je prije tri godine potpisan sporazum o realizaciji prvog potprojekta u okviru Regionalnog stambenog programa i da je dosad izabrano više od 2.200 izbjegličkih porodica, dok će za preostala stambena rješenja izbor korisnika biti završen tokom ovog mjeseca.

"Činjenica je da danas u Srbiji boravi oko 29.000 lica koja su još u statusu izbeglice (20.334 iz Hrvatske i 9.080 iz BiH)", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbija 90-ih primila više od 600.000 izbjeglica iz Hrvatske i BiH i preko 200.000 interno raseljenih lica s Kosova, zbog čega možda sada u izbjegličkoj krizi ima humaniji pristup od mnogih zemalja i razumijevanje za tešku situaciju u kojoj su se ti ljudi našli.

Regionalni stambeni programi, zajednička inicijativa BiH, Hrvatske, Crne Gore, i Srbije, treba da omogući dugotrajno stambeno rješenje izbjeglicama. Program je podržalo više međunarodnih organizacija, EU i SAD.

"Značaj Programa i Sarajevskog procesa prevazilazi državne granice i pokazuje da se saradnjom i zajedničkim trudom, ukoliko postoji volja, mogu naći rješenja za potrebe izbeglih. A te potrebe su velike. Prosečno tri izbegličke porodice apliciraju za dostupno stambeno rešenje, dok je kod dodele stanova taj procenat 5:1", rekao je Dačić, navodeći da je u Srbiji dodijeljeno više od 700 stambenih rješenja.

Dačić je rekao da će u okviru potprojekta u Sremskoj Mitrovici, koji je vrijedan više od 13 miliona evra, biti izgrađeno 200 stanova u devet jedinica lokalne samouprave. Dodao je da je u okviru drugog potprojekta predviđena kupovina 250 seoskih kuća, izgradnja 200 stanova, izgradnja 120 montažnih kuća i dodjela 330 paketa građevinskog materijala, što je ukupno 900 stambenih rješenja.

"Ovo je i jasan pokazatelj političke volje i posvećenosti Srbije rešavanju izbegličkog pitanja, jer, imajmo na umu, već više od dve decenije Vlada Srbije čini vanredne napore kako bi izbeglicama obezbedila uslove života dostojne svakog čoveka. Veliki doprinos tome dali su dvodecenijsko iskustvo na rešavanju problema izbeglica i primena uspešnih praksi razvijanih u saradnji sa EU, Biroom za populaciju izbeglice i migracije SAD, UNHCR-om i OEBS-om", rekao je on.

Dačić: U Srbiji još 29.000 izbjeglica iz Hrvatske i BiH

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…