All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
subota, 18 mart 2017 00:00

Dodik: Bih bez dijaloga neodrživa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska i srpski narod nisu zadovoljni statusom u BiH i naglasio da BiH nije politički održiva.
 
Milorad Dodik - Foto: Screenshot
Milorad DodikFoto: Screenshot

- Јa sam političar i vodim računa da ništa što radim ne dovede do nasilja. Stvari u Republici Srpskoj i BiH moraju da se rješavaju dijalogom - istakao je Dodik.

On je sinoć za Fejs TV izjavio da BiH ne može u političkom smislu da preživi, ali da nije jedini koji o tome govori.

- Ako i bude nekad nekog razlaza, onda to mora da ide na miran način, bez prijetnji. Uvijek sam govorio da sam za izvorni Dejtonski sporazum i to je sasvim legitimna politička pozicija u kojoj i Dejton i Ustav moraju da se poštuju. Legitimna je stvar da se Srbi, Bošnjaci i Hrvati u BiH dogovoraju bez uticaja stranaca - naglasio je Dodik.

On je istakao da se sva otvorena pitanja moraju rješavati dijalogom.

- Definitivno mislimo da treba riješiti pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, pitanje rada Suda i Tužilaštva BiH koji nemaju ustavnu osnovu, i za to nam je potreban novi dogovor - poručio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik smatra da je sasvim vidljivo da je politički bošnjački krug u Sarajevu veoma politizovao Sud i Tužilaštvo BiH, te da i tu činjenicu treba staviti na dnevni red.

Prema njegovim riječima, ako se ne može postići unutrašnji dogovor u BiH, onda treba pokušati miran proces koji nikom neće smetati, a obezbijediće trajan mir.

- Apsolutno je jasno da bilo kakvi žestoki procesi sada nisu dobri. Јa nisam avanturista, niti želim da Srpsku uvedem u avanturu, ali to ne znači da Republika Srpska nema svoj politički stav i da ne promišlja svoju budućnost - naglasio je predsjednik Srpske.

On je pomenuo i unutrašnje probleme među Bošnjacima, te istakao da ni Srbi ni Hrvati nisu zadovoljni stausom u BiH, tako da "BiH, izgleda, sada najviše odgovara strancima koji se ovdje vježbaju i ništa više".

- Mogu da razumijem ljubav prema BiH koju Bošnjaci imaju, ali ja sam tu neutralan. Međutim, ta ljubav ne može nikome da bude nametnuta. Funkcionalna BiH može da bude prihvatljiva i bez ljubavi, ali mi ne možemo da volimo neku fikciju. Mi jednostavno ne prihvatamo ničije želje za dominacijom ili majorizacijom, i zbog toga niko ne treba da se ljuti - ističe Dodik.

On kaže da je bošnjački narod dobar, radan i pošten, ali da ne zaslužuje političku elitu koju ima u Sarajevu, koja mu sije iluziju i koja ga ne vodi ka realnosti boljeg života.

- Ovakva BiH nije logična i zato se zalažem za dijlog koji će obezbijediti mir. Zašto ne bi bio legitiman naš zahtjev da se BiH demilitarizuje? - upitao je Dodik.

 

Dodik je rekao da secesija Republike Srpske nije na dnevnom redu.

- O referendumu o otcjepljenju Republike Srpske razgovarao sam sa nekim važnim zvaničnicima. Referendum, kao i bilo koja aktivnost u vezi sa secesijom Srpske nisu na dnevnom redu i to savršeno dobro znaju svi koji napadaju mene i Republiku Srpsku - rekao je Dodik.

Govoreći o srpsko-bošnjačkim i srpsko-hrvatskim odnosima u BiH, Dodik je rekao da je dobro da Srbi i Bošnjaci imaju dobre odnose, ali da smatra da odnosi Srba i Hrvata u BiH ne smiju da budu na uštrb Bošnjaka.

- Mi Srbi nemamo baš razloga da budemo bjanko povjerljivi prema Bošnjacima, pogotovo imajući u vidu priču o memorandumu o napuštanju Јugoslavije, kao i nelegitimnom referendumu o izlasku BiH iz te Јugoslavije - rekao je Dodik.

On ističe da bi to možda i otišlo u zaborav da bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović, kao i njegov otac Alija, nije pokušao, sada iz Vijećnice, a ne iz parlamenta, da govori u ime BiH u kojoj nisu svi okupljeni.

Dodik je naglasio da Bakir Izetbegović, kao ni njegov otac, ne mogu odlučivati u ime srpskog naroda i da takvi odnosi među Srbima i Bošnjacima ne mogu da budu dobri.

- Neću odustati da kao predsjednik Republike predstavljam i branim Republiku Srpsku - poručio je Dodik.

Dodik izjavio je da se u BiH nikad nije dogovorilo šta bi to moglo da bude ekonomski okvir za BiH i istakao da nije imao adekvatnog sagovornika o tim temama.

Najavio je da će Srpska u 10 opština izdvojiti po 20-30 miliona KM i napraviti desetak fabrika, iako se Međunarodni monetarni fond protivi tome da država pravi fabrike.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…