All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Regija

 Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljaće danas o informaciji o zaključcima koje su na posljednjoj sjednici donijeli vlada Hrvatske i Vijeće ministara BiH o odlagalištu nuklearnog otpada koje se planira graditi u Trgovskoj gori, kao i o informaciji o izbjegličkoj krizi.

 

Zahtjev je uputio Jasmin Emrić, poslanik A-SDA koji je tražio da Vijeće minsitara da informaciju o namjeri Republike Hrvatske da gradi odlagalište nuklearnog otpada u Trgovskoj gori.

Poslanici će raspravljati o tome da na narednu sjednicu Vijeće ministara dostavi informaciju o ovom odlagalištu.

Nije prošao prijedlog Nikole Lovirnovića da se na dnevni red stavi Prijedlog zakona o krivičnom postupku Ministarstva pravde BiH.

Za prijedlog Nikole Špirića da se razmatra bezbjednost u BiH vezano za izjave ministra bezbjednosti Dragana Mektića, nije bilo entitetske većine u FBiH, pa je dogovoreno da se naknadno izjašnjava.

Predstavnički dom raspravlja o nuklearnom otpadu i izbjeglicama

sreda, 21 mart 2018 08:39

Vučić danas sa Guterešom o Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.
 
Antonio Guteres (Foto: qasioun.net / Anadolu Agency) -
Antonio Guteres (Foto: qasioun.net / Anadolu Agency)

Vučić se ranije već sreo sa Guterešom tokom učešća na Konferenciji o klimatskim promenama krajem prošle godine u Parizu.

"Blic" piše, pozivajući se na neimenovane izvore da se Vučić već sreo sa ljudima iz UN i američke administracije od kojih je tražio pomoć u rješavanju kosovskog pitanja.

Odlaskom u Njujork, Vučić je nastavio diplomatsku ofanzivu. Predsjednik Srbije, kako navodi Blic, pokušava da na razlicitim nivoima, u UN, ambasadorima raznih zemalja obrazloži situaciju oko Kosova i položaja Srbije, ali sa svima razgovara i generalno o stanja u regionu.

Zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je da su neistinite tvrdnje Prištine o ukidanju pozivnog broja Srbije 381 za Kosovo i Metohiju.
 
Telefonski poziv - Foto: RTRS
Telefonski pozivFoto: RTRS

On je rekao da se za Srbe ništa neće mijenjati i da su neistinite tvrdnje prištinskog "Telekoma" da će se taj broj ukinuti, a od 24. marta koristiti samo broj 383, koji je prema dogovorima Beograda i Prištine dodijeljen samoproglašenom Kosovu.

"Za Srbe na Kosovu i Metohiji ništa se neće menjati, ni u fiksnoj, ni u mobilnoj telefoniji, a svaka tvrdnja Prištine o ukidanju pozivnog broja 381 je laž", saopštio je Kozarev.

On je istakao da Priština, kao i obično, namjerno pogrešnim interpretacijama sporazuma o telekomunikacijama nastoji da stvori zabunu i nespokoj kod srpske populacije u Pokrajini.

Makedonski ministar pravde Bilen Saljiji podnio je ostavku iz moralnih razloga, nakon što je tužilac prije nekoliko dana prekvalifikovao optužnicu u slučaju iz juna 2016. godine u Kumanovu kada je pregažen dječak Almir Aliju.
 
Makedonska policija - Foto: ilustracija
Makedonska policijaFoto: ilustracija

Saljiji je ostavku podnio sinoć, a na konferenciji za novinare rekao je da kao prvi čovjek Ministarstva pravde osjeća moralnu obavezu da podnese ostavku, navodeći da su kontroverznu odluku u slučaju "Almir" osporila i četvorica javnih tužilaca.

Slučaj se dogodio krajem juna 2016. godine u Kumanovu kada je četvorogodišnjeg dječaka Almir Aliju pregazio Boban Ilić iz Kumanova, nakon svađe sa Almirovim ocem oko toga ko je na redu u Domu zdravlja u Kumanovu. Nakon svađe u zdravstvenoj ustanovi oni su nastavili sa prepirkama, a Ilić je sjeo u svoj automobil i udario u stub pored kojeg je stajao nesrećni dječak.

Tužilaštvo je prvostepeno pokrenulo sudski proces za ubistvo, ali je nedavno prekvalifikovan kao ubistvo bez predumišljaja ili saobraćajna nesreća sa smrtnim posljedicama. Nakon prekvalifikacije krivičnog djela Ilić je izašao iz pritvora. Oštećeni smatraju da je dijete pregaženo namjerno i da Boban Ilić treba da odgovora za ubistvo.

sreda, 21 mart 2018 08:36

Sava prijeti domaćinstvima

Rijeka Sava ne prestaje da prijeti domaćinstvima.
 
Srbac - poplave - Foto: RTRS
Srbac - poplaveFoto: RTRS

Dramatično je u selima između Gradiške i Kozarske Dubice, a gotovo sve kuće sa desne strane puta iz pravca Gradiške u Donjoj Vrbaškoj, Bistrici i Gašnici su poplavljene.

Na području Gradiške, premašen je rekord iz 1947. godine. Vodostaj Save, prema mjerenjima u 8.00 časova, iznosi 883 centimetara, što je 153 centimetra iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Zbog izlivanja rijeke u Gašnici na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica saobraćaj je od sinoć potpuno obustavljen.

Rijeka Sava u Srpcu kotu vanredne odbrane od poplava premašila je za 53 centimetara, i vodostaj je 993 centimetara.

Poplavljena području u opštini Srbac, juče je posjetila i prdsjednica Vlade Željka Cvijanović koja je najavila izradu programa podrške najugroženijim opštinama.

Nasip ugrožen klizištem u Kozarskoj Dubici na vrijeme je saniran i izdržao je nalet nabujale Moštanice. U ovoj opštini ukinuta je odluka o vanrednom stanju.

Vodostaj Sane u Prijedoru opada, ali klizišta i dalje prijete. Slično je i u Kostajnici, gdje je aktivno šest klizišta.

Novom Gradu se voda povukla sa lokalnih puteva koji su zbog izlivanja rijeke Sane bili zatvoreni od 8. marta.

U Јasenovcu, u susjednoj Hrvatskoj, oboren je rekord, a očekuje se i dodatni porast vodostaja. Voda je počela da ulazi u domaćinstva, a nasip u blizini Јasenovca je popustio.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i predstavnik Svjetske banke Siril Miler potpisali su u Banjaluci ugovor o kreditu vrijednom 51,3 miliona evra koji će biti iskorišćen za restrukturisanje Željeznica. Ovim sredstvima trebalo bi da bude riješen problem viška radnika.
 
Potpisan sporazum o restrukturisanju ŽRS -
Potpisan sporazum o restrukturisanju ŽRS

Kreditom će biti plaćeni: povezivanje staža radnicima koji stiču pravo na penziju, otpremnine za lica koja se odluče za dobrovoljni odlazak i socijalni program za one koji budu proglašeni tehnološkim viškom.

Dio sredstava biće uložen u prekvalifikaciju radnika, tehničku podršku i konsultantske usluge.

Naglašeno je da nijednom od 1.000 prekobrojnih radnika, radni odnos neće biti prekinut prije izmirenja svih obaveza, u šta spadaju i dugovanja nastala sudskim presudama.

"Za prvu godinu nam je plan da broj radnika smanjimo za 500, a dodatnih 500 do kraja procesa restrukturisanja, a to je do kraja 2021.", rekao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Od marta do decembra prošle godine, broj radnika smanjen je za 340. Toliko ih je penzionisano. Po okončanju programa oporavka, u Željeznicama će ostati 2.200 radnika. Republika Srpska, koja je trenutno vlasnik dvije trećine dionica, postaće jedini titular preduzeća.

 

"Osnovni zahtjev prije restrukturisanja Željeznica je bio da se pokaže da Željeznice mogu nesmetano da funkcionišu, da ne ostavljaju obaveze po osnovu poreza i doprinosa i bilo kojih drugih obaveza", kaže ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Kredit za Željeznice, koji će Republika Srpska otplaćivati 32 godine, postaće operativan nakon što bude okončana procedura u Skupštini Bosne i Hercegovine.

"Cilj ovog projekta nije samo smanjenje troškova Željeznica, nego i stvaranje uslova da Kompanija postane efikasnija i ostvari bolje rezultate kod prevoza putnika i robe", izjavio je regionalni potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler.

O ovom i ostalim zajedničkim projektima, sa predstavnicima Svjetske banke razgovarala je i predsjednica Vlade Željka Cvijanović. Saradnju je ocijenila kao dobru i goste upoznala s rezultatima reformskih mjera.

Vodostaj Save u Jasenovcu jutros je iznosio 928 centimetara, čime je oboren još jedan rekord, a na snazi su i dalje vanredne mjere odbrane od poplava, javljaju hrvatski mediji.

Vanredno stanje odbrane od poplava proglašeno je sinoć i u opštini Lekenik jer je vodostaj Kupe iznosio 962 centimetra, a kod Siska je jutros izmjereno 859 centimetara.

Hrvatski meteorolozi prognoziraju da se vrhunac vodenog talasa tek očekuje sredinom ove sedmice, kada bi Sava, prema procjenama, mogla rasti još 20 do 30 centimetara.

Hrvatska gorska služba spasavanja saopštila je da su ronioci u ekstremnim uslovima spriječili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni. Na odbrani tog nasipa dugog 600 metara rade i pripadnici Hrvatske vojske.

Zbog silnog pritiska vode pojavilo se nekoliko odrona, a kod sela Tanac je popucao i put.

 

Hrvatski mediji navode da je dramatično i uz rijeku Kupu, posebno u opštini Lekenik, gdje rijeka nezaustavljivo raste.

Voda iz Odranskog polja došla je do kuća u sisačkim prigradskim naseljima. Vodostaj Odre i dalje raste, a prelila se voda i iz Lonjskog polja. Do prelivanja vode preko saobraćajnice u šumi Brezovica došlo je zbog sve veće količine savske vode koja se pušta u Lonjsko polje.

 

U Lici, u Kosinjskoj dolini oko 600 stanovnika je i dalje odsječeno od ostatka zemlje, a kretati se mogu samo u čamcima. Poplavljeno je pedesetak kuća i objekata, a stanovnici su bez struje.

Na tom području borba sa poplavama traje već sedam dana, a stanovnici kažu da je ovo najgora poplava u posljednjih deset godina.

U Slavonskom Brodu na snazi su redovne mjere odbrane od poplava, a u Slavonskom Šamcu pripremne mjere odbrane od poplava.

Prema trenutno raspoloživim podacima, vrhunac vodenog talasa u Brodsko-posavskoj županiji očekuje se sutra i prekosutra, 21. i 22. marta. Hrvatske vode procjenjuju da će na tom području vodostaj Save rasti za dodatnih 20 centimetara.

Hoće li BiH preduzeti diplomatske korake, kako bi spriječila izgradnju nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori?

Ako se to desi biće ugroženo zdravlje više od 200.000 stanovnika Republike Srpske i Federacije,a dio stanovnika sa potencijalno ugroženog područja prijeti i egzodusom. Na to su, međunarodne eksperte, upozorili i zvaničnici Republike Srpske i BiH,a od Ministarstva inostranih poslova zatražen je veći angažman u pregovorima sa Hrvatskom.

Javne rasprave na bh. tlu, rezulocije, protesti i prepiske sa Zagrebom, iste sadržine...nisu osujetile namjeru sjeverozapadnih komšija da svega nekoliko kilometara od bh. granice i od naseljenih mjesta u slivu rijeke Une grade odlagalište za radiokativni i nuklearni otpad. Naprotiv! Protivljenje se u Zagrebu ignoriše, a Trgovska gora kao buduće odlagalište – sve glasnije pominje. Zbog toga Radna grupa za praćenje aktivnosti o Trgovskoj gori, od Ministarstva inostranih poslova BiH zahtijeva aktivniju ulogu.

- Više aktivizma u bilateralnom i multilateralnom smislu u razgovorima sa vlastima Republike Hrvatske da se njihova namjera osujeti, da oni izgrade to odlagalište na mjestima koje nije naseljeno, koje nije uz granicu i da odlažu svoj otpad na mjestu koje neće ugrožavati stanovništvo - ističe Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Za stanovništvo, utjeha nije i ne može biti to što iz Zagreba o Trgovskoj gori govore kao o privremenom rješenju - na period od dvije ili tri decenije – odnosno dok nuklearka Krško ne prestane s radom i ne bude trajno uklonjena.

Alarmantno im zvuči i skorašnje obrazloženje koje je uz odbijenicu za izgradnju zajedničkog odlagališta suvlasnika nuklearke, u Vrbini u priobalju Save, iz Zagreba poslato put Ljubljane. Glavni razlog odbijenice, to što bi otrovna materija iz Vrbine, podzemnim vodama mogla da dospije i do vodovodnih cijevi Zagrepčana. Sa Trgovske Gore, međutim, otrovna materija prijetila bi naseljenim mjestima u slivnom području rijeke Une i dijelom Sane.

- BiH je ratifikovala sve međunarodne sporazume koji se odnose na pitanje nuklearne bezbjednosti, zahvaljujući ratifikaciji tih sporazuma Agencije koje rade u BiH su postupale u vezi sa ratifikacijom - kaže Borislav Bojić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za odbranu i bezbjednost.

Isto ponašanje BiH, zahtijeva i od zemalja sa kojima graniči – da poštuju međunarodne sporazume i njima propisane standarde.

- Osim naših eksperata koji će biti zaduženi da ispitaju, uključićemo i međunarodne eksperte i međunarodne organizacije koje će vidjeti koliko oni će ispoštovati te njihove standarde - napominje Marinko Zeljko, direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH.

Međunarodni eksperti, međutim, danas su bili spremni tek da verbalno podrže zahtjeve domaćina.

- Svi znamo i već je godinama je jasno da moraju biti svi izvori jonizirajućih zračenja i svi radioaktivni izvori moraju raditi sigurno - ističe Miroslav Gregorič, ekspert za nuklearnu bezbjednost Slovenija.

Problem nuklearnog otpada iz Krškog, godinama nije riješen između Zagreba i Ljubljane. Nisko i srednje radioaktivni otpad do sada je kumuliran, u privremenom skladištu u krugu nuklearke.

Krajem 2016. godine skladište je bilo gotovo popunjeno. Tada je još potvrđeno da se radi o 2.000 metara kubnih otpada. Svoju polovinu, Hrvatska mora da preuzme i zbrine, najkasnije do 2023.- godine! Da li će, "čisteći svoje dvorište" otrovnu materiju, "prebaciti" tik uz komšijsko, zavisi i od međunarodnih zvaničnika!? - Sve vodi ka tome da BiH treba da se priprema ili za međunarodnu arbitražu ili za pokretanje međudržavnog spora.

 Hoće li BiH spriječiti izgradnju nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori?

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija potpisaće u Banjaluci sa regionalnim potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Silirom Milerom, projektni sporazum za restrukturisanje Željeznica Republike Srpske.
 
 - Foto: RTRS
 

Potpisivanju će prisustvovati ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić, direktor Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana Linda van Gelder i šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas, najavljeno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

utorak, 20 mart 2018 07:31

Sava u stalnom porastu

Nivo vodostaja rijeke Save, na području opština Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica, u stalnom je porastu.
 
Srbac - poplave - Foto: RTRS
Srbac - poplaveFoto: RTRS

Na području opštine Srbac nivo vodostaja rijeke Save jutros je dostigao 985 centimetara, izjavio je za našu Televiziju stručni sardnik za Civilnu zaštitu Srpca, Dalibor Košutić. On je naveo da je to za 45 centimetara viši vodostaj od vanrednih mjera odbrane od poplava.

Trenutno je poplavljeno pet domaćinstava, 13 je zaplavljeno, a u najvećoj opasnosti su domaćinstva na pravcu od Srpca do Kobaša, objasnio je Košutić dodajući da su ekipe Civilne zaštite stalno na terenu.

Gradišci je vodostoj Save tokom noći rastao i sada iznosi 868 centimetara, izjavio je za naš Radio načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić. On je rekao da za sada savski nasip i Gradski kej nisu ugroženi.

Na području Kozarske Dubice situacija je jutros dosta povoljnija. Ekipe su noćas uspjele da saniraju dio probijenog nasipa na rijeci Moštanica na ušću sa Unom. Prema riječima načelnika opštine Radenka Reljića, vodostaji Une, ali i Save za sada stagniraju.

Zbog izlivanja rijeke, u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica-Gradiška.

Prijedoru su i dalje na snazi redovne mjere odbrane od poplava. Pojavila su se četiri klizišta, a u jednom broju naselja postoji problem podzemnih voda. Zbog izlivanja Sane, obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća. 

U Novom Gradu nivoi rijeka opadaju, aktivno je 12 klizišta, uglavnom, na putnim pravcima. Zbog izlivanja Sane, obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća.

Situacija na poplavljenim područjima u susjednoj Hrvatskoj je alarmantna, a kod Јasenovca, rijeka Sava dostigla je do sada najviši nivo, čak 927 centimetara, čime je srušen rekord star 48 godina. 

Strana 1 od 86
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…