All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Mostly Cloudy

8°C

Novi Grad

Mostly Cloudy

Humidity: 65%

Wind: 17.70 km/h

  • 29 Mar 2017

    Rain 17°C 7°C

  • 30 Mar 2017

    Cloudy 10°C 6°C

Regija

ponedeljak, 27 mart 2017 00:00

Sastanak delegacija Vlade Srpske i EBRD-a

Delegacija Vlade Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Vlade Željkom Cvijanović razgovaraće danas sa delegacijom direktora-članova Upravnog odbora Evropske banke za obnovu i razvoj .
 
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
 

Sastanak će početi u 10.30 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Nakon sastanka biće objavljeno saopštenje, najavljeno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

ponedeljak, 27 mart 2017 00:00

Crna Gora pred vratima NATO-a

Američki Senat danas bi trebalo da počne proceduru izjašnjavanja i glasanja o protokolu o članstvu Crne Gore u NATO-u, a tokom ove sedmice očekuje se da će se senatori izjasniti o pristupu nove članice Alijansi.

Procedura je uvršćena u dnevni red na zahtjev vođe republikanaca Miča Mekonela. Najavljeno je da će biti glasanje o ograničenju rasprave, kako bi se izbjegao takozvani filibaster, koji omogućava senatorima da mogu diskutovati bez određenih vremenskih ograničenja.

Nakon tog koraka, kako je planirano, najkasnije do četvrtka biće glasanje o protokolu o Crnoj Gori.

Nakon što Senat da zeleno svjetlo protokolu, svoj potpis na odobrenje Sjedinjenih Američkih Država da Crna Gora postane dio Alijanse treba da stavi američki predsjednik Donald Tramp.

Američki republikanski senator džon Mekejn izrazio je uvjerenje da će Senat Sjedinjenih Američkih Država narednih dana ratifikovati pristupni ugovor Crne Gore u NATO.

Mekejn, predsjedavajući Odbora za oružane snage, izjavio je da smatra da će glasovi Senata u potpunosti ići u korist Crne Gore.

- Srećan sam što mogu reći da ćemo u ponedjeljak započeti sa glasanjem i zatvorenom raspravom, a onda krenuti dalje sa glasanjem o Crnoj Gori - istakao je Mekejn.

Ponovio je i značaj ulaska Crne Gore u Alijansu.

Podsjetimo, Mekejn je polovinom marta zatražio od kolega u američkom Senatu da razmotre i glasaju o protokolu o članstvu Crne Gore u NATO-u, ali se tom zahtjevu usprotivio samo jedan senator, Rend Pol, republikanac iz Kentakija.

To je bilo dovoljno da razmatranje protokola bude odgođeno. Mekejn je poslije toga optužio Pola da radi za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tolstoj

Potpredsjednik ruske Dume Petar Tolstoj rekao je da će Rusija pomoći Srbiji, ako Crna Gora uđe u NATO, i neće je ostaviti samu.

- Ako Crna Gora uđe u NATO, a Srbija ne uđe, onda će Srbija imati određene probleme s tačke gledišta bezbjednosti. Iluzija je da je Rusija daleko od Srbije. Vrlo je blizu, kažem vam, odmah pored vas - rekao je Tolstoj.

On je dodao da nema dokaza o bilo kakvoj ruskoj invaziji na Balkan, kako tvrdi Zapad, te ocijenio da je ekonomski stisak Zapada prisutan, ali sa stanovišta ideja, on je svake godine sve slabiji.

 

 Crna Gora pred vratima NATO-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je  tokom susreta sa predsjednicima Slovenije Borutom Pahorom i Poljske Andžejem Dudom da će BiH učiniti sve što je moguće da pokaže da je spremna i zainteresovana za reforme koje vode ka evropskim integracijama.

Teme trilateralnog radnog sastanka, koji je održan u dvorcu Strmol u Sloveniji, bile su aktuelna politička situacija u regionu zapadnog Balkana, kao i u EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Ivanić je na konferenciji za novinare poslije sastanka rekao da je zahvalan dvojici predsjednika koji, bez obzira na unutrašnje probleme, pesimizam i zabrinutost zemalja članica unutar EU, ipak, žele da čuju i poglede iz BiH na stanje u regionu zapadnog Balkana.

On je istakao da ohrabruje činjenica da i dalje ima političara i lidera koji su svjesni značaja EU za cijeli zapadni Balkan i da njemu lično znači to što su danas predsjednici Slovenije i Poljske posebnu pažnju posvetili prilikama u BiH.

"BiH kao dio šire porodice može da bude stabilna i spremna da prihvati pravila ponašanja i političkog djelovanja koje je EU razvila. Uvjeren sam da je ovo bitan preduslov stabilnosti unutar BiH, a time i na prostoru zapadnog Balkana", rekao je Ivanić.

On je naglasio da BiH treba podršku, jer u slučaju da bude izolovana, BiH će biti suočena s unutrašnjim sukobima i razlikama.

"Svjesni smo unutrašnjih razlika, ali sam uvjeren da ćemo vrlo brzo uspjeti da napravimo odlučujući iskorak, a to je da ćemo, nakon što odgovorimo na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, pokazati da smo spremni da BiH dobije status kandidata za EU, što bi bio značajan iskorak", rekao je Ivanić.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da aktuelna situacija u EU pomjera fokus pažnje, ali da evropska perspektiva ostaje najpouzdanije sredstvo za očuvanje stabilnosti.

Predsjednik Poljske Andžej Duda rekao je da se Poljska zauzima za region zapadnog Balkana i očuvanje mira, kao i izgradnju odnosa između svih naroda.

Poljski predsjednik je podsjetio da je ova zemlja u BiH prisutna sa 24 vojnika u sklopu misije EUFOR-a, te da podržava napredak BiH ka EU i NATO-u, ali ukoliko za to postoje spremnost i volja svih naroda u BiH.

Ivanić: BiH spremna za reforme koje vode ka evrointegracijama

U Evropi noćas počinje ljetno računanje vremena pomjeranjem kazaljki na satu za jedan sat unaprijed.
 
Pomjeranje sata unaprijed - Foto: ilustracija
Pomjeranje sata unaprijedFoto: ilustracija

U 2.00 sata kazaljke treba pomjeriti na 3.00.

Ljetno računanje vremena trajaće do posljednjeg vikenda u oktobru, kada počinje zimsko računanje vremena.

Ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković predao je dokumentaciju o manastirskom kompleksu Studenica kod Kraljeva sa prijedlogom da bude stavljen na listu zaštićenih kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba, piše "Sputnjik".
 
Manastir Studenica (Foto: manastirisrbije.com) -
Manastir Studenica (Foto: manastirisrbije.com)

Studenica je od 1986. godine kulturno dobro od izuzetnog značaja na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine, a najnoviji predmet uzet je u razmatranje.

U Ministarstvu kulture napominju da je Studenica, zadužbina i grobnica rodonačelnika dinastije Nemanjića, prvi srpski spomenik kulture koji je predložen i za zaštitu od oružanog sukoba.

Ta materija detaljno je regulisana haškom Konvencijom o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba iz 1954. godine, gdje se precizira da "šteta nanesena kulturnim dobrima ma kome narodu pripadala, predstavlja štetu kulturnom nasljedstvu cijelog čovječanstva".

Haška konvencija bi, prema odredbama, trebalo da se primjenjuje u svakom oružanom sukobu, međunarodnom i nemeđunarodnom, a zaštita se odnosi kako na čuvanje dobara kulture od posljedica oružanog sukoba u miru, tako i na njihovu zaštitu od razaranja i uništenja u oružanom sukobu.

Konvencija predviđa sankcije prema kojima će biti progonjene i podvrgnute kaznenim ili disciplinskim sankcijama osobe, ma koje narodnosti, koje su učinile ili dale naredbu kojom su prekršene odredbe Konvencije.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Studenicu označavaju kao najznačajniji manastirski kompleks srednjovijekovne Srbije koji i danas predstavlja veliki umjetnički i duhovni centar srpskog naroda.

Od 12. vijeka, kada je osnovana, ta monaška zajednica ni u jednom trenutku nije prekidala viševjekovni život, čiji se kulturni slojevi prepoznaju u nizu graditeljskih i slikarskih ostvarenja.

Istoričar umjetnosti Nikola Kusovac rekao je da iskustva sa divljačkim razaranjem Bliskog Istoka uče da se tu mora biti krajnje oprezan, te istakao da se od međunarodne zajednice ne može očekivati ništa dobro.

Kusovac je istakao da Srbija sama treba da dobro organizuje zaštitu najznačajnijih spomenika, ali je napomenuo da trenutno ne može "ni prstom da makne" da je riječ o najznačajnijim spomenicima srpske kulture na Kosovu i Metohiji.

"Mogu nam uništiti Pećku patrijaršiju da mi ne možemo ništa da uradimo. Mogu kidisati kao što su kidisali na Bogorodicu Ljevišku i da je zapale, a da mi ne možemo `prstom da mrdnemo`. Mogu da nam unište Visoke Dečane, a da mi, koji smo nosioci te baštine, ne možemo ništa. Dakle, ružno vreme", rekao je Kusovac za "Sputnjik".

Iz Srbije su, osim Studenice, na Uneskovoj listi svjetske kulturne, kompleks Stari Ras sa manastirima Sopoćani i Đurđevi Stupovi od 1979. godine, Petrova crkva od 2006, a Manastir Visoki Dečani upisan je 2004. godine.

Ostali srednjovijekovni manastiri na Kosovu i Metohiji koji su na listi upisani su 2006. godine i svi zajedno sa Dečanima na listi su "spomenika svjetske baštine u opasnosti".

Arheološko nalazište Gamzigrad-Romulijana na listi je od 2007, a od prošle godine na listi Uneska su i stećci, srednjovijekovni nadgrobni spomenici sa tri lokaliteta u Srbiji.

Aranžman sa MMF-om nije bio moguć bez Saveza za promjene – saopšteno je to iz Ministarstva finansija Republike Srpske, nakon što je SDS poručila da neće podržati povećanje akciza na naftu.
 
Vlada RS - Foto: RTRS
Vlada RSFoto: RTRS

Iz Ministarstva finansija tvrde da SDS nastavlja da obmanjuje javnost pitanjima vezanim za Aranžman s MMF-om i načinom korišćenja sredstava iz akciza za naftne derivate.

Pozivaju ih da saopšte javnosti da li podržavaju Reformsku agendu i Aražman s MMF-om u cjelini.

Iz SDS-a tvrde da nijedan aranžman sa MMF-om nikada nije ratifikovan od Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH, kao što nikada niko, od Ustavom i zakonom ovlaštenih institucija, uključujući i Savjet ministara, nije dao saglasnost da se o takvim aranžmanima uopšte pregovara.

Treći dan rasprave između SDS-a i Vlade u vezi sa akcizom na naftu.

Na ocjenu Aleksandre Pandurević da je povećanje akciza na naftu grobarski pohod Vlade na poljoprivrednke, Ministarstvo finansija odgovara da je aranžman moguće postići samo ako se s njim usaglase svi nivoi vlasti, a upravo to su u Pismu namjere potpisali predstavnici svih institucija u Fiskalnom savjetu. Јasno je, kažu, da aranžman nije mogao biti postignut bez saglasnosti srpskih ministara u Savjetu ministara BiH.

Ministarstvo finasija: "Kada su u pitanju poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj, eventualno povećanje akciza neće uticati na cijenu dizel goriva koju oni koriste u poljoprivrednoj proizvodnji. Za razliku od Federacije BiH, poljoprivrednici u Srpskoj imaju regresirano dizel gorivo za koje ni danas, a ni ubuduće neće plaćati akcizu, naknadu za izgradnju puteva i auto-puteva"

Pandurevićeva ni danas ne odustaje od svojih optužbi da Vlada uništava poljoprivrednike u Srpskoj.

- Umjesto da im isplaćuju podsticaje za ovu godinu, oni im još duguju desetine miliona maraka za prošlu godinu i još bi dodatno da ih opterete skupljom naftom da bi kompenzovali budžetske deficite nastale neracionalnom javnom potrošnjom, kaže Aleksandra Pandurević (SDS).

Ni koalicioni partner, NDP, ne misli drugačije. Republika Srpska je, kažu, jedino mjesto u Evropi gdje nije riješeno pitanje plavog dizela, nego se taj problem pokriva subvencijama.

- Mi mislimo da je neprihvatljivo samo zato što su javna preduzeća za puteve nelikvidna zbog ogromnih kreditnih zaduženja i brojnih lopovluka, koja su bila u tim preduzećima u oba entiteta da teret novih poskupljenja treba da prebacimo na građane tako što ćemo poskupjeti naftu. Za nas je to neprihvatljivo i naš poslanik za to neće glasati, poručio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Laž je da se skupljom naftom želi kompenzovati budžetski deficit, jer ta sredstva ne idu u Budžet Srpske, već će biti direktno uplaćena Autoputevima Srpske – objašnjavaju u Ministarstvu. Republika Srpska je svoje obaveze završila, ostalo je na nivou Federacije i BiH, rekla je premijerka Željka Cvijanović.

- Bosić nije taj koji treba da uspostavlja recepturu i formule za funkcionisanje. Svaka vlast nosi na svojim leđima terete reformi i oni su se obavezali jednako kao i entitetske vlade prema Reformskoj agendi sa EU i prema aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, gdje svako ima dio posla, naglasila je Cvijanovićeva.

Rok za usvajanje Zakona o akcizama istekao je juče. Da li će MMF ponovo progledati kroz prste potpisnicima Pisma namjere u BiH ili će aranžman i zvanično pasti u vodu, moglo bi se saznati već sljedeće sedmice.

sreda, 22 mart 2017 00:00

U Srpskoj živi 1.170.342 stanovnika

U Republici Srpskoj, prema rezultatima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2013. godine, živi 1.170.342 stanovnika, podaci su koje je danas u Banjaluci saopštio Republički zavod za statistiku.
 
Popis stanovništva - Foto: Screenshot
Popis stanovništvaFoto: Screenshot

Prema rezultatima popisa stanovništva, u Srpskoj živi najviše Srba 970.857, zatim Bošnjaka 148.477, Hrvata 26.509 i 1.116 Crnogoraca.

U Republici Srpskoj živi 341 Makedonac, 248 Italijana, 218 Čeha, 166 Mađara, 140 Albanaca i 95 Nijemaca.

Popisom je utvrđeno da u Srpskoj živi 186 Poljaka, 1.974 Roma, 62 Rumuna i 177 Rusa.

U Republici Srpskoj živi i 19 Rusina, 109 Slovaka, 504 Slovenca, osam Turaka i 2.197 Ukrajinaca.

U Republici Srpskoj je, bilo ukupno 350.670 zaposlenih, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U dijelu popisa koji se odnosi na ekonomske karakteristike navodi se da je među zaposlenim bilo 206.644 muškarca i 144.026 žena.

Posmatrano prema položaju zaposlenih, rukovodilaca je bilo 15.153, a radnika 259.399.

Najviše zaposlenih - njih 67.516 radilo je u uslužnim zanimanjima i prodavnicama, a 41.858 kao tehničari i stručni saradnici.

Posmatrano prema djelatnostima, najviše zaposlenih - njih 60.016 radilo je u prerađivačkoj industriji.

Slijede poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, gdje su popisana 58.022 zaposlena, te javna uprava sa 32.559 zaposlenih lica.

U Republici Srpskoj, od 1.170.342 stanovnika, 93.458 ima od 55 do 59 godina.

To je najbrojnija starosna grupa, navodi se u dijelu popisa koji se odnosi na gradove, opštine i naseljena mjesta u kojem piše i da 92.000 stanovnika ima od 50 do 54 godine, a 87.204 stanovnika od 60 do 64 godine.

Podaci pokazuju i da se u starosnoj kategoriji koja obuhvata grupu od 40 do 46 godina nalazi veći broj lica nego što je to u grupi od 20 do 24 ili od 15 do 19 godina života.

Kada je riječ o bračnom stanju, 576.151 lica je udato ili oženjeno, dok ih 269.618 nije stupalo u brak.

Od ukupnog broja stanovnika u Srpskoj je 34.928 lica ili 3,29 odsto nepismeno, od kojih je skoro 30.000 žena. Za 10.476 lica nema podataka o pismenosti.

U Republici Srpskoj je, prema rezultatima popisa stanovništva, domaćinstva i stanova iz 2013. godine, bilo ukupno 1.005.535 stanovnika starijih od 15 godina od kojih je oženjen, odnosno udat 576.151, a nikada se nije oženilo, odnosno udalo 269.618, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Razvedeno je 36.228 stanovnika, udovaca i udovica ima 123.538, a 30.197 onih koji žive u neformalnoj zajednici.

Prema podacima popisa, u Srpskoj žive 518.243 žene starije od 15 godina, od kojih 131.752 nisu rađale, 69.805 je rodilo jedno dijete, 201.271 je rodila dvoje djece, a 115.415 troje ili više.

"Od 518.243 žena bez ikakvog obrazovanja je 49.281, od kojih nije rađala 6. 591, a 28.182 su rodile troje ili više djece. Sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem i osnovnom školom je 180.709 žena, od kojih 37.692 nisu rađale, a 55.791 je rodila troje i više djece", navedeno je u rezultatima republičkog popisa.

U Srpskoj živi 228.961 žena sa srednjom školom i specijalizacijom nakon srednje škole, od kojih 62.647 nije rađalo, a 27.960 je rodilo troje ili više djece.

Prvi stepen fakulteta i fakultet u Srpskoj imaju 59.292 žene, od kojih 24.822 nisu rađale, a 3.482 su rodile troje ili više djece.

U Srpskoj, od 1.170.342 stanovnika, njih 412.703 od rođenja stanuje u istom mjestu, dok se doselilo 759.639 ljudi, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U dijelu popisa koji se odnosi na migracije navodi se da je najviše doseljenih - 185.581 iz Federacije BiH, dok se 105.165 lica preselilo iz jedne u drugu opštinu.

Iz inostranstva u Srpsku se doselilo 180.305 lica, od kojih 75.116 iz bivših jugoslovenskih republika.

Posmatrano prema periodu, najviše doseljenih, odnosno 112.945, bilo je tokom rata od 1991. do 1995. godine, kada je 71.299 ljudi stiglo u Srpsku iz FBiH.

Iza toga, najveći broj doseljenih lica na popisu se izjasnilo da su došli 1980. godine i ranije.

Posmatrano prema državljanstvu, u kategoriji rođeni u stranim državama, najveći broj stanovnika Srpske, njih 24.086, vodi porijeklo iz Hrvatske.

U Republici Srpskoj, ima ukupno 408.825 domaćinstava sa prosječno 2,85 članova, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Pet i više članova ima 58.469 domaćinstava, četiri člana 72.771 domaćinstvo, tri člana 79.155 domaćinstava, dva člana 107.130 domaćinstava, a jednog člana ima 91.300 domaćinstava.

Najviše domaćinstava ima grad Banjaluka, 65.010 sa prosječno 2,76 članova. Slijedi Bijeljina sa 34.309 domaćinstava i prosječno 3,02 člana, grad Prijedor, gdje je registrovano 27.961 domaćinstvo koje u prosjeku ima 2,88 članova.

Zvornik ima 17.690 domaćinstava sa prosječno 3,07 članova, a Gradiška 16.936 domaćinstava u kojima je u prosjeku 2,9 članova.

U Republici Srpskoj je, prema republičkom popisu iz 2013. godine, registrovan 584.261 stan, te 426.554 zgrade.

U dijelu popisa koji se odnosi na stanove i zgrade registrovano je i 197 kolektivnih stanova, 141 naseljeni poslovni prostor, kao i 1.147 drugih jedinica stanovanja.

Prema položaju stana u zgradi, najveći broj, 384.220, nalazi se u prizemlju, a registrovana su i 842 stana na desetom i višim spratovima, kao i 1.368 podrumskih stanova.

Najveći broj stanova, njih 155.188 ima površinu između 51 i 60 metara kvadratnih, te 174.186 stanova od 61 do 80 metara kvadratnih.

U Srpskoj prema popisu ima i 14.154 stanova sa površinom od 151 kvadrata i više.

Više od 60.000 stanova nema pomoćnih prostorija, a 8.744 stana su bez instalacija.

Prema materijalu od kojeg su izgrađene zgrade u Srpskoj, 401.316 je od čvrstog, a najzastupljenija je opeka.

Od bitumena je izgrađeno 5.227, a od prirodnih materijala 1.241 zgrada.

Najvećoi broj zgrada je izgrađen u periodu od 1971.do 1980. te od 2001. do 2010.godine.

U BiH pretreseno je šest lokacija i uhapšeno šest osoba osumnjičenih za krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Turske i Sirije u zemlje zapadne Evrope, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
 
Hapšenje - Foto: ilustracija
HapšenjeFoto: ilustracija

Ova lica su uhapšenja u okviru međunarodne akcije kodnog naziva "Bosfor", koja se uspješno realizuje na području BiH i Hrvatske.

Među osumnjičenima u ovoj međunarodnoj grupi koja je djelovala na području nekoliko zemalja, nalaze se i državljani BiH, Hrvatske, kao i državljani Turske koji su među organizatorima ovih nezakonitih aktivnosti.

Akcija, u kojoj je učestvovalo više desetina pripadnika policije, izvršena je po nalogu Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Graničnom policijom BiH.

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH nalazi se u sjedištu Granične policije, odakle se koordiniše svim aktivnostima na terenu.

U akciji učestvuje više zemalja, a usmjerena je na osobe osumnjičene da su organizovano, planski i za velike novčane iznose vršile krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Turske i Sirije preko BiH i Hrvatske, prema zemljama EU.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni organizovali ilegalni transport više desetina ilegalnih migranata, oba pola i različitih starosnih grupa, koje su za velike novčane iznose, krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje zapadne Evrope.

Tokom akcije, institucije iz BiH u stalnom su kontaktu sa kolegama u Hrvatskoj.

Akcija "Bosfor" odlučan je korak u borbi protiv ilegalnih migracija sa područja Bliskog istoka, koja je sprovedena na međunarodnom nivou, po najvišim standardima.

Uhapšene osobe u BiH biće predate postupajućem tužiocu, koji će nakon što ih ispita donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

utorak, 21 mart 2017 00:00

Povećava se stepen sušenja šuma

Šume u Republici Srpskoj zauzimaju 51,7 odsto ukupne površine zemljišta, a zbog uticaja brojnih faktora povećava se stepen sušenja šuma u pojedinim područjima Srpske, rekla je Srni prodekan za naučnoistraživački rad na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun.
 
Šuma (Foto: Thinkstock) -
Šuma (Foto: Thinkstock)

Solomunova je istakla da je jedan od uzroka povećanog stepena sušenja šume problem klimatskih promjena.

"Povećanje srednje godišnje temperature vazduha, promjena količine padavina i sve češći ekstremni vremenski događaji negativno utiču na stanje šuma", rekla je Solomunova.

Ona je upozorila da negativan uticaj na stanje šuma imaju i šumski požari, a u pojedinim područjima i bespravne sječe.

"Generalno gledano možemo konstatovati da je u privrednim šumama u kojima se primjenjuju propisani sistemi gazdovanja, obnova šuma zadovoljavajuća", istakla je ona.

Posmatrano po vrstama drveća, najlošije stanje je sa hrastom, gdje su evidentni ozbiljni problemi u obnovi.

Solomunova je napomenula da Јavno preduzeće "Šume Republike Srpske" svake godine vrši pošumljavanja goleti, odnosno podizanje novih šuma na značajnim površinama.

"Zbog svojih funkcija koje vrši, šuma je najuniverzalniji ekološki sistem. U prošlosti čovjek je u šumi obezbjeđivao osnovne ljudske potrebe, pa se šume s pravom smatraju kolijevkom ljudske populacije", rekla je Solomunova.

Do početka industrijske revolucije, podsjetila je ona, šume je bilo u izobilju i nije im se pridavao poseban značaj, jer je smatrana vječnom i neuništivom, kao što se mislilo i o drugim prirodnim resursima.

Prema podacima Katastra šuma i šumskog zemljišta ukupna površina šuma i šumskog zemljišta Republike Srpske iznosi 1.282.412 hektara ili 51,7 odsto od ukupne površine Srpske.

U ukupnom šumskom fondu Republike Srpske najveće učešće, odnosno 50,2 odsto, imaju visoke šume sa prirodnom obnovom, koje imaju najveću vrijednost i u ekološkom i u ekonomskom pogledu.

Predstavnici Šumarskog fakulteta u Banjaluci danas će povodom 21. marta, Svjetskog dana šuma organizovati Dane otvorenih vrata za učenike srednjih škola, a u saradnji sa Savezom studenata tog fakulteta i upravom grada Banjaluka akciju pošumljavanja u Bulevaru srpske vojske.

U okviru obilježavanja Dana šuma, predstavnici Šumarskog fakulteta u saradnji sa Asocijacijom inženjera šumarstva "Eko forest", juče su zasadili drveće u dvorištu Osnovne škole "Branko Radičević".

"Moj glas se čuje!" - ovogodišnji je moto kojim se danas obilježava Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom.
 
Osobe sa Daunovim sindromom uključiti u redovne životne aktivnosti  (Foto:banjaluka.rs.ba) -
Osobe sa Daunovim sindromom uključiti u redovne životne aktivnosti (Foto:banjaluka.rs.ba)

U Banskom dvoru u Banjaluci, juče je obilježen Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom. Tim povodom priređena je manifestacija pod nazivom "Hvala ti, majko" u kojoj je učestvovalo 50 djece, od kojih je 35 s Daunovim sindromom.

Ovom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić, koji je naglasio da Grad Banjaluka daje podršku brojnim udruženjima koja se bave porodicom i djecom, kao i onima koja se bave djecom s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju.

- Na jednoj strani, to je podrška koja se ogleda kroz sufinansiranje manifestacija, udruženja ili davanja prostora za rad, a s druge strane je možda i važnija podrška kada se razumiju ljudi i kada osjete da su uključeni u društvo. Poruka današnje manifestacije je i poruka uključenosti, i ovo je potreba da se i djeca s poremećajima u razvoju uključe u kulturni i sportski život i u sve druge manifestacije koje imamo u našem gradu, koliko je god to moguće i u redovni obrazovni sistem – poručio je prvi čovjek Banjaluke.

Željka Perišić Ninković, direktor centra "Dajte nam šansu - Zvjezdice", rekla je kako je ovo tradicionalna manifestacija koja se obilježava već šestu godinu, a ove godine je posvećena majkama.

Strana 1 od 37
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…