All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Regija

ponedeljak, 19 novembar 2018 18:38

Kosovo u Interpolu, kriminal bez granica

Član Svjetske asocijacije šefova policije Marko Nicović je ocijenio da svjetski šefovi policije strahuju da će se, ukoliko Kosovo uđe u Interpol, otvoriti beskrajna mogućnost za zloupotrebe, a kriminal više neće imati granice.

Nicović je rekao da svjetski šefovi policije, čijem je zasjedanju nedavno prisustvovao u Orlandu, strahuju da će ukoliko dođe do ulaska Kosova u Interpol kriminalci dobiti mjesto gdje bi biti zaštićeni, jer bi imali gdje da se sklone i gdje da se kriju. 

"Platiće da se tamo kriju. A plus što mogu bilo koga i staviti na poternicu, imali za to razlog ili ne. Bojazan je da bi se i naši zvaničnici mogli naći na poternici, samo da bi im vratili poniženja koja su doživeli kada su bili hapšeni", rekao je Nicović za TV "Pink". 

Povodom zasjedanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, gdje bi trebalo da se glasa o prijemu /samoproglašenog/ Kosova u ovu organizaciju, Nicović je ocijenio da kosovski Albanci već dugo planiraju ulazak u Interpol i da su pripremili razne poklone, roleks satove, automobile. 

Nicović je podsjetio da, prema statutu Interpola, za prijem nove članice u ovu organizaciju glasaju zemlje koje se nalaze u sali, gdje se održava zasejdanje Interpola. 

"One zemlje koje imaju politički stav da se ne glasa za Kosovo, možda će izaći iz sale i ostaće samo one koje hoće da glasaju za njih. Interpol je asocijacija kriminalističkih policija sveta i sada vidimo da može biti upotrebljen u političke svrhe, iako po suštini nije politizovan", rekao je Nicović.

Prema njegovim riječima, otvara se beskrajna mogućnost zloupotrebe i ona bude samo ograničena maštom. 

Stručnjak za bezbjednost Andreja Savić ocijenio je da je članstvo Kosova u Interpolu u ovom trenutku manje bezbjednosno, a više političko pitanje, te podsjetio da je ovo treći oficijelni pokušaj Prištine da uđe u članstvo Interpola. 

"Sada, vidimo iz dosadašnjih informacija da se tu ne biraju sredstva. Iako je u zoni visoke politike, sredstva se ne biraju. U pitanju su politička lobiranja, pritisci, primenjuju se i prljave metode, kupovine glasova, podmićivanje", kaže on. 

Savić ocjenjuje da sve to pokazuje na sumrak međunarodnog prava, jer Kosovo nije nezavisna država, a Interpol je nepolitička organizacija, ali se odigravaju veliki politički pritisci i politička borba. 

On je rekao da je očekivao da može da se desi da Kosovo dođe na dnevni red za glasanje i dodao da je geopolitička situacija takva da se Zapadu žuri da Prištinu integriše u neke globalne tokove. 

"Strategija Srbije je bila koncipirana na pravim i dobrim argumentima, ali nažalost, mi sada vidimo da međunarodno pravi ni ne postoji, već onaj koji je najjači on ima silu", kaže Savić. 

Glavni i odgovorni urednik srpske redakcije agencije "Sputnjik" LJubinka Milinčić je govoreći o incidentu na zasjedanju Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, kada je kosovski Albanac napao člana srpske delegacije, ocijenila da Albanci sa Kosmeta smatraju da je ulog toliko veliki da su sva sredstva dozvoljena. 

"To je potvrda da Kosovo ipak nije završena priča, jer ako je sve završeno onda nema potrebe da se tako bore za svaki korak ka zvaničnom priznanju. Izgleda da je zapad sebi postavio datume i granice do kojih mora da završi posao i sada je borba na život i smrt", dodala je Milinčićeva. 

Komentarišući pisanje medija da je Hašim Tači dao 1,3 miliona evra da ga skinu sa potjernice Interpola, Milinčićeva je ocijenila da je to jeftino, izrazivši nadu da Interpol ipak nije takva organizacija. 

Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka, je povodom pisanja medija da je Tači angažovao lobističku firmu kako bi se izbrisali njegovi krvavi zločini, ocijenio da bi bilo zaista poražavajuće ako bi jedna organizacija kao što je Interpol to dozvolila. 

On smatra da je samo stavljanje teme prijema /samoproglašenog/ Kosova na dnevni red Generalne skupštine Interpola loš indikator i da je očigledno da su lobiranja toliko jaka da i brojne države ne mogu da se odupru tome.

 

Thumbnail

ponedeljak, 19 novembar 2018 18:37

Stranke da do 28. novembra dostave liste delegata

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras zaključak kojim se zadužuju političke stranke da joj do 28. novembra dostave liste kandidata za Vijeće naroda Srpske i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da na narednoj sjednici izabere do četiri potpredsjednika ove institucije. 

Protiv ove odluke bili su poslanici SDS-a i PDP-a, jer tvrde da će četiri potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske koštati građane godišnje više od milion KM. 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je konstitutivnu sjednicu desetog saziva parlamenta Srpske.

Thumbnail

Nedeljko Čubrilović novi je stari predsjednik Narodne sakupštine Republike Srpske. Za njega je glasao 51 poslanik, što je bilo i više nego dovoljno da Čubrilović ponovo zasjedne na čelo parlamenta.

Imao je, ipak pritvkandidata, i to iz redova svoje stranke. Duška Ivića je predložio klub poslanika DNS, ali taj prijedlog nisu podržali Spomenka Stevanović, Milan Dakić i Spomenko Stojanović, koji su, kao grupa poslanika, predložili Nedeljka Čubrilovića. 

Zanimljivo je da je Čubrilovićevu pobjedu, nakon glasanja, proglasio Dane Malešević, takođe DNS-ovac, koji je podršku dao Dušku Iviću, a parlamentom je predsjedavao kao najstariji poslanik.

"Kao predsjednik desetog saziva Narodne skupštine i dalje ću se zalagati za očuvanje Republike Srpske u skladu sa Ustavom i međunarodnim aktima kojim je određen državotvorni subjektivitet Republike Srpske, unutrašnja struktura BiH, položaj konstitutivnih naroda i sva druga prava građana", istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. 

Za Nedeljka Čubrilovića su, osim tri DNS-ovca, glasali svi SNSD-ovci, Ujedinjena Srpska, Socijalistička partija, dva poslanika iz grupe Obrena Petrovića, koalicija Zajedno za BiH, te NDP-ovi Dragan Čavić, Aleksandar Fulurija i Nataša Stevanović, a zanimljivo je da PDP-ov Igor Crnadak, nije nikako glasao. 

Duško Ivić je dobio svega osam glasova, svi iz DNS-a. Pred cijelim sastavom Narodne skupštine, na služenje Srpskoj su se svečano zakleli Željka Cvijanović i Milorad Dodik, a svečanosti su prisustvovali premijerka i predsjednica skupštine Srbije, Ana Brnabić i Maja Gojković, te generalni sekretar srpskog predsjednika, Nikola Selaković. 

Željka Cvijanović i Milorad Dodik poručuju da će njihov rad u naredne četiri godine biti usmjeren na jačanje Srpske.

"Nakon dva mandata na mjestu predsjednika Republike Srpske, osjećam se ponosno, jer sam ostvario sve ciljeve na očuvanju Srpske u ovom vremenu. Izborom za člana predsjedništva moja politika se neće mijenjati. Mijenja se samo moje radno mjesto. Još ostajem u RS i nikuda ne idem", istakao je Milorad Dodik, novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.  

"Izbor za predsjednika doživljavam kao priznanje za sve što sam zajedno sa svojim kolegama činila kao predsjednik Vlade u vremenu koje nije bilo ni malo lako i u okolnostima u kojima su brojni izazovi prijetili sa svih strana. Razumjela sam tad, kao što razumijem i sad da su jake institucije najbolja odbrana od svih prijetnji i najbolja garancija opstanka Republike", istakla je Željka Cvijanović, predsjendik Republike Srpske. 

U skupštinskoj sali će naredne godine sjediti veliki broj iskusnih poslanika, ali ima i novih imena. Svima njima je, odmah po završetku dodjele sertifikata, održano i kratko predavanje o načinu glasanja i drugim tehničkim stvarima.

Među novim poslanicima ima i onih koji su se potrudili da današnja sjednica ne bude tako svečana, a jedan od njih je SDS-ov Nebojša Vukanović, koji je parlament Srpske nazvao bordelom. Rad budućeg saziva će naredne četiri godine sigurno biti više nego zanimljiv, naročito nakon poslednjih previranja u pojedinim parlamentarnim strankama. Osim u DNS-u, jedinstva nema ni u SDS-u koji, kako saznajemo, nema ni šefa poslaničkog kluba.

Thumbnail

U Banjaluci je održana konstitutuvna sjednica 10. saziva Narodne skupštine RS.

16:15 Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik položio je zakletvu pred Narodnom skupštinom Republike Srpske.

 

Thumbnail

 

16:00 Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da će njena osnovna ideja kao predsjednika Republike biti ista ona kojom je bila rukovođena i u prethodnom periodu, a to je jaka, stabilna i prosperitetna Republika Srpska.

15:50 Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednici Ramiz Salkić i Јosip Јerković položili su zakletvu.

 

Thumbnail

 

15:47 Čubrilović je u obraćanju poslanicima naglasio je da je Narodna skupština jedan od stubova Srpske i dodao da je Parlament odraz tekovine i demokratije građana.

15: 41 Nedeljko Čubrilović je izabran za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Za Duška Ivića glasalo je osam narodnih poslanika, a suzdržanih je bilo 68, dok je jedan bio protiv. Za Čubrilovića je glasao 51 narodni poslanik.

15:35 Darko Banjac, poslanik DNS je u diskusiji rekao da, u skladu sa koalicionim sporazumom sa SNSD-om i SP-om, Klub DNS uz saglasnost Marka Pavića za predsjednika Narodne skupštine RS predlaže Duška Ivića iz Prijedora.

15:25 Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske položili su zakletvu, nakon što su njihovi mandati verifikovani na konstitutivnoj sjednici.

15:13 Nakon pauze nastavljena je konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS

15:10 U skladu sa dogovorom postignutim na sastanaku predstavnika političkih stranaka 14. novembra time bi prvi dio prve sjednice trebalo da bude zaključen, a u njegovom nastavku će biti birani potpredsjednici parlamenta. 

Poslije završetka svečane sjednice medijima bi u pres-holu Narodne skupštine kratko trebalo da se obrate predsjednik Srpske, srpski član Predsjedništva BiH i novoizabrani predsjednik Narodne skupštine. 

15:09 Svečanu zakletvu nakon toga polaže i potpisuje član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik i obraća se poslanicima i javnosti. 

Protokolom prve sjednice predviđeno je da Narodna skupština na prijedlog njenog predsjednika potom donosi odluku o broju potpredsjednika, te pokreće inicijativu za izbor delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i u Vijeće naroda Republike Srpske. 

 

Thumbnail

 

15:08 Nakon što poslanici polože zakletvu, slijedi izbor predsjednika parlamenta, a članom 15 Poslovnika Narodne skupštine propisano je da svaki poslanik može da predloži kandidata za predsjednika. 

Novoizabrani predsjednik Narodne skupštine potom zauzima mjesto predsjedavajućeg i vodi dalji tok sjednice. 

Odmah poslije izbora predsjednik Narodne skupštine obraća se javnosti, a potom poziva predstavnika CIK-a da uruči sertifikate o izboru novoizbranom predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i potpredsjednicima Ramizu Salkiću i Josipu Jerkoviću, predviđeno je protokolom. 

Predsjednik Republike i potpredsjednici polažu, a potom potpisuju svečanu zakletvu, poslije čega je predviđeno da se predsjednik Srpske obrati u parlamentu. 

14:05 Poslanici su usvojili dnevni red i konstituisano je radno predsjedništvo koje, osim Maleševića, čine tri najmlađa poslanika - Denis Šulić /SNSD/, Davor Šešić /SDS/ i Aleksandar Glavaš /DNS/.

Poslije pauze poslanici će preći na treću tačku dnevnog reda koja se odnosi na imenovanje i verifikaciju mandata narodnim poslanicima, a potom će oni položiti svečanu zakletvu. 

U Narodnoj skupštini Republike Srpske izabrana je komisija za izbor i imenovanja u kojoj su, između ostalih, Igor Žunić, Davor Šešić, Radovan Višković, Duško Ivić i Senad Bratić. U skupštini je pauza od pola časa.

 

Thumbnail

 

Prvoj sjednici novog saziva Narodne skupštine prisustvuje premijer Srbije Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, ambasador Kine u BiH Čen Bo, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, kao i brojni predstavnici političkog i javnog života Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija. 

Svečani koktel biće upriličen u restoranu Narodne skupštine Republike Srpske. 

 Vlada Republike Srpske je na jučerašnjoj sjednici u Banjaluci utvrdila Prijedlog drugog rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu u iznosu od 3,459 milijardi KM, a predloženi okvir veći je za 35 miliona KM od usvojenog rebalansa budžeta za 2018.

Ukupni poreski prihodi iznose dvije milijarde i 571,7 miliona KM i veći su za 22,1 milion KM, ili 0,9 odsto, u odnosu na sredstva planirana rebalansom budžeta Srpske za 2018. godinu.

"Neporeski prihodi u predloženom drugom rebalansu iznose 198,5 miliona KM, što je umanjenje za 9,2 miliona KM, ili 4,4 odsto u odnosu na prethodni plan", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Ukupna budžetska sredstva, osim poreskih i neporeskih prihoda, uključuju i primitke u ukupnom iznosu od 685,2 miliona KM, a obuhvataju i primitke za nefinansijsku imovinu, od finansijske imovine i zaduživanja, te ostale primitke.

Izradu drugog rebalansa budžeta Srpske su uslovile izmjene u strukturi realizovanih budžetskih sredstava i izdataka, rast prihoda od poreza na dobit, prijevremena otplata indirektnog kredita od Investiciono-razvojne banke, Fonda zdravstvenog osiguranja i Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, prinudna naplata starih obaveza od Javnog preduzeća "Putevi", kao i efekti primjene izmijenjenog Zakona o porezu na dohodak.

Prihodi po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u drugom rebalansu iznose 859,4 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 28,6 miliona KM ili 3,4 odsto u odnosu na sredstva planirana rebalansom budžeta Srpske za 2018. godinu.

Prihodi po osnovu poreza na dohodak planirani su u iznosu od 174,7 miliona KM, što predstavlja umanjenje prihoda po ovom osnovu za 10 miliona KM ili 5,4 odsto u odnosu na Rebalans.

Drugim rebalansom obuhvaćena su i kreditna sredstva Svjetske banke za restrukturisanje Javnog preduzeća "Željeznice Republike Srpske". Tim sredstvima biće izmirena dugovanja koja ovo preduzeće ima za porez na dohodak i doprinose, zbog čega se na poziciji doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i porez na dohodak u budžetu Srpske očekuje značajan rast prihoda.

Gubitak prihoda od poreza na dohodak će, prema Prijedlogu drugog rebalansa, biti nadomješten značajnim rastom prihoda od poreza na dobit.

Na rashodovnoj strani drugog rebalansa, povećani su rashodi za korištenje roba i usluga za 16 miliona KM, pozicija doznaka, zbog isplate jednokratne pomoći za korisnike penzija u iznosu 11,5 miliona KM, kao i rashodi finansiranja, koji su u skladu sa planom otplate dugova u iznosu 6,8 miliona KM.

Vlada Srpske utvrdila je i Prijedlog Zakona o izmjenama zakona o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2018. godinu.  

Vlada RS utvrdila Prijedlog drugog rebalansa budžeta od 3,458 milijardi KM

Spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu biće svečano otkriven danas na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, čime će na simboličan način biti obilježeno devet godina od njegovog upokojenja.
 
Patrijarh Pavle (Foto: serbskoeslovo.ru) -
Patrijarh Pavle (Foto: serbskoeslovo.ru)

Podizanje spomenika u Tašmajdanskom parku blagoslovio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Vajar Zoran Maleš, autor spomenika izlivenog u bronzi, visokog 1,8 metara, predstavio je patrijarha Pavla u sjedećem položaju, blago pognute glave, tako da odiše skromnošću i duhovnošću.

Spomenici patrijarhu srpskom Pavlu, otkako se upokojio 15. novembra 2009. godine, podignuti su u Leposaviću, Bajinoj Bašti i Trebinju.

Patrijarh srpski Pavle preminuo je 15. novembra 2009. godine u 95. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, gdje je na liječenju proveo posljednje dane, a prema sopstvenoj želji sahranjen je u manastiru Rakovica, gdje njegov grob danas posjećuje na hiljade pravoslavnih vjernika.

Patrijarha Pavla, koji je bio omiljen među narodom zbog svoje skromnosti i istinoljubivosti, na posljednji počinak ispratilo je više od 600.000 ljudi.

Bio je 44. patrijarh Srpske pravoslavne crkve i na tronu Svetog Save nalazio se 19 godina, a u tom periodu osnovana je Akademija Srpske pravoslavne crkve za umjetnost i konzervaciju, u javne škole vraćena je vjeronauka, a Bogoslovski fakultet vraćen je u okrilje Univerziteta.

Patrijarh Pavle bavio se i naučnim radom, a njegova najznačajnija objavljena djela, koja su štampana i kao dopunjena izdanja su "Monografija o manastiru Devič", besjeda "Život po Јevanđelju" i "Molitve i molbe".

Lična biblioteka patrijarha Pavla pripala je fondu Biblioteke srpske Patrijaršije i ima status kulturnog dobra, a čuva se u prostorijama konaka Manastira Svetog arhangela Mihaila u Rakovici.

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević u porodici zemljoradnika 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca, u Slavoniji, gdje je završio osnovnu školu.

Nižu gimnaziju završio je u Tuzli, višu gimnaziju i šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Dvije godine je studirao medicinu u Beogradu, a prije odlaska u gimnaziju boravio je u manastiru Orahovica na pripremama za školu.

Ispit zrelosti položio je u Šestoj muškoj gimnaziji u Beogradu, koju je pohađao vanredno da bi mogao uporedo da upiše i Medicinski fakultet.

Drugi svjetski rat zatekao ga je u rodnoj Slavoniji, odakle je prebjegao u Beograd, gdje je, da bi se mogao izdržavati, radio fizičke poslove na građevinama i dokovima.

U proljeće 1942. godine njegov školski drug jeromonah Јelisej odveo ga je u Manastir Svete Trojice u Ovčaru, a od 1944. radio je kao vjeroučitelj i vaspitač u Banji Koviljači, u domu za djecu izbjeglu iz Bosne.

Te godine je obolio od tuberkuloze. Odatle je, iz zdravstvenih razloga, otišao u manastir Vujan, u selu Prislonica, između Čačka i Gornjeg Milanovca, gdje je bio do 1946. godine i gdje se izliječio od tuberkuloze.

Zamonašio se 1948. godine u manastiru Blagovještenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i dobio ime Pavle, koje mu je dao iguman Јulijan Knežević. Te godine je rukopoložen u čin jerođakona.

Bio je sabrat manastira Rača u Podrinju, a radio je i kao pomoćni nastavnik Bogoslovije "Svetog Kirila i Metodija" u Prizrenu. Јeromonah postaje 1954, ubrzo protosinđel, a 1957. godine arhimandrit. Od 1955. godine dvije godine je bio na postdiplomskim studijama u Atini.

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957. godine i na Kosovu i Metohiji je proveo 33 godine.

Na vanrednom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora 1. decembra 1990. biran je novi patrijarh između trojice kandidata tajnim glasanjem, ali pošto nijedan nije dobio dovoljan broj glasova, izbor je obavljen žrijebom na takozvani apostolski način tako što je arhimandrit tronoški Antonije izvukao ime budućeg patrijarha.

Tako je Pavle postao 44. patrijarh SPC. Ustoličen 2. decembra 1990. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, a tom činu je prisustvovalo 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona.

Patrijarh Pavle je tada istakao da mu je jedini program rada - Јevanđelje.

Posjetio je brojne pravoslavne crkve - carigradsku, aleksandrijsku, jerusalimsku, rusku, bugarsku, rumunsku, grčku, gruzijsku, kao i srpske eparhije i parohije u Americi, Kanadi, Australiji, Mađarskoj i Rumuniji.

Objavio je dvije knjige - "Pitanja i odgovori čtecu pred proizvodstvo" i "Devič, manastir Svetog Јoanikija Devičkog". Zaslugom Patrijarha Pavla objavljeno je i dopunjeno izdanje "Srbljaka".

Bio je počasni doktor Bogoslovskog fakulteta i Akademije Svetog Vladimira u Njujorku.Govorio je grčki, ruski i njemački jezik.

Vlada Srbije je 13. januara 2005. imenovala patrijarha Pavla za počasnog predsjednika Fonda za Kosovo i Metohiju.

Tokom posjete Rusiji u januaru 2002. godine partrijarhu Pavlu su uručene dvije značajne nagrade - Međunarodnog fonda za unapređenje jedinstva pravoslavnog naroda i Fonda Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Odlikovan je državnim Ordenom Nemanje prvog stepena, Ordenom Karađorđeve zvijezde prvog stepena i ruskim ordenom "Dostojanstvo" zbog "značaja koji je imao u danima iskušenja kroz koje su srpski narod i Crkva prošli".

Od 10. novembra 2007. godine patrijarh Pavle bio je na liječenju na VMA u Beogradu, a upokojio se 15. novembra 2009. godine.

Patrijarh Pavle je, prema sopstvenoj želji, sahranjen u manastiru Rakovica, gdje njegov grob danas posjećuje na hiljade pravoslavnih vjernika.

Konstitutivna sjednica novog saziva Predsjedništva BiH biće održana u utorak, 20. novembra, u Sarajevu, saopšteno je iz Predsjedništva.
 
Sarajevo - Zgrada predsjedništva BiH - Foto: klix.ba
Sarajevo - Zgrada predsjedništva BiHFoto: klix.ba

Sjednica je zakazana za 14.00 časova u zgradi Predsjedništva BiH.

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH su Milorad Dodik iz reda srpskog naroda, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i Šefik Džaferović iz reda bošnjačkog naroda.

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana 19. novembra u 14.00 časova, dogovoreno je na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka u NSRS.
 
Sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka - Foto: RTRS
 

Prvom sjednicom će predsjedavati najstariji poslanik Dane Malešević i tri najmlađa poslanika iz stranaka sa najviše glasova i to Denis Šulić, Aleksandar Glavaš i Davor Šešić.

Takođe, dogovoren je i raspored sjedenja, a još nije precizirano koliko će biti potpredsjednika Narodne skupštine Srpske.

Na sastanku, koji je sazvao i kojim je predsjedavao predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, između ostalog, utvrđeni su i prijedlozi zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i o pokretanju inicijative za izbor delegata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Utvrđen je raspored sjedenja u sali za sjednice Narodne skupštine, prijedlog odluke kojom se određuje broj potpredsjednika Narodne skupštine, kao i prijedlog sastava skupštinske Komisije za izbor i imenovanja.

Zakletve na ovoj sjednici položiće novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i novoizabrana predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Prema skupštinskom poslovniku, na konstitutivnoj sjednici biće potvrđeni poslanički mandati, biraće se rukovodstvo Narodne skupštine, kao i predsjednici i članovi skupštinskih komisija i odbora.

četvrtak, 15 novembar 2018 07:16

Od danas obavezna zimska oprema

Za vozače u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, od danas važi zakonska obaveza posjedovanja i korišćenja zimske opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uslove.
 
Obavezna zimska oprema - Foto: ilustracija
 

Pravilnik o zimskim uslovima u saobraćaju na snazi je do 15. aprila naredne godine.

Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, predviđena je kazna od 40 KM, a po potrebi moguće je da takvo vozilo bude i isključeno iz saobraćaja.

Pod zimskom opremom podrazumijeva se da putnička i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kilograma i nemaju više od osam sjedišta, imaju zimske gume.

"Zimska guma na svom boku označena je oznakama `MS`, `M plus S` ili `M i S` i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine sa tri vrha, čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum četiri milimetra. U opremu spadaju i odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova", navodi se u Pravilniku Ministrstva komunikacija i transporta BiH o saobraćaju u zimskim uslovima.

Vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kilograma i autobusi moraju imati zimske gume na pogonskim točkovima.

Pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat, odnosno lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kilograma, ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum četiri milimetra i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

četvrtak, 15 novembar 2018 07:11

Pedofili doživotno u registru

 MUP Srpske formirao je registar pedofila, a na osnovu podataka koji će biti trajno upisani neće se moći desiti da lice pravosnažno osuđeno za seksualnu zloupotrebu, zlostavljanje i iskorišćavanje djece bude zaposleno u školama, vrtićima i sličnim ustanovama.

U MUP-u RS su za “Glas Srpske” rekli da je za vođenje ovog registra zadužena nadležna organizaciona jedinica u okviru ovog ministarstva, te dodali da će podaci iz registra biti dostupni pravosudnim institucijama i policiji, kao i organizacijama, udruženjima i sportskim klubovima koji rade sa djecom. U MUP-u nisu mogli da otkriju koliko je lica upisano u registar.

- Svrha registra je zaštita djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorišćavanja, te sprečavanje pravosnažno osuđenih lica da ponove krivično djelo. Podaci iz registra vode se trajno i ne brišu se - rekla je načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović.

Upis u registar pedofila vrši se na osnovu podataka iz pravosnažno izrečenih presuda.

- Podatke MUP-u dostavljaju sudovi, a podatke o izdržavanju kazne ustanova u kojoj osuđeni izdržava kaznu. Podaci iz registra mogu biti dati i inostranim državnim organima - kazala je Miljanovićeva.

Poslodavci u školama, vrtićima i ostalim ustanovama koje rade s djecom su obavezni da prilikom svakog zapošljavanja zatraže od MUP-a podatak da li je lice upisano u registar.

Za odgovorno lice u pravnom licu koje ne zatraže ove podatke propisane su kazne od 8.000 do 15.000 KM.

U Ministarstvu pravde Srpske su rekli da je Zakon o registru lica pravosnažno osuđenih za seksualne zloupotrebe i iskorišćavanje djece predvidio i mjere za sprečavanje zloupotrebe podataka iz ovog registra.

- Dostavljanje podataka vrši se izdavanjem uvjerenja o podacima iz registra i smije se upotrijebiti samo u svrhu za koju se daju. Riječ je o podacima koji su službena tajna i svako ko se odluči na neovlašćenu objavu ili ih zloupotrijebi da bi zastrašio ova lica ili članove njihove porodice, platiće kaznu od 500 KM do 2.000 KM - kazali su u Ministarstvu pravde.

Predsjednik Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja Saša Milovanović kaže da je najvažnije da oni koji rade sa djecom imaju brz pristup podacima iz registra.

- To će omogućiti pravovremenu provjeru da li su lica koja rade sa djecom eventualno osuđivana - rekao je Milovanović.

Krivični zakonik RS

U registar se upisuju lica pravosnažno osuđena za krivična djela propisana Krivičnim zakonikom RS, kao što su trgovina djecom, polna zloupotreba djeteta, iskorišćavanje djece za pornografiju, zadovoljenje polnih strasti pred djetetom, te navođenje djeteta na prostituciju.

- U registar se upisuju i lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela protiv polnog integriteta na štetu djece i maloljetnika, prema zakonima koji su prestali da važe - rekli su u MUP-u.

Pedofili doživotno u registru

Strana 1 od 113
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…