All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Regija

Vojska Srbije pažljivo prati sva bezbjednosno zanimljiva dešavanja na prostoru Kosova i Metohije i spremna je na svaku mogućnost, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom pisanja medija o planu Prištine da uz pomoć saveznika iz NATO-a preuzme kontrolu nad prelazima na sjeveru Kosmeta.
 
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

"Na prostoru Kosova i Metohije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, odgovnornost za bezbednost svih koji žive u našoj južnoj pokrajini, snosi Kfor. Očekujemo od pripadnika Kfora da ispunjavaju svoju misiju", rekao je Vulin za "Večernje novosti".

Šef Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da se rukovodstvo Albanaca neće upustiti u rizik da, ničim izazvani, započnu besmislenu akciju koja bi mogla da izazove ozbiljne sukobe i nasilje.

"Novosti" pišu da je Beograd već nezvaničnim kanalima upozorio najvažnije evropske "igrače" o opasnosti domino efekta, ako se desi scenario po planu Prištine da preuzme sjever Kosova.

Vlada Republike Srpske danas je utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti žrtava ratne torture, kojim se uređuju uslovi i postupak za priznavanje statusa i prava žrtava ratne torture kao posebne kategorije civilnih žrtava rata, rekao je ministar rada i boračko-invlidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.
 
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

Savanović je na konferenciji za novinare podsjetio da je Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture usvojen 22. februara u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon čega je sprovedena javna rasprava i uvažene određene sugestije.

Predstavnik Ministarstava rada i boračko-invalidske zaštite Rada Kela istakla je da se predloženim zakonom uređuju prava po osnovu utvrđenog statusa i način njihovog ostvarivanja, način obezbjeđivanja sredstava za ostvarivanje tih prava, te druga pitanja od značaja za priznavanje statusa i prava po ovom zakonu.

"Ovaj zakon isključuje diskriminaciju po osnovu nacionalne, rasne i vjerske 
pripadnosti, kao i sve druge oblike diskriminacije i obezbjeđuje poštovanje principa ravnopravnosti polova, pravičnosti, socijalne osjetljivosti i solidarnosti, te ravnotežu između privatnog interesa i društvenih mogućnosti", rekla je Kela.

Ona je naglasila da je Prijedlogom zakona propisano da žrtve ratne torure, odnosno žrtve seksualnog nasilja, imaju mogućnost mjesečne novčane naknade.

"Prijedlogom zakona je propisana mogućnost banjske rehabilitacije žrtava ratne torture, zdravstveno osiguranje, te sprovođenja projekata zapošljavanja i samozapošljavanja", dodala je Kela.

Ministarstvo finansija Srpske blokiralo je sve bankovne račune Uprave za indirektno oporezivanje, na osnovu presude Suda BiH, zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu, objavio je portal Kapital.
 
Ministarstvo finansija Republike Srpske - Foto: ilustracija
Ministarstvo finansija Republike SrpskeFoto: ilustracija

Riječ je o presudi od 7. maja 2015. a prema kojoj je ova uprava Srpskoj trebala da isplati 15 miliona KM sa zateznim kamatama.

Kako navodi portal, blokada je uslijedila nakon neuspjeha brojnih pokušaja da se na sjednici Upravnog odbora dogovori isplata ovog iznosa.

Međunarodna zajednica upozorila je Prištinu da iz procesa odlučivanja o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku ne treba isključiti glas Srba i insistira na tome da se to ne radi bez ustavnih amandmana.
 
Kosmet (ilustracija) - Foto: Getty Images
Kosmet (ilustracija)Foto: Getty Images

Kako piše prištinska Koha, međunarodna zajednica je takvog stava jer Priština želi da već sada započne transformaciju KBS.

Priština, naime, želi da započne transformaciju KBS, što bi, kako se navodi, bilo formalizovano kada se stvori politički ambijent koji bi omogućio izmjene Ustava.

"Vlada se sada okrenula ka planu koji se sastoji od sukcesivnog unapređivanja kapaciteta KBS, u periodu od 10 godina", piše Koha i dodaje da je "zakonski paket" poslat premijeru i kada prođe kroz procedure i vlada ga usvoji kao prijedlog, biće proslijeđen parlamentu na usvajanje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se spoljna politika Beograda neće mijenjati i da Srbija koja je na evropskom putu neće uvoditi sankcije Rusiji.
 
Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije -
Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije

On je naglasio da je politika Srbije njen evropski put i očuvanje i unapređenje prijateljstva sa tradicionalnim prijateljima - Rusijom i Kinom.

"To je politika Srbije i neće se promeniti zbog jedne, dve ili pet izjava", rekao je Vučić novinarima na kraju dvodnevne posjete Bakuu.

Prema njegovim riječima, to je politika Srbije koju određuju njene institucije i neće se mijenjati zbog želje bilo kog političara.

"Da bi promenili spoljnu politiku Srbije, prvo treba da promene mene, a i većinu u Skupštini Srbije", rekao je Vučić, koji je i lider SNS-a, najjače parlamentarne stranke u Srbiji.

Prema njegovim riječima, spoljna politika se ne donosi i ne mijenja za jedan dan.

"Srbija je na evropskom putu i, siguran sam, na dobrom putu", poručio je predsjednik Srbije.

Predstavnički dom federalnog Parlamenta nije danas odobrio program ovogodišnjeg rada Vlade Federacije BiH.
 
Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamenta FBiHFoto: RTRS

Poslanik opozicionog SDP-a Damir Mašić pozvao je Vladu da kolektivno podnese ostavku, optuživši je za izrazito loš rad, javljaju federalni mediji. 

Parlamentarna većina konstatovala je da je glavni uzrok neusvajanja vladinog programa odsustvo sa sjednice nekolicine poslanika većine, a ne loš rad. 

Opozicija je tvrdila da je bespredmetno izjašnjavati se i o Nacrtu programa rada Predstavničkog doma za ovu godinu budući da je dijelom oslonjen i na planirane vladine aktivnosti, ali je taj nacrt, ipak, dobio većinu glasova. 

Prihvatanjem programa Predstavničkog doma okončana je vanredna sjednica ovog doma započeta u aprilu, a za danas je najavljeno novo vanredno zasjedanje na čijem je predloženom dnevnom redu rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH, kojim će neutrošenih 107 miliona KM iz prošle godine biti preusmjereno u aktuelnu budžetsku godinu za izgradnju brzih puteva u FBiH. 

Rebalans budžeta je odobrio Dom naroda federalnog Parlamenta, a potrebno je da ga prihvati i Predstavnički dom da bi novac mogao biti stavljen na raspolaganje. 

Nakon vanrednih sjednica, Predstavnički dom sutra bi trebalo da nastavi rad održavanjem tematske sjednice o situaciji i problematici u oblasti boračko-invalidske zaštite u FBiH.

utorak, 22 maj 2018 18:49

Godišnjica smrti 12 beba

Godišnjica stradanja 12 beba koje su umrle u bolnici u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika, koji nije mogao biti dopremljen kopnom zbog ratnih dejstava, a ni vazdušnim putem zbog zabrane Savjeta bezbjednosti UN za letove iznad BiH, biće obilježena danas u Banjaluci.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, a do 19. juna u Banjaluci je umrlo 12 beba, koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Sekretar Udruženja “12 beba” Željka Tubić rekla je da su životi 12 beba ugrađeni u temelje Srpske.

- Zna se da je smrt naše djece, nažalost, bila povod probijanja koridora, koji se danas zove “Koridor života” - istakla je Tubićeva i izrazila očekivanja da će majke ove godine dobiti status koji i zaslužuju, a koji već dugo čekaju.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da bi Savjet bezbjednosti UN trebalo da proglasi “dan 12 banjalučkih beba”.

- Smrt 12 banjalučkih beba predstavlja strašan i smišljeno organizovan zločin koji se mogao izbjeći. Ovo je teži zločin od zločina snajperom, kojim se može i promašiti - rekao je Mitrović.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković-Rajilić istakla je da je stradanje 12 banjalučkih beba težak zločin koji ne smije da se ponovi i za koji još niko od svjetskih moćnika nije odgovarao.

Životi “zvjezdica” ugrađeni u temelje RS

 Rizik od terorizma i političkog nasilja u BiH je na visokom nivou i uključuje mogućnost terorističkih napada i sabotaže, nemira, štrajkova, građanskih previranja, revolucija, pobuna, prevrata, pa čak i građanskog rata i rata.

Sumorne ocjene i crne scenarije iznijela je kompanija “Aon” u mapi rizika od terorizma i političkog nasilja za 2018. godinu. Šteta za ionako loš imidž u svijetu od ovakvih procjena može da bude ogromna s obzirom na to da je “Aon” vodeći u svijetu u oblasti procjene globalnog rizika na poslovanje kompanija i osiguravajućih kuća.

Mapa rizika izrađena je u saradnji sa agencijom za nezavisna ekonomska istraživanja “Continuum, Economic” i Savjetodavnom grupom za rizike kao vodećom nezavisnom globalnom konsultantskom organizacijom za upravljanje rizicima.

BiH se našla među 17 zemalja u kojima je pogoršan rizik od terorizma i političkog nasilja u odnosu na prethodnu godinu i u rangu je sa Hondurasom, Mjanmarom, Južnom Korejom i Togom koji su takođe sa srednjeg nivoa opasnosti od terorizma i nasilja došli na visok nivo. BiH je uz Ukrajinu jedina zemlja u Evropi u kojoj je visok nivo rizika od terorizma i političkog nasilja, s mogućnošću ustanaka, revolucija, pobuna, prevrata, građanskog rata i rata. Na Kosovu je takođe evidentirana ova mogućnost, ali je ukupan rizik od terorizma i političkog nasilja na srednjem nivou, dok je u Srbiji i Crnoj Gori na niskom nivou, a u Hrvatskoj zanemariv.

BiH je u rangu sa Belorusijom, Češkom, Makedonijom i Poljskom u pogledu rasta rizika od štrajkova i intenzivnijeg političkog aktivizma.

- Procjenjuje se da je 40 odsto zemalja izloženo riziku od terorizma i sabotaže, a 60 odsto štrajkovima, neredima i rizicima civilne krize. Trećina zemalja je izložena građanskom ratu, međudržavnim ratovima ili riziku od državnog udara - naveo je “Aon” i dodao da je prijetnja Islamske države prestala da se širi, ali da još nije nestala i da su njeni sljedbenici prošle godine izveli napade u 29 zemalja, što je jednak broj kao i godinu ranije.

Član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS Milan Dakić rekao je da svrstavanje BiH na listu zemalja u kojima postoji visok rizik od terorizma treba da bude znak institucijama BiH da preduzmu mjere i pojačaju napore u suzbijanju rizika.

- RS i njene institucije preduzimaju sve što je u njihovoj mogući i nadležnosti. Na svakoj sjednici Odbora za bezbjednost razmatramo to pitanje i postoje podaci koji dokazuju da je poboljšano stanje - rekao je Dakić i dodao da zbog ovakvih izvještaja trpimo ogromnu štetu jer se u svijetu širi slika koja odvraća investitore da svoj kapital ulože u BiH, iako je realni rizik mnogo niži u odnosu na mnoga istraživanja.

  BiH u crnom društvu po riziku od nasilja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Bakuu da Srbija i Azerbejdžan nemaju otvorenih pitanja i da se međusobno podržavaju kada je riječ o pitanju očuvanja teritorijalne cjelovitosti i integriteta.
 
Aleksandar Vučić i Ilham Alijev - Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Aleksandar Vučić i Ilham AlijevFoto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

On je nakon sastanka sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, zahvalio za podršku teritorijalnom integritetu Srbije, te naglasio da je Srbija zainteresovana za unapređenje saradnje u što više sfera.

"Izgradnja saobraćajnica, saradnja u oblastima zdravstva, sporta, kulture... u svim tim oblastima možemo da dosegnemo daleko više nivoe", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Alijevim.

On je dodao da je moguća i vojno-tehnička i vojno-obrazovna saradnja.

Vučić je rekao da će uskoro biti održana sjednica Mješovitog komiteta dvije države poslije duže vremena, prenosi RTS.

Predsjednik Srbije pozvao je predsjednika Azerbejdžana Alijeva da posjeti Beograd.

Vučić je danas doputovao u Baku, gdje mu je priređen svečani doček, nakon čega su uslijedili sastanci i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Dvojica predsjednika razgovarala su "u četiri oka", a nakon toga održan je plenarni sastanak dvije delegacije.

Sa Vučićem u Bakuu su ministri građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, pravde Nela Kuburović, zdravlja Zlatibor Lončar i rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Vučić će se sastati i sa azerbejdžanskim premijerom Novruzom Mamadovom.

On će se danas, drugog dana posjete, sastati sa predsjednikom parlamenta Azerbejdžana Oktajom Asadovom, kao i sa azerbejdžanskim privrednicima.

Tokom boravka u Bakuu, Vučić će prisustvovati otvaranju "Centra za srpski jezik i kulturu", gdje će mu biti uručen počasni doktorat Azerbejdžanskog univerziteta za jezike

Ministar pravde BiH Јosip Grubeša rekao je da Savjet ministara nije mogao da donese konkretnu odluku o premiještanju migranata iz Sarajeva u Salakovac jer to i nije nadležnost te institucije.
 
Јosip Grubeša - Foto: blic.rs
Јosip GrubešaFoto: blic.rs

"Nismo raspravljali o konkretnim lokacijama, niti mi kao Savjet ministara treba da raspravljamo o određenim lokacijama", izjavio je Grubeša Srni.

Kad je riječ o incidentu u blizini Konjica kada policija Hercegovačko-neretvanskog kantona nije dopuštala da migranti prođu do Salakovca, Grubeša je pojasnio da su ljudi koji žive u Mostaru i okolini bili veoma zabrinuti zbog činjenice da dolaze ilegalni migranti u njihovo susjedstvo u centar otvorenog tipa.

"Stvorila se ogromna panika u i oko Mostara. Ljudi nisu bili ogorčeni zbog dolaska migranata nego zbog načina njihovog dolaska", naglasio je Grubeša.

Prema njegovom mišljenju, ministar bezbjednosti /Dragan Mektić/ trebalo je da napravi puno više i značajnijih koraka u vezi sa cjelokupnom situacijom sa migrantima.

"Trebalo je raditi na koordinaciji. Ne mogu se odluke donositi jednostrano. Mora se koordinisati. Ovo je sistemski problem", naglasio je Grubeša.

Podsjetivši da migrantska kriza nije krenula juče, nego prije dvije-tri godine kada su evropske zemlje imale taj problem, Grubeša je upozorio da je u BiH na taj problem olako gledano, iz razmišljanja da je migranti zaobilaze, da ona nije baš zemlja u koju bi oni eventualno došli.

"Mislim da smo gotovo nespremno ušli u kompletnu problematiku. Danas smo u situaciji da spekulišemo o broju migranata. Neki govore da su to dvije hiljade, neki četiri hiljade, neki da je šest hiljada što je vrlo nezgodno i opasno kada znamo šta se dešavalo na istoku i da među tim ljudima možda postoje i lica sumnjive prošlosti koje imaju zdravstvenih problema, a mi se nismo kvalitetno spremili da ih primimo", kaže Grubeša.

Ilegalni migranti koji su posljednjih mjeseci živjeli u parku kod sarajevske Vijećnice u petak, 18. maja, ujutru su u pet autobusa prebačeni ka izbjegličkom centru Salakovac.

Strana 1 od 96
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…