All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Regija

Druga tranša od devet miliona evra kreditnih sredstava Svjetske banke u projektu restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" operativna je i danas počinje izmirivanje preostalih dugovanja prema bivšim radnicima koji su u ranijem periodu zbog različitih razloga napustili ovu kompaniju, saopšteno je iz "Željeznica Republike Srpske".

 

Iz "Željeznica" su naveli da će, osim zaostalih dugovanja prema bivšim radnicima, finansijskim sredstvima iz druge tranše kredita uporedo biti izmirena i dugovanja prema Poreskoj upravi Republike Srpske.

"Finansijskim sredstvima iz druge tranše kredita biće izmirena dugovanja po osnovu toplog obroka, regresa, prevoza kao i naknade za takozvani kilometar sat", ističe se u saopštenju.

Sve aktivnosti u projektu restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" sprovode se uz podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, kao i stručnog tima Svjetske banke.

ŽRS počinju isplatu preostalih dugovanja radnicima

Delegacija Evropske unije u BiH, Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i Ambasada SAD u BIH oglasili su se danas zajedničkim saopštenjem u kojem su pozvali vlasti u BiH da okončaju proces formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH, kako bi sve institucije konačno počele da funkcionišu.

“Napori političkih stranaka treba da se fokusiraju na uspostavljanje nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Federacije BiH od strane kantonalnih skupština. Stoga apelujemo na kantonalne skupštine koje to još uvijek nisu učinile, da ispune svoje ustavne obaveze i izaberu delegate bez daljnjeg odlaganja”, navodi se u saopštenju.

Iz OHR naglašavaju da stari saziv Doma naroda nema legitimitet da donosi bilo kakve odluke, a naročito ne one koje se odnose na budžet, prenio je portal Klidž.

“Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi i opasan presedan koji bi mogao da se zloupotrijebi za dalje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo”, zaključuje se u zajedniškom saopštenju.

Kako se navodi, ovo saopštenje je kasnije podržala i Ambasada Njemačke u BiH.   

Apel vlastima u BiH: Okončati formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH

petak, 18 januar 2019 08:39

U Srpskoj u 2018. rođene 8.802 bebe

U Republici Srpskoj prošle godine rođeno je 8.802 beba - 4.589 djevojčica i 4.213 dječaka, rečeno je Srni u Javnom fondu za dječiju zaštitu Republike Srpske.

U Fondu navode da se ovaj podatak zasniva na broju podnesenih zahtjeva za ostavrivanje prava na pomoć za opremu novorođenčeta.

U Banjaluci je rođeno najviše beba 1.664, potom u Bijeljini 790, Prijedoru 544, Doboju 344, Zvornik 343 i Trebinju 264.

U sarajevskoj regiji u prošloj godini najviše je rođenih na Palama 188, potom u Istočnoj Ilidži 122 te opštini Sokolac 112.

U 2018. godini u četiri poroda u Republici Srpskoj rođene su trojke, a 136 porodilja donijelo je na svijet blizance.

Najmlađa porodilja imala je 14, a najstarija 51 godinu.

U Srpskoj u 2018. rođene 8.802 bebe

petak, 18 januar 2019 08:34

Nema uslova za rad Parlamenta BiH

 Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović rekao je da se sjednice ovog doma neće održavati dok ne bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara.

Radmanović je rekao da je demokratska praksa svih, pa i u BiH, da ima izbore svake četiri godine i da na izborima narod pokazuje kome daje povjerenje da u ime njega upravlja zemljom. 

"To podrazumijeva da nakon svih izbora dođe do formiranja nove vlasti. Svi oni koji kažu da bez obzira na izbore može ostati stara vlast i nakon četiri godine, ruše demokratski dostignut nivo razvoja društva u svojoj zemlji. Tako i partija (Demokratski front) Željka Komšića, koja se i rukama i nogama zalaže za neku njima znanu BiH, kaže da izbori nisu ni bili potrebni. Mi u SNSD-u mislimo potpuno obrnuto", rekao je Radmanović, koji je i potpredsjednik SNSD-a. 

On je za "Glas Srpske" istakao da je zbog toga ova stranka pokrenula pitanje konstutuisanja i Predstavničkog doma, izabrala delegate u Dom naroda i pokrenula pitanje izbora Savjeta ministara. 

"Apsurdno je što to još nije učinjeno", rekao je Radmanović. 

On je rekao da su su postojali uslovi da se to uradi već do sada, bez obzira na nesporazume unutar FBiH, ali da nažalost postoje oni koji kreiraju sasvim drugu klimu, postavljaju uslove koji nisu uslovi za formiranje vlasti na nivou BiH. 

Radmanović kaže da je sada teško procijeniti kada će doći do izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali da SNSD smatra da je taj posao trebalo odavno da bude završen. 

"Čini mi se da sazrijevaju uslovi i na drugoj strani da to treba da bude završeno. Ne znam čiji može biti interes da izvršna vlast bude u tehničkom mandatu", rekao je Radmanović. 

Na pitanje da li će se sjednice parlamenta zakazivati i održavati do odluke Predsjedništva BiH o predsjedavajućeg Savjeta ministara, Radmanović je naveo da za tim nema potrebe. 

"Na sjednici Kolegijuma smo zaključili da nema potrebe da se to radi. Nema uslova za formiranje ni stalnih komisija, a samim tim i za rad parlamenta jer prva tačka naredne sjednice mora biti izbor komisija", rekao je Radmanović. 

SNSD je za predsjedavajućeg Savjeta ministara predložio bivšeg ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltiju.
 Thumbnail

Više od 100.000 građana dočekalo je uz ovacije ispred Hrama Svetog Save u Beogradu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Putina su ispred Hrama, u zvonjavu crkvenih zvona, dočekali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej. 

 

Thumbnail

 

U obilasku Hrama i radova na njegovom ukrašavanju, u koji zajedno ulažu Srbija i Rusija, uz Putina i Vučića su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, uz visoku delegaciju Srpske. 

Ranije je najavljeno da će patrijarh srpski Irinej pokloniti Putinu ikonu Svetog Save. 

Prilikom obilaska Hrama Vučić i Putin zajedno će utisnuti kockicu mozaika u malter na zidu Hrama Svetog Save, a tim gestom duboke simbolike i zvanično će početi druga faza radova na uređenju enterijera ove zavjetne crkve srpskog naroda. 

Hram Svetog Save, kako je planirano, dobiće dekoraciju oltarske apside, koja će činiti cjelinu sa već završenim mozaikom potkupolnog prostora. 

Posjetom Hramu Svetog Save Putin završava svoju četvrtu posjetu Beogradu i Srbiji.

Thumbnail

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik stigli su u Beograd gdje su se sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

 

Thumbnail

 

Dodik je rekao Putinu da je Srpska sprovela izborne rezultate i prva u BiH formirala vlast.

 

Thumbnail
Ruski fond za direktne investicije, zajedno sa partnerima, povećaće investicije u Srbiju koje bi u naredne dvije godine mogle iznositi 500 miliona dolara, rekao je šef Fonda Kiril Dmitrijev.

Dmitrijev je rekao da Ruski fond sa partnerima planira da poveća investicije u Srbiji. 

"Obim investicija će iznositi 500 miliona dolara u naredne dvije godine", rekao je Dmitrijev novinarima. 

Prema njegovim riječima, razmatra se i mogućnost ulaganja u nacionalnim investicijama, prenijeli su mediji u Srbiji. 

Šef kompanije "Ruske železnice" Oleg Belozerov izjavio je da bi ova ruska kompanija i Srbija mogle da formiraju niz struktura-ćerki koje bi mogle izvoditi radove i u drugim državama. 

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je danas u Beogradu da je Rusija spremna da pomogne izgradnju gasno-transportnog sistema u Srbiji koji bi predstavljao nastavak "Turskog toka".

"Sve obaveze ruskih i srpskih kompanija precizirane su u sporazumu iz 2017. godine. Ruske kompanije su spremne da ponude svu neophodnu podršku, kako u finansijskom smislu, tako i u realizaciji", rekao je Novak. 

On je naveo da su predviđena dva pravca povećanja isporuke ruskog gasa, a jedan je kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku do Austrije, javili su mediji u Srbiji. 

Upitan da li bi Brisel mogao da se umiješa u ovaj projekat kao što je to bio slučaj sa "Južnim tokom", Novak je rekao da su sva pitanja u vezi sa novom rutom u skladu su sa zakonodavstvima EU i Srbije. 

Novak je rekao da se, kada je riječ o ruti, sa svakom zemljom gdje bi gasovod trebalo da prođe, odnosno gdje bi ta infrastruktura trebalo da se gradi, potpisuju ugovori, i to su Bugarska, Srbija i Mađarska. 

On je dodao da su ti ugovori prvenstveno odgovornost nacionalnih energetskih kompanija tih zemalja u širenju gasnih sistema, koji bi imali mogućnost da dobijaju neophodne količine za sopstvene potrebe, ali i da transportuju ruski gas dalje u druge zemlje. 

Novak je dodao da je ruski "Gasprom" zainteresovan i za realizaciju projekta proširenja skladišta gasa u Banatskom dvoru, što će ojačati energetsku stabilnost Srbije. 

Ruska delegacija, sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na čelu, danas se nalazi u posjeti Srbiji. Tom prilikom potpisan je 21 srpsko-ruski sporazum.

Thumbnail

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija spremna da realizuje nastavak gasovoda "Turski tok" i da radi sa Srbijom na razvoju gasne i tranzitne infrastrukture u šta bi mogla da uloži 1,4 milijarde dolara.

Putin je, na zajedničkoj konfernciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je Rusija spremna da realizuje nastavak "Turskog toka" za evopske zemlje i potrošače, te potvrdio da se mnogi intersuju za to. 

"Imao više nego dovoljno resursa. Sada radimo sa Srbijom na razvoju infrastrukture i tranzitne infrastrukture, spremni smo da uložimo 1,4 milijarde dolaza za to. Na kraju krajeva, sve će zavisiti od drugih zemalja EU, koliko su u stanju da brane svoje suverene nacionalne interese u dijalogu sa evropskim strukturama", rekao je Putin. 

On je podsjeto da je gasovod "Južni tok", koji je trebalo da porđe i kroz Srbiju, zasutavljen i da za to nije kriva Rusija, a da se sada Bugarska, koja je odustala od ranijeg projekta, interesuje za "Turski tok", koji bi trebalo da se nastavi preko Srbije i dalje. 

"Mi smo spremni za investiranje. Sljedeće sedmice kod mene dolazi (turski predsjednik Redžep Tajip) Erdogan, Turska želi to", rekao je Putin. 

On je naglasio da "Sjeverni tok dva", za koji je zaintersovana Njemačka, ne smeta projektu "Turskog toka", te dodao da će Rusija očuvati i tranzit gasa kroz Ukrajinu. 

Vučić je rekao da se radi na izgradnji gasnog "Turskog toka" kroz Srbiju i da Srbija hoće za svoje građane najbolji i najeftiniji gas, a to je ruski. 

Upitan da li je razmatran nastavak "Turskog toka" i šta može ometati realizaciju projekta, s obzirom na pritisak EU na Srbiju, Vučić je rekao da Srbija očekuje mnogo od tog projekta i da je do sada mnogo toga urađeno, uključujući i brojne procedure. 

"Ne znam kakvi su pritisci na neke druge kroz čije teritorije gasovod `Turski tok` treba da prođe, sa Srbijom Rusija nije imala tu vrstu problema. Mi smo na takvu vrstu pritisaka otporni, naš narod mora da dobije gas, naša preduzeća moraju da dobiju gas", rekao je predsjednik Srbije. 

On je podsjetio da je Srbija do sada gas dobijala preko Ukrajine i Mađarske, ali da je plan da ubuduće taj eneregent dobije "Turskim tokom", preko Bugarske, te da se zbog toga gradi veza prema Bugarskoj za taj gasovod. 

"Za Srbiju je to od izuzetnog značaja. Znam da su Nijemci sve što je bilo do njih već izgradili po pitanju `Severnog toka`. Već je oko 500 kilometara izgrađeno pod vodom. I mi, kao i drugi, imamo pravo da dobijemo gas", rekao je Vučić. 

On je dodao da se naslušao se priča "po cijelom svijetu", odakle će sve gas u Srbiju da stigne, ali da nije vidio drugi gas, osim ruskog. 

"Nudili su drugi tečni gas, ali duplo skuplje. Mi da plaćamo dvostruko više cijene nemamo i ne možemo, iako ekonomski stojimo bolje. Hoćemo da nabavljamo najbolji i najeftiniji gas za naš narod i naši zemlju, a to je ruski gas", rekao je je Vučić. 

Thumbnail

Ruski predsjednik Vladimir Putin istakao je danas da se Rusija zalaže za postizanje uzajamno prihvatljivog rješenja između Beograda i Prištine, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

On je na konfereciji za novinare u Beogradu naglasio da Rusija dijeli zabrinutost građana Srbije u vezi sa nerazumnim koracima Prištine, koji mogu dovesti do destabilizacije na Balkanu. 

"Nema zajednice srpskih opština. Mora se više poštovati međunarodno pravo da bi se došlo do pravednog rješenja... Ruski stav je poznat i slažemo se da je neophodno uzajamno prihvatljivo rješenje na osnovu Rezolucije UN 1244", dodao je Putin. 

Takođe je podsjetio da je Rezolucijom 1244 predviđeno da određeni broj srpskih policajaca i graničara može da bude na teritoriji Kosova.

„Gdje su oni?“, upitao je Putin i naglasio da međunarodno pravo mora mnogo više da se poštuje.

On je rekao da je Rusija spremna da sarađuje sa svima, ali da je važno i da se poštuje međunarodno pravo i da rješenje bude pravedno.

„Treba da ubedimo naše partnere da, ako želimo mir na Balkanu, moramo da nađemo kompromis i da ga održimo“, zaključio je Putin.

On je izrazio žaljenje što su prištinske vlasti u proteklo vrijeme preduzele provokativne korake, te dodao da je odluka o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku predstavlja kršenje Rezolucije 1244, koja ne dopušta bilo kakvo formiranje vojske, osim prisustva vojnog kontingenta UN.

Thumbnail

četvrtak, 17 januar 2019 18:18

Putin: Kad smo zajedno nas očekuje pobjeda

Sa svim počastima, Srbija je dočekala najvažnijeg gosta. Crveni tepih, himna, paljba počasnih plotuna - sve u čast Vladimira Putina.

Nakon što se poklonio srpskoj zastavi, lično se pozdravio sa svim srpskim ministrima. Vladimir Putin i Aleksandar Vučić održali su neformalni sastanak. Nisu izostale impresije o izložbi koja govori o srpsko-ruskom prijateljstvu kroz vijekove. Dobri odnosi su to što, obje strane planiraju da nastave.

"Još jednom dobrodošli u Srbiju, dobrodošli u Beograd i nadam se da ćete se ovdje osjećati kao kod svoje kuće.
Kada smo se upoznali pre nekih šest ili sedam godina uglavnom smo razgovarali, bio je i gospodin Lavrov tada, u Sočiju. Uglavnom smo razgovarali kako da Srbija vraća dugove, danas Srbija nema problema sa tim, Sbija sve svoje obaveze plaća na vrijeme i Srbija je postala pouzdan partner Ruskoj Federaciji," rekao je Vučić.

"Htio bih da zahvalim, i stanovnicima Beograda i svim Srbima, na toplom prijemu, evo išli smo sad ulicama pa vidim na licima ljudi da su srećni. Jako mi je drago što sam posjetio prijateljsku bratsku Srbiju i da porazgovaramo o saradnji, šta smo već uradili i šta možemo još da uradimo," rekao je Putin. 

Šta još mogu da urade diskutovale su dvije delegacije na plenarnoj sjednici. Sa Putinom u Beograd su stigli privrednici i investitori. Ukupno je potpisan 21 sporazum, ukupne vrijednosti 230 miliona evra. Najveći broj njih su iz oblasti inovacija i digitalizacije. 

Vladimir Putin u Beograd nije stigao praznih ruku - Aleksandru Vučiću uručio je Orden Aleksandra Nevskog, jedno od najvažnijih ruskih odlikovanja. Srpski predsjednik je orden dobio za veliki lični doprinos multilateralnoj saradnji sa Ruskom Federacijom. Vučić je, obraćajući se na ruskom jeziku, ponovio da srpski naroda nikada neće zaboraviti šta je Vladimir Putin uradio 2015. kada je Rusija stavila veto na britansku rezoluciju o Srebrenici. 
Pozicija Rusije, objasnio je Putin, nije se mijenjala.  

Ruski stav је poznat i slažemo se da je neophodno uzajamno prihvatljivo rješenje na osnovu Rezolucije 1244.  Na žalost tokom poslednjih vremena kosovske vlasti su preuzele nekoliko drugih koraka, što je ozbiljno napelo situaciju, prije svega na formiranje vojske Kosova, to je je direktno rušenje Rezolucije. Možde neću baš tačno citirati izrečicu od Srba, ali izgleda da kad smo zajedno nas očekuje pobjeda," rekao je Putin. 

Ruski predsjednik dolazak u srpsku prestonicu iskoristio je i za obilazak Groblja oslobodiocima Beograda 1944. a vijence je položio i na spomenik Crvenoarmejcu, koji je podignut u čast ruskih vojnika palih za slobodu Beograda. Srpskom prestonicom, Putin i Vučić su putovali luksuznim automobilom “aurus senat” izrađenim specijalno za ruskog predsjednika. Specijalno blindirano vozilo otporno je na napade iz vazduha, bojne otrove, a prilagođeno je i da izdrži pod vodom. Ruska delegacija pri povratku iz Srbije biće još brojnija. Mjesta su pronašli i za Pašu, koji će, kao Vučićev poklon ruskom predsjedniku, svoj dom na Šar planini zamijeniti rezidenicjom u Moskvi.
Svoje impresije posjetom podijelilo je i oko 80 ruskih novinara koji su stigli sa Putinom. Od ulaska u vazdušni prostor uz pratnju migova, pa do domaćih specijaliteta na trpezi. Većina je složna u ocjeni - Putin je dočekan kao car.
 Thumbnail

Strana 1 od 122
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…