All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Mostly Cloudy

2°C

Novi Grad

Mostly Cloudy

Humidity: 77%

Wind: 17.70 km/h

  • 20 Feb 2017

    Showers 6°C 2°C

  • 21 Feb 2017

    Showers 7°C 4°C

Regija

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi već u utorak da raspravlja o odluci Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH da pokrene reviziju tužbe BiH protiv Srbije, ali i o položaju Republike Srpske u BiH.

Potvrdio je to upravo Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a nakon sjednice sa koalicionim partnerima i dodao da će srpski predstavnici  prisustvovati sjednicama Parlamenta BiH, ali da neće učestvovati u radu.

“To nije bojkot, ali će Srbi pokazati da nema odlučivanja u BiH bez njih”, naglasio je Dodik. On je najavio sastanak lidera svih partija iz RS prije sjednice NS RS da zauzmu zajednički stav, te najavio da će tražiti i sastanak sa srbijanskim rukovostvom po tom pitanju.

Dodik, i Marko Pavić, predsjednik DNS-a i Petar Đokić, predsjednik SP-a upozorili su da uzurpacija institucija BiH za bošnjačku politiku znači kraj BiH te su pozvali na poštovanje Dejtonskog sporazuma, ali i zamjerili međunarodnoj zajednici što nije reagovala.

“Bošnjacko-muslimanska revizija presude protiv Srbije, u režiji Bakira Izetbegovica, a sve u ime BiH, nedvosmislen je dokaz da je bošnjacka politička, intelektualna i vjerska elita antisrpski orijentisana i da je ovo nastavak zloupotrebe BiH u bošnjačke svrhe”, jedan je od zaključaka sastanka lidera vladajuce koalicije koju čine SNSD, DNS i SP.

Ocijenjeno je da je zbog toga ova kriza možda i posljednji trenutak da se stvari vrate u Ustavom i zakonom predviđene procedure, a da je alternativa jasna.

"Jednostrani akt bošnjackog člana Predsjedništva BIH, podnesen u ime BiH i mimo volje srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva, direktno su kršenje ankesa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kome pociva BiH", zaključeno je na sastanku.

Koalicija SNSD-DNS-SP čvrsto je opredijeljena za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i prava i obaveza koje Republika Srpska ima po tom sporazumu.

"Očekujemo i da Predsjedništvo BiH opozove ambasadora BiH u Hagu. Zbog uzurpacije zajedničkih institucija BiH od Bošnjaka - muslimana, neophodno je da srpski predstavnici u tim institucijama, bilo da su dio vlasti ili opozicije, prestanu da učestvuju u odlučivanju tih institucija, sve dok se ne riješe otvorena pitanja koja opterećuju funkcionisanje BiH, poput revizije presude protiv Srbije, pitanja rada stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, neustavnog funkcionisanja Suda i Tužilaštva BiH", dogovoreno je na sastanku lidera vladajuće koalicije u Srpskoj.

Dodik, Pavic i Ðokic smatraju da je neophodno pokrenuti krivični postupak protiv Izetbegovića pred pravosuđem Republike Srpske ili Federacije BiH zbog podrivanja Ustava BiH.

Sastanak koalicionih partnera u RS: Nema odlučivanja bez Srba

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da je sve što se dešava u BiH u vezi sa bošnjačkom najavom podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije direktan udar na institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum, i da će, ukoliko ambasador BiH u Holandiji Mirsada Čolaković ne uputi njegovo pismo diplomatskim putem tražiti njenu odgovornost i raspravu o tome u Predsjedništvu BiH.

Crnadak je istakao da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da institucije BiH pripadaju Bošnjacima, što je nedopustivo.

"Čolakovićeva nije dostavila pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu. O tome me obavijestio Izetbegović, koji je rekao da Čolakovićeva to neće uraditi. Sve što se dešava je udar na Dejtonski mirovni sporazum i institucije BiH. Izetbegović se ovako ponaša prema meni samo zato što sam Srbin", rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Crnadak je rekao da će na posljednje Izetbegovićeve stavove odgovoriti sutra u detaljnom saopštenju.

On kaže da će dugotrajne stabilnosti i razvoja zemlje biti onda kada u Sarajevu budu razumjeli da institucije BiH pripadaju srpskom narodu onoliko koliko i Bošnjacima.

"Sve dok budu smatrali da su institucije BiH bošnjačke imaćemo ovakve probleme. Izetbegović se ovako ne bi ponašao da su na mom mjestu Zlatko Lagumdžija ili Sven Alkajal", dodao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, ukoliko u naredna dva dana Čolakovićeva ne pošalje njegovo pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, uz odgovornost, biće pozvana i na konsultacije u Sarajevo.

"Ovakve neusaglašene direktive koje ambasadorima šalju pojedini članovi Predsjedništva BiH mogu dovesti do potpune paralize diplomatsko-konzularne mreže BiH. Ovakav princip jeste promovisao Izetbegović", smatra Crnadak.

On je naglasio da je u pismu Međunarodnom sudu pravde u Hagu iznio svoja viđenja situacije i određene činjenice, te da nije tvrdio da je stav BiH nešto što nije usaglašeno u Predsjedništvu BiH.

"U skladu sa zakonom na ovo imam pravo. Zbog toga sam u pravu i Čolakovićeva je morala dostaviti pismo, a ne da krši zakon. Ukoliko u narednih nekoliko dana neko fizičko ili pravno lice u Hagu nezakonito i neovlašteno preda nešto za šta bude tvrdilo da je zahtjev za reviziju presude, namjera će mi biti da lično otputujem u Hag i iznesem činjenice da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o reviziji, da su politički predstavnici Srba i Hrvata protiv toga i da niko nema legitimitet da se predstavlja kao agent BiH u Međunarodnom sudu pravde", rekao je Crnadak.

Komentarišući organizovnje antisrpskog skupa, koji jer juče održan u Zagrebu, Crnadak je rekao da osuđuje ovakve postupke i da očekuje od institucija Hrvatske da ih u narednom periodu preduprijede.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon današnjeg sastanka nije izlazio pred novinare.

Crnadak: Direktan udar na institucije i Dejtonski mirovni sporazum

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da Međunarodnim sud pravde u Hagu ne bi smio da uzme u razmatranje inicijativu za reviziju presude protiv Srbije, budući da je to privatni politički angažman bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.
 
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Reč je o stalnom sudu pred kojim se sude države. U ovom slučaju, ne može Srbija da se tuži sa Bakirom Izetbegovićem", rekao je Dačić.

On da očekuje da će Međunarodni sud pravde u Hagu odbaciti ovu inicijativu, ne samo zbog načina na koji je ona podnesena, već i zbog toga što za tim nema potrebe.

Dačić je ocijenio da se zahtjevom za reviziju presude protiv Srbije, koji je inicirao Izetbegović, "baca ulje na vatru odnosa naroda unutar BiH, ali i odnosa država u regionu", prenose beogradski mediji.

"Srbija je mogla u više navrata da tuži neke susedne države za genocid, masovne ratne zločine i progone Srba u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali to nije učinila jer je potrebno da se prekine sa komunističkom praksom simetrije krivice", rekao je Dačić.

OHR pažljivo prati situaciju u vezi sa najavom bošnjačih predstavnika da će podnijeti zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije i zabrinut je zbog mogućih negativnih posljedica ove odluke, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Brus Barton.
 
 - Foto: RTRS
 

- Zabrinuti smo za moguće negativne reakcije nakon što je donesena odluka o pokretanju postupka revizije. Očekujemo da institucije BiH funkcionišu normalno. Što se tiče samog predmeta, nama je teško da komentarišeno nešto što ne proističe iz Dejtonskog sporazuma - rekao je Barton u Stocu.

On je poručio da se BiH mora fokusirati na budućnost, ekonomske reforme i generalno na sprovođenje Reformske agende, a nikako na prošlost.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude ističe 26. februara.

Glavni odbor SNS jednoglasno je odlučio da će Alekdandar Vučić biti kandidat na predsjedničkim izborima.

Glavni odbor je zasjedao iza zatvorenih vrata, a mediji su se osvjedočili, kada je sjednica otvorena za javnost u trenutku kada je stigao lider stranke Vučić, u nesumnjivu podršku rukovodstva lideru po aplauzu kojim je dočekan.

Vučića je ispred Centra Sava uz aplauze, transparente podrške i skandiranje njegovog imena dočekao veliki broj pristalica SNS, a sličan doček i dugotrajan aplauz ga je sačekao i na samoj sjednici od strane članova Glavnog odbora.

Ne dam im Srbiju, nisu je ničim zaslužili, poručio je danas lider SNS sa sjednice Glavnog odbora stranke, koji je ozvaničio njegovu kandidaturu za predsjednika Srbije.

"Hteli su moju glavu na crti, i evo ja im na crtu izlazim", rekao je Vučić i ponovio da je odlučio da prihvati kandidaturu zato što čvrsto veruje da su ovoj zemlji potrebni rad, stabilnost, investicije, nove bolnice i zato što neko mora da "stane na vrata, kada na njih kuca prošlost".

Oni koji su nam već tolike godine pojeli, u prošlosti treba da ostanu, rekao je.

"I pored bezbroj probema i saveta, odlučio sam da prihvatim kandidaturu za predsednika Srbije, jer Srbija nema puno vremena i na vlast ne smeju da se vrate oni koji su uništili zemlju", rekao je premijer i lider SNS Aleksandar Vučić.

"Odlučio sam se da prihvatim kandidaturu za predsednika Srbije, zato što čvrsto verujem da su ovoj zemlji potrebni rad, stabilnost, investicije, putevi i nove bolnice i budućnost", rekao je Vučić na sjednici Glavnog odbora.

On je rekao da prihvata kandidaturu zato što neko mora da stane na vrata kad prošlost zakuca, ističući da "prošlost sada maljevima kuca i hoće da provali u našu kuću".

"Takvima mora da se stane na put, da budu vraćeni tamo gde pripadaju, u političku prošlost", rekao je Vučić.

On je naveo da vjeruje u budućnost i da će zato da se prihvati tog posla, u, kako kaže, teškoj i užasnoj kampanji koja ga čeka.

"Zahvalan sam na podršci"

"Zahvalan sam vam na podršci i ponosan na sve vas, jer smo u prethodnih 4, 5 godina uspeli zemlju, koja je bila na ivici bankrotstva i kolapsa, u kojoj nije bilo nade i koja nije videla budućnost, da pokrenemo s mrtve tačke, a vi ste uvek znali da pokažete razliku između nas i njih, obratio se večeras Vučić članovima GO stranke koji su ga jednoglasno izabrali za predsedničkog kandidata.

"Znali ste da napravite razliku između nas i mnogih drugih, razliku koja se ogleda u vašoj borbenosti i želji da budete na strani Srbije i onda kad smo najviše napadani i kad nisu birali reči kojima će da se obraćaju našim divnim članovima, jer svi ste se ujedinili u politiku očuvanja Srbije njenog napretka", rekao je Vučić praćen aplauzom članova GO.

Kako je naveo, zahvalan je članovima stranke i zato sto su poslednjih dana i mjeseci, "kada smo shvatili kakve nam se opasnosti bliže, jasno pokazali kako možemo da odbranimo i sačuvamo zemlju".

"Ponosan sam jer ste napravili razliku između nas i njih, nas kojima je Srbija važnija od svega i njih, kojima su jedino njihovi dzepovi bili važni", poručio je premijer Srbije i lider SNS.

subota, 18 februar 2017 00:00

Ništa od povećanja penzija u RS

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je  u Tesliću da povećanja penzije u Republici Srpskoj neće biti do druge polovine godine i da se, do konačnog stava Vlade o iznosu, traže međusobno prihvatljivi modaliteti.

Nakon sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske u Tesliću na kojoj je razgovarano o inicijativi za povećanje penzija i zdravstvenoj zaštiti penzionera, Savanović je izjavio novinarima da je bilo riječi o različitim modalitetima pomoći, poput jednokratne pomoći ili procentualnog povećanja penzije, a da će Vlada donijeti odluku koji modalitet može biti prihvatljiv.

"Za povećanje osnovice od tri odsto trebalo bi 30.000.000 KM, a za pet odsto treba 50.000.000 KM, što je za nas trenutno neprihvaljivo jer toga novca nemamo i oko tog procenta neće biti realno razgovarati. Neki procenat će biti, a koliko će on iznositi biće stvar pregovora", istakao je Savanović.

Predsednik Udruženja penzionera Rade Rakulj izrazio je nadu da će polovinom godine biti pronađeno rješenje da se penzionerima značajnije pomogne, istakavši da ova populacija neće prihvatiti procentualno povećanje penzija ispod tri odsto, te da se njeno povećanje ne može vječno prolongirati.

Sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske prisustvovali su i ministar finansija Zoran Tegeltija i direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Mladen Milić.

Ništa od povećanja penzija u RS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je jasno da bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović djeluje vaninstitucionalno u vezi sa zahtjevom za reviziju presude po tužbi protiv Srbije i ocijenio da bošnjački političari time ugrožavaju ustavni poredak BiH.
 
Mladen Ivanić - Foto: AFP
Mladen IvanićFoto: AFP

Ivanić je za "Sputnjik" rekao da će vjerovatno još jednom zakazati sjednicu Predsjedništva o pitanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, ali da ne vjeruje da će to dati rezultat.

On je naveo da je i ranije zakazivao sjednicu tog tijela, ali nije bilo saglasnosti za njeno održavanje pošto, kako je ocijenio, "bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović djeluje vaninstitucionalno".

"Ne vjerujem da će ona dati rezultat, jer sjednica ništa ne rješava. Već sada je jasno da gospodin Izetbegović djeluje van institucija BiH. S obzirom da jedan broj poslanika smatra da to treba uraditi, ne bježim od toga i o tome ću odlučiti iduće sedmice, jer kad se zakazuje vanredna sjednica, mora se zakazati za 24 sata", rekao je Ivanić.

Povodom najave Bakira Izetbegovića da će sutra odlučiti o podnošenju zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, Ivanić kaže da je više nego jasno da je on odlučio da pokrene zahtjev iako to spada u vaninstitucionalno djelovanje.

On navodi da su institucije BiH jedine koje mogu donijeti bilo kakvu odluku o međunarodnoj politici i ističe da će eventualno podnošenje zahtjeva za reviziju presude biti "potpuno osporavanje institucija BiH", koje će ih uvesti u krizu.

"Svaki novi slučaj revizije, svako novo otvaranje te teme je, u stvari, novi slučaj. Dakle, mora biti nova autorizacija i sve novo, što oni nisu uradili, i sasvim je sigurno da će bez toga slučaj i u samom Haškom sudu da padne", smatra Ivanić.

Sve to, kako ističe predsjedavajući Predsjedništva BiH, imaće posljedice "pošto oni ovim potezima ugrožavaju ustavni poredak i funkcionisanje institucija BiH".

"Šta će dalje biti, to ne zavisi samo od mene, to zavisi od svih predstavnika vlasti na nivou BiH. Mi imamo svoje odluke, ali još pokušavamo ubijediti sve ostale da poštuju Ustav, a to znači da ne rade to što su rekli da će uraditi", rekao je Ivanić.

On smatra da je još rano da se govori o mjerama koje će, eventualno preduzeti, jer očekuje da se predstavnici Bošnjaka "vrate u ustavni sistem".

"Ovdje imamo to da bošnjački političari ugrožavaju ustavni sistem BiH", zaključio je Ivanić.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije ističe 26. februara.

U Sloveniji i Njemačkoj prošle godine zaposleno je 5.857 građana BiH po osnovu realizacije sporazuma o zapošljavanju, rekao je danas direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.
 
Građevinski radnici (Foto: Flickr/Bill Jacobus) -
Građevinski radnici (Foto: Flickr/Bill Jacobus)

On kaže da je u Sloveniji izdato 4.778 radnih dozvola za građane BiH, uglavnom za medicinski kadar, dok je u Njemačkoj zaposleno 1.079 lica.

"Od početka sprovođenja sporazuma sa Slovenijom od 1. marta 2013. godine do kraja 2016. godine, primljeno je 7.514 oglasa za zapošljavanje 15.572 lica, od kojih je potpisano 10.713 ugovora o radu i izdato 9.986 radnih dozvola za građane BiH", rekao je Bandić na konfernciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da su se u Sloveniji najviše tražili radnici iz BiH koji su po zanimanju vozači, varioci, armirači, zidari, elektroinstalateri, bravari, fasaderi, te građevinski radnici.

Kada je riječ o zapošljavanju građana BiH u Njemačkoj, Bandić je rekao da je od početka sprovođenja programa pa do kraja 2016. godine zaposleno 2.701 lice, od toga putem programa kod poznatog poslodavca 2.438 radnika.

Što se tiče planova Agencije za ovu godinu, Bandić je rekao da će nastaviti da se sprovode aktivnosti na realizaciji sporazuma sa Slovenijom o zapošljavanju građana BiH, te dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz BiH u Njemačkoj na poslovima njegovatelja.

"U zavisnosti od radnih ponuda, sprovodićemo aktivnosti na realizacij sporazuma sa Srbijom o privremenom zapošljavanju, kako građana iz BiH u Srbiji, tako i građana Srbije u BiH, ali i sprovoditi aktivnosti na realizaciji sporazuma sa Katarom", naveo je Bandić.

On kaže da će Agencija pratiti ativnosti koje se odnose na iniciranje sporazuma o zapošljavanju sa Rusijom, Turskom, Mađarskom, te sporazum o sezonskom zapošljavanju u Hrvatskoj.

"Učestvovaćemo u pregovorima za zaključivanje sporazuma BiH i Crne Gore o zaštiti radnika, a u saradnji sa entitetskim zavodima za zapošljavanje i distrikta Brčko pratićemo realizaciju sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Slovenije, Srbije, Makedonije, Austrije i Njemake", rekao je Bandić.

Savjet ministara BiH zadužio je Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/ da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i svojim zakonskim mandatom preduzme hitne mjere radi omogućavanja prava na slobodu kretanja građana BiH u skladu s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.
 
Savjet ministara - sjednica - Foto: SRNA
 

Ova mjera neophodna je radi zaštite opšteg interesa s ciljem sprečavanja nesrazmjernih posljedica koje bi mogle nastupiti, saopšteno je danas iz Savjeta ministara BiH, nakon vanredne sjednice ove institucije.

Savjet ministara BiH  je, uz prihvaćene sugestije iz mišljenja Ministarstva finansija i trezora BiH, usvojio Informaciju IDDEEA o načinu rješavanja naslijeđenih problema u vezi sa štampanjem pasoških knjižica u BiH.

Generalni sekretarijat Savjeta BiH obavijestiće Sud BiH, Kancelariju za razmatranje žalbi, Pravobranilaštvo BiH i Agenciju za javne nabavke o ovoj informaciji i donesenim zaključcima.

Savjet ministara BiH prihvatio je  ostavku Edima Nesimija na dužnost direktora IDDEEA, koju je on pravdao zdravstvenim razlozima, navodi se u saopštenju.

Predsjednik "Adriatic Instituta" Nataša Srdoč u tekstu za "Huffington Post2 osvrnula se na aktuelno stanje NATO-a, a u kontekstu kontroverznih izjava novog američkog predsjednika Donalda Trampa o tome kako je taj vojni savez zastario.

"Donald Tramp je u pravu u vezi s NATO-om. Transatlantski vojni savez iz dvadesetog vijeka je zastario. I to ne samo zato što mu je misija zastarjela, već i zbog korupcije, neuspješnog financiranja obrane i unutarnjeg bezakonja, čime se dozvoljava procvat međunarodnih kriminalnih mreža. Korumpirani političari iz istočne Evrope služe se pristupom i članstvom u NATO-u kako bi kupili vjerodostojnost. Na primjer, Crna Gora je najnovija članica te centar međunarodnog kriminala, ali se nelegalno stečenim sredstvima služi kako bi priredila zabave za Amerikance u posjeti (Džon Mekejn, Madona, Bil Klinton i brojni drugi)", piše Srdoč za "Huffington Post".

"Tu postoji nevjerovatan paradoks - dok se lobiranje i uljepšavanje slike korumpiranih članica NATO-a u Sjedinjenim Američkim Državama brani kao sloboda govora, novinari u zemljama Balkana mogu da završe u zatvoru i mogu biti ubijeni za otkrivanje korupcije vrlo velikih razmjera i ozbiljnih prijetnji za nacionalnu bezbjednost. Nikako se ne mogu pomiriti razlike u primjeni slobode govora i vladavine prava unutar istog NATO saveza", dodaje se u tekstu.

NATO i mafija

Srdočeva u tekstu navodi da je za "izopačenje NATO-a ključna Vašingtonska močvara", te da je tim narušena bezbjednost svake članice ove Alijanse.

"Zadnja dva vala pristupa NATO-u dovela su nove članice koje nimalo ne poštuju zakone, što je jedan od osnovnih uslova za pristupanje toj organizaciji. Većina tih zemalja je otvoreno i duboko povezana s mafijom. Moises Neim, član savjetodavne grupe 'The Carnegie Endowment', naziva Crnu Goru 'mafijaškom državom' u kojoj visoki vladini funkcioneri postaju dijelom, ako ne i na čelu, kriminalnih preduzeća tako da obrana i promocija njihovih djelatnosti postaju zvanični prioritet i oni tada iskorištavaju sva raspoloživa sredstva kako bi učvrstili i proširili vlastitu moć", dodaje se u tekstu.

Balkanska ruta

"Huffington Post" navodi da granice država na Balkanskoj ruti nisu osigurane i tako se omogućava teroristima prolaz.

"Izvještaji pokazuju da se radikalni islamisti služe balkanskom rutom za regrutovanje, nabavku oružja i financiranje. U posljednjih 18 mjeseci je balkanskom rutom u Evropu ušlo više od milion migranata, uključujući teroriste i trgovce oružjem, organima, ljudima i heroinom te se spajaju s trgovcima kokainom iz Latinske Amerike. Izvještaji pokazuju da balkansko trgovanje heroinom donosi više od 28 milijardi dolara prihoda godišnje, te da se tim novcem finansiraju Al Kaida, Hezbolah i Islamska država. Balkanska ruta počinje u Avganistanu, gdje se proizvodi 75% svjetskoga opijuma, koji se prodaje preko Irana, Turske i balkanskih NATO članica u zapadnoj Evropi i šire", navodi Srdočeva u tekstu.

Dalje se ističe da države članice NATO-a ne izdvajaju dovoljno novca na bezbjednost.

"Članice NATO-a ne troše 2 % BDP-a na obranu kako to traži NATO. I korumpirane ustanove crpe zalihe poreskih obveznika nelegalnim kanalima pomoću kriminala, korupcije i izbjegavanja plaćanja poreza. Na primjer, balkanske članice NATO-a nelegalno su izvukle 95 milijardi dolara u periodu od 2004. do 2013. godine, a nijedna nije potrošila zadanih 2 % BDP-a na odbranu".

"Od NATO članica koje su u razvoju, samo je Poljska potrošila tih 2 % BDP-a na obranu, a količina nelegalno stečenog novca u tim zemljama iznosi vrtoglavih 397 milijardi dolara u periodu od 2004. do 2013. godine", piše "Huffington Post".

Potom se u tekstu vraća na kriminal u Crnoj Gori.

"Iako ima samo 600.000 stanovnika, u Crnoj se Gori razvija vrlo razgranata mreža kriminala (mafija i heroin). Milo Đukanović, koji 25 godina drži vlast kao premijer i predsjednik, odstupio je prošle godine u oktobru, ali je i dalje s porodicom u vlasništvu privatnog univerziteta, poduzeća i banke", piše Srdočeva za "Huffington Post".

"Kada se raspravlja o zastarjelosti NATO-a mora se uzeti u obzir sve gore navedeno te se treba stvoriti savez koji se sastoji od zemalja koje pripadaju slobodnom svijetu, u kojima postoji vladavina prava, koje osiguravaju granice, suzbijaju korupciju te štite slobodu i privatno vlasništvo. Samo takve zemlje učinkovito mogu da iskorijene radikalni islamski terorizam i njihove napade", zaključuje Srdoč.

Huffington Post: Balkanske zemlje duboko povezane s mafijom, NATO zastario

Strana 1 od 30
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…