All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Partly Cloudy

13°C

Novi Grad

Partly Cloudy

Humidity: 83%

Wind: 17.70 km/h

  • 26 Sep 2017

    Mostly Cloudy 20°C 11°C

  • 27 Sep 2017

    Mostly Cloudy 17°C 10°C

Regija

Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije EU /bivši FAO/ narednih dana će u BiH izvršiti procjenu sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva u svrhu odobravanja izvoza mesa peradi i proizvoda od mesa peradi iz BiH u EU, saopšteno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.
 
Perad - Foto: RTRS
PeradFoto: RTRS

Inspektori Direktorata će od sutra do 6. oktobra posjetiti nadležne organe u BiH odnosno Kancelariju za veterinarstvo BiH, nadležna ministarstva poljoprivrede i uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, te dvije laboratorije, koje obavljaju različite vrste laboratorijskih analiza u sektoru peradarstva.

Inspektori Direktorata posjetiće i četiri kandidovana objekta kako bi na licu mjesta provjerili funkcionisanje sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva.

Prema usaglašenom planu realizacije misije, za sutra je u prostorijama Kancelarije za veterinarstvo BiH, planiran uvodni sastanak sa inspektorima EU.

Na sastanku će, osim predstavnika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH, biti prisutni i predstavnici Delegacije EU u BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH, te predstavnici ministarstava poljoprivrede i uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske i FBiH.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH zahvaljuju Delegaciji EU u BiH, USAID-u i Projektu "Razvoj tržišne poljoprivrede /Farma dva/", Švedskoj međunarodnoj agenciji za razvoj SIDA, te Češkoj razvojnoj agenciji

U Makedoniji je danas počela kampanja za lokalne izbore na kojima će građani sa pravom glasa 15. oktobra birati gradonačelnike i odbornike u opštinskim parlamentima.
 
Makedonija - izbori - Foto: AP
Makedonija - izboriFoto: AP

Šesti lokalni izbori od osamostaljenja Makedonije biće održani na 3.480 biračkih mjesta u 80 opština i u gradu Skoplju, a na njima će učestvovati 19 partija i koalicija i 64 grupa građana.

Kandidati za gradonačelnike juče su potpisali kodeks o fer i demokratskim izborima kojim se obavezuju da neće vršiti nikakve pritiske na zaposlene u javnoj i državnoj administraciji, u drugim institucijama ili ustanovama, koje se finansiranju iz državnog ili opštinskog budžeta, kao i u trgovinskim društvima i preduzećima sa državnim kapitalom.

Lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSD/ Zoran Zaev izjavio je da su lokalni izbori veoma važni i da predstavljaju test za demokratiju u državi.

On je najavio da će u više opština nastupiti u koaliciji sa najvećom albanskom strankom Demokratskom unijom za integraciju.

Kandidati za gradonačelnike SDSM nastupiće pod motom "Život za sve".

Predsjednik opozicionog VMRO-DPMNE Nikola Gruevski najavio da će njihovi i kandidati koalicionih partnera nastupiti pod moto "Nova era počinje".

Prema njegovim riječima, izbori neće biti fer, budući da se kandidatima VMRO-DPMNE prijeti, a protiv uspješnih podnose krivične prijave.

Do održavanja lokalnih izbora Sobranje neće zasjedati da bi se spriječilo da se skupštinska govornica koristi za bilo kakav uticaj na glasače.

ponedeljak, 25 septembar 2017 00:00

Borba u BiH između Erdogana i Gulena

I dok "službeno Sarajevo" probleme koji ga opterećuju gura pod tepih, prozivajući predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarević da svojim izjavama vrijeđa Bošnjake, a uz to pokreću i i problem izgradnje Pelješkog mosta, dotle se skrivaju problemi koji opterećuju vlasti u BiH.
 
Gulen i Erdogan (Foto: ilustracija/FaH) -
Gulen i Erdogan (Foto: ilustracija/FaH)

Naime, zamjenik premijera Republike Turske, Hakan Čavušoglu je u Sarajevu građanima BiH poručio da isprani umovi članova terorističke organizacije FETO predstavljaju opasnost za državu, za institucije, ali i za porodicu, objavila je Anadolu Agencija (AA).

Zamjenik turskog premijera je podsjetio da se teroristička organizacija FETO, zloupotrebljavajući vjerske osjećaje i pod izgovorom obrazovanja, pokušava približiti ljudima u svakoj zemlji u koju dođe, a potom, zloupotrebljavajući osjećaje ljudi, odvoji od njih njihovu djecu, piše Večernji list BiH.

- Djeca koja pohađaju njihove škole bivaju doslovno formatirana i ti formatirani umovi kada dođe vrijeme i kada su okolnosti pogodne, pripremaju se na takav način da postaju ubice koje su spremne udariti na vlastiti narod, na državu, pa čak i na svoje bližnje. Drugi cilj te organizacije je infiltrirati svoje podanike u strukture države tako da su u stanju doslovno paraliziovati institucije sistema. Pripaddnici FETO-a su licemjerni, dobro se skrivaju, a prijetnja i ucjena im je često oružje - rekao je Čavušoglu.

Formatirani umovi

On je podsjetio da je Turska jedna od vodećih zemalja u svijetu kada je u pitanju humanitarna diplomatija te dodao da kroz institucije poput Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Turskog crvenog polumjeseca te AFAD-a ta zemlja pomaže širom svijeta i pokušava doći do svih onih kojima je pomoć potrebna.

Naporima turske fondacije Maarif, koja je formirana prije pet mjeseci, postignut je dogovor o preuzimanju kontrole nad školama povezanim s FETO-om. Prema informacijama Ministarstva obrazovanja Turske do kojih je došao novinar AA, u tom okviru postoji plan da se godišnje osnuju obrazovne ustanove u 20 zemalja, te da fondacija Marif aktivno radi na preuzimanju kontrole nad školama povezanim s FETO-om.

Fondacija Maarif vodi pregovore o preuzimanju škola u BiH, Indiji, Albaniji, Singapuru, Maleziji, Francuskoj, Njemačkoj... A kako je počelo? Gostujući u emisiji Fejs Televizije ambasador Turske u BiH kazao je da teroristička organizacija FETO ima svoje veze u inostranstvu i da se odgovor prema njima ne može ograničiti samo na Tursku.

Problemi pod tepihom

Poručio je da se uzda u prijateljske i savezničke zemlje da će zajedno raditi na borbi protiv terorizma. Prema nekim informacijama takve škole postoje i u BiH, a neslužbeno se saznaje da je stigla naredba iz Turske da se te škole ugase, jer bi u protivnom mogla izostati svaka buduća pomoć iz Turske. Naravno, o tome se u BiH šuti. To je vidljivo iz intervjua Cihada Erginaya za Fejs TV kuću, koji je kazao kako treba biti oprezan te da je ovo odgovornost svih i državnika, zvaničnika, a i roditelja. Ko je za Erdogana, a tko za Gulena – latentni rat pristalica preselio se i u Bosnu i Hercegovinu. Bosna Sema ima svoje ogranke u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, širom BiH.

ponedeljak, 25 septembar 2017 00:00

Karan: Referendum - najveće demokratsko dostignuće

Predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan izjavio je danas Srni da je veoma značajno što je Republika Srpska ušla u red zemalja koje su sprovele referendum, što je najveće demokratsko dostignuće građana i naroda.
 
Siniša Karan - Foto: RTRS
 

"Referendum je najdemokratskiji oblik izjašnjavanja još od antičke Grčke, kojim se potvrđuje suverenitet jednog naroda i građana", rekao je Karan povodom godinu dana od održavanja prvog poslijeratnog referenduma u Srpskoj, na kojem je voljom građana potvrđeno da se 9. januar obilježava i praznuje kao Dan Republike.

On je istakao da je referendum postao sinonim za slobodu građana Republike Srpske i srpskog naroda u ostvarivanju prava u kompleksnoj državnoj zajednici kakva je BiH.

"Našli smo put i način da o svim važnim pitanjima za Republiku Srpsku odlučujemo na referendumu. Građani se na referendumu mogu izjasniti da li su ili nisu za bilo kakve procese koji se tiču Republike Srpske", dodao je Karan.

Stanovnici Srpske izjašnjavali su se o pitanju: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?". Na referendumsko pitanje pozitivno je odgovorilo 99,81 odsto građana, izašlih na glasanje.

Na osnovu rezultata, Narodna skupština donijela je Zakon o Danu Republike, prema kojem se 9. januar obilježava i praznuje kao sekularni praznik.

Bez usvajanja zakona o akcizama do kraja septembra infrastrukturni projekti koji su dogovoreni u Trstu neće krenuti i to će biti još jedna propuštena šansa za BiH, saopšteno je Srni iz kabineta evropskog komesara za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johanesa Hana.

"EU pozdravlja potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici, koje je obavljeno u ponedjeljak, ali to je samo prvi korak", rečeno je Srni u vezi sa informacijom da će BiH, ako do kraja ovog mjeseca ne budu usvojen zakon o akcizama, izgubiti gotovo 500 miliona KM od EU.

Iz kabineta evropskog komesara napominju da je u pitanju značajan paket bespovratnih sredstava i zajmova, kako bi se omogućile neophodne investicije za infrastrukturu zemlje, a njime je sada obuhvaćeno stotine miliona evra.

"Pozivamo lidere u BiH da preduzmu sve što je potrebno kako bi osigurali da se paket zakona o akcizama usvoji, kako bi ovi projekti mogli početi", rečeno je iz kabineta komesara Hana.

Konektiviti paket, koji je najavljen u Trstu uključuje četiri projekta, koja je BiH podnijela za ukupni grant vrijedan 46 miliona evra, što uključuje izgradnju tri dionice koridora "Pet ce" - dionice Ponirak-Vrača i Zenica tunel-Donja Gračanica u Federaciji BiH, te dionica Johovac-Rudanka u Republici Srpskoj kao i projekat Luke Brčko, ističu iz EU.

Osim što su poboljšane domaće i međunarodne transportne veze BiH ovi projekti, navedeno je iz kabineta komesara za proširenje, nude rijetku priliku za stvaranje radnih mjesta, privlačenje novih investitora, osnaživanje ekonomskog rasta i poboljšanje života svih građana.

"Ovu priliku ne treba propustiti. Kao što je komesar Han naglasio u pismu predsjedavajućem /Savjeta ministara Denisu/ Zvizdiću, podrška Evropske komisije za sva četiri projekta će biti ostvarena čim se riješe preostala pitanja, koja se tiču potrebnog fiskalnog prostora, što uključuje usvajanje zakona o akcizama", navedeno je u odgovoru Srni iz kabineta evropskog komesara.

Bez zakona o akcizama - nema realizacije dogovorenog u Trstu

subota, 23 septembar 2017 00:00

Globus: Hrvatska zaratila sa svima

Hrvatska se našla pod ozbiljnim spoljnopolitičkim pritiskom Brisela, piše hrvatski nedeljnik Globus.
 
Zagreb, Hrvatska (Foto: Sputnik/Maksim Bogodvid) -
Zagreb, Hrvatska (Foto: Sputnik/Maksim Bogodvid)

Brisel, kakio piše Globus, traži primjenu presude Arbitražnog suda o sporu o granici između Slovenije i Hrvatske, američki Stejt department kritikovao je Zagreb zbog popuštanja filofašističkoj nostalgiji, dok se bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović našao u redovnom godišnjem izvještaju o vjerskim slobodama u svijetu za 2016. godinu.

Hrvatski nedjeljnik podsjeća da, dok se premijer Andrej Plenković u Americi susreće s Donaldom Trampom i drži govor na Glavnoj skupštini Ujedinjenih nacija, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović priprema se za put u Moskvu i prvi zvanični susret sa ruskim predsejdnikom, Vladimirom Putinom.

Gklobus konstatuje da su odnosi sa Ruskom Federacijom veoma loši, posebno nakon hrvatske uloge u NATO - u, a ulje na vatru dolila je i posjeta hrvatskog premijera Plenkovića Ukrajini, od koje se KMitarovićka ogradila, posebno pred odlazak u Moskvu. Osim toga nekoliko hrvatskih vlada godinama nije bilo u stanju da imenuje ambasadora u Moskvi, što je bilo diplomatski krajnje uvredljivo i neodgovorno.

Sve je, ma kako zvučalo, minorno u odnosu prema komšijama. Sa Slovenijom se otišlo puno dalje od običnog verbalnog rata a neki hrvatski mediji već odmjeravaju snage Hrvatske i Slovenske vojske. Odnosi Hrvatske i Mađarske već godinama su zategnuti zbog INA-e i MOL-a. To je potvrdio i mađarski premijer Viktor Orban, koji je otvoreno rekao Grabar - Kitarović da Mađarska ne blokira ulazak Hrvatske u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju Slovenijom, ne zbog solidarnosti sa Ljubljanom već samoinicijativno, i zbog vlastitih principa.

"Najbliži, najdraži i vjekovni hrvatski neprijatelj s one strane Dunava nezasluženo je pao u drugi plan. Nestali, izbejglice, ade na Dunavu, Oluja..., sve je gurnuto pod tepih prije prvog zvaničnog dolaska pedsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagreb", piše "Globus" i podsjeća da veza srpskog predsjednika i hrvatske predsjednice seže još od iznenadnoga Vučićevog dolaska na njenu inauguraciju.

I spor oko Prevlake, navodi nedjeljnik, mogao bi završiti na arbitraži, ali hrvatska pomoć Crnoj Gori oko ulaska u NATO i, što je bilo potpuno neočekivano, za Podgoricu je neprocjenjiva, ali zato svađa sa BiH oko Pelješkog mosta dobija epske razmere.

Tome treba, ističe hrvatski nedjeljnik, dodati prepirku Hrvatske i BiH o broju potencijalnih terorista u BiH koji, kao spavači, čekaju svoje vrijeme. Ovo je za Bošnjake bio razlog zbog kojeg je Kolindi Grabar Kitarović javno oduzeta srebrenička titula 'kraljice Balkana'. Šlag na tortu je i javna prepirka sinova dvojice prvih predsjednika, Miroslava Tuđmana i Bakira Izetbegovića, zaključuje hrvatski "Globus".

Predsjednik Aleksandar Vučić je, sumirajući posjetu Njujorku, gdje je učestvovao na zasjedanju Generalne skupštine UN, izjavio da je zadovoljan postignutim.
 
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

On je naveo da su rezultat toga i najavljene posjete svjetskih državnika Srbiji te da je razgovarao sa više od 50 zvaničnika zemalja i organizacija što je potvrda da smo vratili ugled Srbije u svijetu.

Vučić je rekao da je potvrđena posjeta predsjednika SAD Donalda Trampa, dogovorena posjeta francuskog i turskog predsjednika, premijera Belgije...

"Uvjeren sam da će predsjednik Tramp posjetiti Srbiju, mislim da ćemo prije toga imati posjetu predsjednika Makrona. Ne potcjenjujte posjetu Makrona, ona će za nas biti od strašnog značaja, a verujem da ćemo uskoro vidjeti i Angelu Merkel ili u Berlinu ili u Beogradu, poslije njene nove pobjede na parlamentarnim izborima", rekao je Vučić i poželio joj svaki uspjeh.

Vučić je za TV Pink ukazao da je upravo vijest o dolasku Trampa izazvala reakciju porodice Bitići "koji su napali i mene i Trampa zbog potvrde dolaska u Srbiju", ali i podvukao da je "slučaj Bitići" bila jedna od tema njegovog razgovora sa visokom predstavnicom američke administracije Elizabet Milard.

Kako je rekao Amerikanci uvijek insistiraju na rješavanju tog slučaja.

"To ljudi treba da znaju da tu nema 'mnogo slatkih stvari', da su to ozbiljni i odgovorni razgovori koji nisu za nas uvijek laki", dodao je Vučić.

Predsjednik je u osvrtu na razgovore koje je imao apostrofirao i onaj sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom koji dolazi u Srbiju 10. oktobra sa velikim brojem investitora.

U tom smislu on je ukazao na fabrike koje su turski investitori otvorili do sada i koje će tek izgraditi naznačivši da je to veoma važno, da ljudi od toga žive...

"Veoma sam zahvalan Erdoganu, to je važna posjeta" naznačio je predsednik Srbije koji je ponovio da će nakon toga u Srbiju doći i predsjednik Francuske Emanuel Makron, premijer Belgije Ssarl Mišel, premijerka Norveške Erna Solberg, Tramp...

Kako je rekao, potrebno je dovesti i one iz Afrike i Azije, "koji nam pomažu i po pitanju teritorijalnog integriteta KiM", ali i gdje treba da otvaramo tržišta za našu robu, naše građevince...

Dodao je i da je potrebno i da se "odradi jedna afrička tura", ali i podvukao da je treba pripremiti na najbolji mogući način kako bi dala i odlične rezultate.

subota, 23 septembar 2017 00:00

Cerar: Hrvatska da prizna arbitražni sporazum

Predsjednik Vlade Slovenije Miro Cerar rekao je  da je preduslov za nastavak dijaloga sa Zagrebom da Hrvatska prizna arbitražni sporazum o granici kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o saradnji dvije države na njegovom sprovođenju.
 
Miro Cerar - Foto: Screenshot/YouTube
Miro CerarFoto: Screenshot/YouTube

Cerar je otkazivanje susreta sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem, nakon njegovog govora u UN, obrazložio Plenkovićevim kršenjem dogovora prema kojem je na sastanku u Zagrebu trebalo da se razgovara o primjeni arbitražnog sporazuma.

Predsjednik parlamenta Slovenije Milan Brglez rekao je da je Plenkovićevo ponašanje u UN bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da je jasno da u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom nije moguće govoriti o sprovođenju arbitražne odluke.

"Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta", izjavio je Brglez, član Stranke modernog centra koju vodi premijer Cerar, prenijeli su slovenački mediji.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor  je, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. oktobra, rekao da je otkazivanje sastanka izazvala "tvrdoglavost" hrvatske politike koja insistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

"Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu podršku ne izgubimo", dodao je Pahor.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovo odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, te da će o toj temi biti sazvan i parlamentarni odbor za spoljne poslove.

Plenković je rekao  u govoru pred Generalnom skupštinom UN da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitovala i dodao da takvo "nepoštivanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane. 

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Pravilnik o kontrolama i uslovima unošenja ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu, s oznakom "EI" koja potvrđuje odgovarajuću usklađenost s legislativom EU u ovoj oblasti.
 
GP Gradiška - Foto: RTRS
 

Pravilnikom su utvrđeni uslovi koji moraju biti ispunjeni pri unosu ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u nekomercijalne svrhe na teritoriju Bosne i Hercegovine, a koji su dio putničkog prtljaga ili se šalju kao male pošiljke fizičkim osobama.

Cilj je spriječiti unošenje uzročnika zaraznih bolesti u BiH.

Tako će u BiH, između ostalog, biti moguće u ručnom prtljagu unijeti meso, određene mesne i mliječne priozvode iz država Evropske unije i još 11 država, među kojima su Srbija, Crna Gora i Makedonija, s tim da njihova masa ne prelazi pola kilograma po osobi.

Primjena Pravilnika počinje 1. decembra ove godine, a do tada će Ured za veterinarstvo BiH o njegovom sadržaju detaljno informirati javnost i nadležne institucije u BiH.

Poslije govora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Ujedinjenim nacijama, slovenački premijer Miro Cerar otkazao je otkazati posjetu Hrvatskoj koja je najavljena za sljedeću nedjelju, prenosi "Večernji list".
 
Andrej Plenković i Miro Cerar (Foto: reporter.si/bobo) -
Andrej Plenković i Miro Cerar (Foto: reporter.si/bobo)

Andrej Plenković je pred Generalnom skupštinom UN branio izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka o granici sa Slovenijom, poslije čega je agencija STA objavila da je posjeta otkazana.

Cerar je rekao da je na tom otkazanom sastanku trebalo da bude riječi i o implementaciji arbitražne odluke, optužujući Plenkovića da je odstupio od njihovog dogovora.

"Stoga moja posejta iduće nedjelje nema smisla", zaključio je slovenački premijer.

Strana 1 od 55
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…