All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
utorak, 27 novembar 2018 17:45

Radioaktivni otpad smetnja normalnom životu

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je  da odluka Hrvatske o odlaganju i skladištenju radioaktivnog otpada u kasarni Čerkezovac na lokaciji Trgovska gora u Dvoru predstavlja smetnju za normalni život stanovnika ove opštine.
 
Trgovska gora - Foto: Press
 

On je novinarima izjavio da je kasarna "Čerkezovac" od Dvora udaljena šest kilometara, a od samog centra Novog Grada manje od tri kilometra vazdušnom linijom.

"Smatramo da postoje mehanizmi da odluka bude promijenjena, jer se i u hrvatskim dokumentima pominje druga lokacija Majdan, koja je udaljenija i više odgovara. Kasarna `Čerkezovac` je odabrana, jer je tu već postojeći objekat i neće biti ulaganja. To je neprihvatljivo, jer taj objekat nije projektovan za radioaktivni otpad već za hranu i vojnu opremu", rekao je Drljača.

On je naveo da će opština Novi Grad uskoro uputiti dopis Vladi Republike Srpske, predsjedniku Srpske, nadležnom republičkom ministarstvu, Savezu opština i gradova, Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH.

"Pismo će sadržati sve argumente i ukazati na proizvoljno tumačenje činjenica u hrvatskim studijama. Institucije nisu shvatile ozbiljno ovaj problem, a činjenica je da odabrana lokacija ne predstavlja problem za Hrvatsku već za BiH. Treba objediniti sve podatke, naći odredbe uredbi i propisa koji će podržati naše stavove da je ova lokacija neprihvatljiva", rekao je Drljača.

On je naveo da Hrvatska nije odustala od namjere da lokacija za odlagalište i skladište radioaktivnog otpada bude na Trgovskoj gori, iako je u toku postupak da donji tok rijeke Une bude zaštićen.

"Tu je i parametar blizine granice, u njihovim dokumentima je navedeno da lokacija ispunjava uslove budući da je gustina naseljenosti u radijusu od 20 kilometara manja od 20 stanovnika po kilometru kvadratnom, što nije istina jer je gradski dio naše opštine u radijusu od pet kilometara, a tu živi 11.500 stanovnika", istakao je Drljača.

On smatra da ovaj projekat podržavaju snažni lobiji koji protežiraju nuklearne programe i skupu opremu koja ih prati, a pri tom zanemaruju ljudske sudbine i lokalne interese.

"Hrvatska u svojim dokumentima iz oblasti energetike ističe opredjeljenje za nuklearnu energiju što znači da kad jednom bude uspostavljeno skladište nuklearnog otpada nema sumnje da će Trgovska gora postati potencijalna lokacija i za nuklearnu centralu", istakao je Drljača.

Načelnik opštine Novi Grad je dodao da oni mogu da preuzmu kompletan radioaktivni otpad iz elektrane Krško i da se boji da planiraju da to bude odlagalište za širi evropski prostor.

Vlada Hrvatske je 9. novembra donijela Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

Odluka je stupila na snagu danom donošenja, a Nacionalnim programom sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorišćenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva od 2019. do 2023. godine planirano je dobijanje građevinske dozvole i određivanje putne, odnosno željezničke rute za transport otpada.

U periodu 2023-2025. godine planirano je fizičko preuzimanje, transport, prihvatanje i skladištenje polovine generisanog pogonskog radioaktivnog otpada na lokaciju "Čerkezovac".

U periodu 2025-2043. godine planirano je preuzimanje, transport, prihvatanje i skladištenje polovine pogonskog radioaktivnog otpada koji će nastati u vrijeme produženog rada pogona elektrane "Krško".

U periodu 2043-2060. godine planira se prihvatanje i skladištenje polovine dekomisijskog radioaktivnog otpada, a od 2060. do 2065. premještanje otpada iz dugoročnog skladišta u odlagalište i zatim razgradnja dugoročnog skladišta i zatvarnje odlagališta čija je lokacija Trgovska gora.

Osim toga, dokument predviđa da se analizira i varijanta da Hrvatska preuzme ukupnu količinu otpada iz Nuklearne elektrane "Krško".

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…