All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
četvrtak, 15 novembar 2018 07:04

Drljača: RS i BiH da zaštite stanovnike Novog Grada od odlagališta

 Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je da očekuje od nadležnih institucija Republike Srpske i BiH da zaštite građane ove opštine od opasnosti koju nosi odlagalište radioaktivnog otpada planirano na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor u Hrvatskoj.

Drljača: RS i BiH da zaštite stanovnike Novog Grada od odlagališta

 

Drljača kaže da se opština Novi Grad nalazi u pravoj opasnosti nakon što je Vlada Hrvatske u petak, 9. novembra, donijela Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

"Kad se uzme u obzir da je kasarna Čerkezovac udaljena vazdušnom linijom manje od jednog kilometra od bunara koji vodom snabdijevaju opštinu Novi Grad, manje od dva kilometra od naših srednjih škola i manje od tri kilometra od centra grada, onda je jasno u kakvoj smo opasnosti", rekao je Drljača novinarima.

Prema njegovim riječima, odluka Vlade Hrvatske je još jedan od dokumenata koji su negativno iznenadili građane Novog Grada jer se obistinilo sve o čemu se govorilo, da je Trgovska gora jedina lokacija na kojoj je planirano odlaganje radioaktivnog otpada.

"Sve javne rasprave i primjedbe nisu uvažene. Očigledno je da građani ne žele takav otpad u svojoj blizini, a najtragičnije je to što se sve opasnosti od ovog objekta direktno prenose na opštinu Novi Grad", naveo je Drljača.

On kaže da je dokumentom predviđeno da 2034. godine, kada je planirana dekomisja Nuklearne elektrane Krško, Hrvatska i Slovenija, u skladu sa ugovorom, preuzmu i zbrinu otpad i tehnološke dijelove elektrane.

"U dokumentu se ide i korak dalje, pa se ostavlja mogućnost da se razmotri da Hrvatska preuzme i slovenački dio otpada i uskladišti ga na lokaciji Trgovska gora. Potajno se govori i o nekom međunarodnom odlagalištu. Ako se uzme u obzir da je Hrvatska jedna od siromašnijih zemalja EU, moguće je da je planirano i tako nešto", rekao je Drljača.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…