All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
sreda, 24 oktobar 2018 16:32

Građani treba da budu upoznati o opasnosti odlagališta radioaktivnog otpada

Građani treba da znaju činjenice i budu upoznati koliku opasnost predstavlja odlagalište radioaktivnog otpada, poručeno je danas sa predavanja "Geologija Trgovske gore i nepovoljnost lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada" koje je održano u Novom Gradu u organizaciji Udruženja Grin tim.

Master petrolog Duško Radišić tokom predavanja istakao je da lokacija na području opštine Dvor koju je Hrvatska odredila za odlagalište radioaktivnog otpada ne zadovoljava uslove.

"Lokacija Trgovska gora nije povoljna zbog hidroloških, seizmičkih, geoloških i morfoloških faktora. Treba osvijestiti građane da to nije bezazlena priča", rekao je Radišić.

On je naveo da se govori o propisima koje treba ispoštovati kako bi ovaj otpad bio bezbjedno zbrinut, ali da se ne govori o situacijama ukoliko se desi neka havarija.

Prema njegovim riječima, ukoliko lokacija nije zadovoljavajuća povećava se mogućnost negativnih efekata i havarija.

Predsjednik Grin tima Mario Crnković rekao je da su građani uglavnom protiv odlaganja radioaktivnog otpada, ali da nemaju dovoljno informacija o stvarnoj opasnosti.

"Smatramo da je potrebno osvijestiti građane kako se priča ne bi svela na samo protivljenje. Želimo da građani imaju što više informacija kako bi mogli razumijeti informacije koje im se prezentuju", rekao je Crnković.

On je naveo da i dalje nema preciznih informacija o tome šta nadležne indtitucije u Hrvatskoj preduzimaju u realizaciji zbrinjavanja radoaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora na samoj granici sa Republikom Srpskom i BiH.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je kao argument u borbi protiv izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori pokrenulo postupak proglašenja prethodne zaštite područja rijeke Une, koje se nalazi na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske uz obrazloženje da postoji opasnost da će područje Une biti ozbiljno ugroženo planiranom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…