All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
četvrtak, 02 avgust 2018 18:54

U ponedjeljak obilježavanje 23 godine od stradanja Srba u "Oluji"

U Novom Gradu u ponedjeljak, 6. avgusta, biće obilježene 23 godine od egzodusa Srba iz Republike Srpske Krajine tokom zločinačke akcije hrvatskih snaga "Oluja" 1995. godine.
 
Posljedice "Oluje": Kolona izbjeglica iz Hrvatske (foto: Profimedia/AFP) -
Posljedice "Oluje": Kolona izbjeglica iz Hrvatske (foto: Profimedia/AFP)

Obilježavanje 23 godine od egzodusa organizuju Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" i opština Novi Grad.

Tim povodom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u 10.00 časova biće služen parastos, a zatim će biti upaljene svijeće prema mostu na rijeci Uni, na graničnom prelazu, odakle će biti spušteno cvijeće u Unu.

U avgustu 1995. godine ovaj "most spasa" prešlo je 100.000 protjeranih Srba iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

Delegacije će u 11.15 časova položiti vijence kod spomen-obilježja civilnim žrtvama u naselju Tunjica kod Novog Grada, gdje je Hrvatska vojska u septembru 1995. godine prešla ne teritoriju Republike Srpske i za dva dana ofanzive ubijeno 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a, a ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

U Hramu Svetog Save u Svodni u 11.30 časova biće služen parastos, a u 12.00 časova biće položeni vijenci kod spomen-krsta koji je 2012. godine podigao "Veritas" za šest civila stradalih u izbjegličkoj koloni koju je gađala hrvatska vojska.

Iz "Veritasa" je najavljeno da će sutra u Banjaluci biti održana konferencija za novinare povodom 23 godine od stradanja Srba u operaciji "Oluja", a u nedjelju, 5. avgusta, u Banjaluci će biti položeni vijenci i služen parastos.

U utorak, 7. avgusta, vijenci će biti položeni na Petrovačkoj cesti i biće upriličena posjeta spomen-sobi u Driniću.

U organizaciji vlada Srbije i Republike Srpske 23 godine od krajiškog egzodusa biće obilježeno u Bačkoj Palanci u subotu, 4. avgusta.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…