All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
utorak, 08 maj 2018 19:16

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje u naselju Vodorija u Novom Gradu i istorijskim časova, danas je obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Drago Todić rekao je da su na ovom groblju sahranjene 183 žrtve.

"Sahranjeno je 150 srpskih civila strijeljanih u avgustu 1942. godine, 28 neidentifikovanih boraca NOR-a stradalih prilikom oslobođenja Novog Grada 1. maja 1945. godine kad ih je stradalo ukupno 155, a 418 ranjeno, kao i petoro djece stradalih od zaostale avionske bombe 1952. godine", rekao je Todić.

U Drugom svjetskom ratu stradalo je oko 7.000 stanovnika ove opštine, oko 2.000 vojnika i oko 5.000 civila.

Profesor istorije Dubravka Živković danas je na istorijskom času za učenike rekla da se 9. maja obilježava završetak najvećeg svjetskog sukoba u kojem je učestvovala 61 država i poginulo 50 miliona ljudi, njih 35 miliona je ranjeno, a borbe su vođene na tri kontinenta.

"Najviše žrtava imao je SSSR 20 miliona. Međutim, ako se uzme procentualno, Poljska je imala šest miliona žrtava ili 17 odsto stanovnika, SSSR 11,4 odsto i Jugoslavija 11 odsto", rekla je Živkovićeva.

Ona je navela da je zvanično Drugi svejtski rat počeo napadom NJemačke na Poljsku 1. septembra 1939. godine, a 9. maja 1945. godine kapitulacijom NJemačke završen je u Evropi.

"Rat u Jugoslaviji počeo je 6. aprila 1941. godine, kada je NJemačka bez najave bombardovala Beograd. Teritoriju Jugoslavije napalo je 900.000 njemačkih vojnika", kazala je Živkovićeva.

Ona je podsjetila da su i nakon kapitulacije NJemačke nastavljene borbe na teritoriji bivše Jugoslavije do 15. maja 1945. godine, a da je u Drugom svjetskom ratu stradalo 1.700.000 ljudi.

"Na prostoru Nezavisne Države Hrvatske sistematski je sprovođen genocid nad srpskim i romskim narodom. Na tom prostoru osnovani su koncentracioni logori koji su bili stratišta", rekla je Živkovićeva

Opština Novi Grad i SUBNOR organizovali su prevoz sutra u Banjaluku gdje će biti održan marš "Besmrtnog puka".

Povodom 1. maja, Dana oslobođenja Novog Grada u Drugom svjetskom ratu, i 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, tradicionalni atletski miting Trke slobode biće održan u petak, 11. maja.

Image may contain: one or more people, people standing, tree, grass, outdoor and nature

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…