All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
četvrtak, 05 april 2018 05:39

Dvije osobe iz Novog Grada oboljele od morbila

Dva muškarca iz Novog Grada oboljela su od malih boginja, morbila, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS, ali tamo nije proglašena epidemija.

 

"Radi se o dva muškarca rođena 1977. godine iz Novog Grada, koji su službeno boravili na području Crne Gore, gdje su imali kontakt sa oboljelom osobom. Nakon povratka u RS javili su se i prvi simptomi oboljenja, tako da su ova dva pacijenta registrovana kao 'uvezeni slučajevi'", kazali su iz Instituta.

Dodaju da "domaći", odnosno autohtoni slučajevi obolijevanja u ovom gradu još nisu registrovani.

Zoran Rađenović, direktor Doma zdravlja Novi Grad, kazao je da se radi o dva pacijenta koja su bila na privremenom radu u Crnoj Gori i bila su u kontaktu s oboljelim gazdom.

"Jedno lice je bilo hospitalizovano u Opštoj bolnici 'Dr Mladen Stojanović' u Prijedoru, dok je drugi pacijent bio na kućnom liječenju, ali su oba pacijenta sada u stabilnom stanju", kazao je Rađenović.

Dodaje da oni u Novom Gradu sada prate epidemiološku situaciju i preduzimaju preventivne mjere, ali da nema potrebe da se proglasi epidemija.

Krajem prošle sedmice u laboratoriji Instituta za javno zdravstvo RS potvrđeno je da je još jedan pacijent obolio od morbila.

Radilo se o trogodišnjem djetetu iz Šamca, koje je bilo vakcinisano MRP vakcinom.

Do sada je potvrđeno 14 slučajeva oboljelih od morbila u Republici Srpskoj.

Podsjećamo, nedavno je u Modriči proglašena epidemija nakon što je oboljela trudnica, kao i njene dvije kćerke od tri i pet godina.

Svjetlana Adžić, infektolog u Opštoj bolnici u Doboju, kazala je da su svi oboljeli koji su smješteni u dobojskoj bolnici, a među njima i trogodišnja djevojčica iz Šamca, u stabilnom stanju, te da nije bilo nikakvih komplikacija.

Polovinom marta u Istočnom Sarajevu su zabilježena četiri slučaja morbila, a i tamo je proglašena epidemija.

Morbile su virusno, veoma zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

U RS još dvije osobe oboljele od morbila

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…