All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
sreda, 07 februar 2018 18:38

"Zaštićenim područjem protiv odlagališta radioaktivnog otpada"

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je zaštita donjeg toka rijeke Une, u smislu proglašenja prethodne zaštite Parka prirode "Una", jedan od načina borbe protiv izgradnje odlagališta istrošenog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini granice sa BiH.
 
Trgovska Gora - Foto: RTRS
 

Golićeva je naglasila da će međunarodna javnost teško prihvatiti izgradnju jednog takvog objekta u neposrednoj blizini zaštićenog područja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Ministarstvo će i dalje nastojati da zaštiti interese Republike Srpske i BiH, u okvirima svojih nadležnosti, te će sa drugim nadležnim tijelima, u skladu sa odredbama međunarodnih konvencija, raditi na sprečavanju kršenja prava susjedne države, što će u slučaju nastavka inicijative hrvatske strane imati za ishod pokretanje spora pred međunarodnim sudom", istakla je Golićeva na sastanku sa zamjenikom šefa Misije OEBS u BiH Aleksandrom Čupliginom.

Ona je sagovornika upoznala sa aktivnostima koje Ministarstvo sprovodi da bi bilo proglašeno zaštićeno područje donjeg toka rijeke Une na područjima opština Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i Krupa na Uni.

Osim o aktivnostima na sprečavanju izgradnje odlagališta otpada na Trgovskoj gori, Čupligin i Golićeva su razgovarali i realizicaji pilot-projekata za uvođenje jednošalterskog sistema izdavanja građevinskih dozvola.

Golićeva je sagovornika informisala o nastojanjima Ministarstva da u pravni sistem i praksu Republike Srpske bude uveden sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, te istakla da su aktivnosti usmjerene na poboljšanje privrednog ambijenta i jednostavnijeg ostvarivanja prava svih građana.

Čupligin je pozdravio podršku koju Ministarstvo pruža jedinicama lokalne zajednice u realizicaji navedenog pilot-projekata.

Sastanku je prisustvoao i šef banjalučke kancelarije OEBS Dmitrij Јordanidi.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…