All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
sreda, 07 februar 2018 18:28

I OVE GODINE ZAGARANTOVAN OTKUP KORNIŠONA

 Kooperanti njemačke firme "Kine" za proizvodnju krastavca kornišona na području Novog Grada i ove godine imaće obezbijeđen repromaterijal, zagarantovan otkup i stručnu pomoć na terenu.Član stručnog tima agronoma firme "Kine" Irena Savanović rekla je da će otkupna cijena krastavca prve klase za proizvođače koji imaju proizvodnju na jednom dunumu biti 1,30 KM za kilogram, a za one koji zasade 0,5 dunuma 1,20 KM. 

"Osim toga proizvođači koji budu imali više od 50 odsto prve klase ostvaruju pravo na dodatni bonus koji im se isplaćuje u narednoj sezoni kroz repromaterijal", rekla je Savanovićeva na današnjem sastanku sa kooperantima. 

Ona je dodala da ova njemačka firma već četvrtu sezonu ima ugovorenu proizvodnju u 12 opština u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske i Federacije BiH. 

Stručni saradnik Miloš Đurašinović kaže da je vrijednost paketa repromaterijala za jedan dunum zasada 1.700 KM. 

"Najviše se to odnosi na rasad jer se ova proizvodnja organizuje sadnjom rasada i u špalirnoj proizvodnji", pojasnio je on. 

Đurašinović kaže da kooperanti repromaterijal otplaćuju isporučenim krastavcima u trećoj, četvrtoj, petoj i šestoj sedmici isporuke po 25 odsto. 

Šef opštinskog Odsjeka za poljoprivredu Olivera Popović navela je da ova opština isplaćuje podsticaje kooperantima 20 odsto od vrijednosti isporučenih krastavaca. 

Proizvođači ugovore potpisuju do kraja februara, a do sada ih je u Novom Gradu sklopljeno 30. 

Image may contain: one or more people, people sitting and indoor

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…