All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
četvrtak, 11 januar 2018 17:16

ODRŽANA OBUKA O TEHNOLOGIJI PROIZVODNJE SIRA

U Novom Gradu je danas održana obuka učesnika projekta "Razvijanje kapaciteta za proizvodnju tradicionalnog sira", a predavanje o tehnologiji proizvodnje sira održala je tehnolog iz slovenačkog grada Ptuja Majda Tumpej, koja je naglasila da je za ovaj posao neophodno mnogo znanja i prakse."Tehnologija proizvodnje sira je zahtjevna, posebno kad je riječ o polutvrdim i tvrdim sirevima. Ukoliko se desi greška to se ne može ispraviti" rekla je Tumpejova. 

Ona je govorila o projektovanju i izgradnji sirara, zakonodavstvu i tehnologiji. 

Koordinator projekta Saša Mirić kaže je u okviru projekta ranije obavljen odabir korisnika i nabavljena oprema. 

"Osim današnje obuke, preostaje instalacija opreme, a zatim veb prezentacija projekta i proizvoda i nakon toga organizovanje mini-sajma na kojem će biti predstavljeni sirevi", rekao je Mirić. 

On je rekao da je projekat namijenjen nezaposlenim ženama koje su se već bavile proizvodnjom sira. 

"Odabrane su tri korisnice kod kojih će biti instalisane mini-sirare, njihova obaveza je da registruju komercijalno poljoprivredno gazdinstvo. Osim toga, svaka od korisnica angažuje po dvije žene koje će obezbijediti sirovinu, mlijeko, a ove korisnice registrovaće nekomercijalno poljoprivredno gazdinstvo", kaže Mirić. 

Korisnici će dobiti kopletnu opremu za sirare kapaciteta 100 litara mlijeka, odnosno 10 kilograma sira dnevno, a imaće i kontinuiranu stručnu podršku iz opštinskog Odjeljenja za poljoprivredu. 

Opština Novi Grad je u februaru 2017. godine sa Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske potpisala ugovor u okviru finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja. 

Ovoj lokalnoj zajednici je odobren grant od 64.161 KM ili 74,64 odsto, a učešće opštine je 21.767 KM ili 25,33 odsto. 

Opština Novi Grad je jedna od deset lokalnih zajednica sa kojima je potpisan ugovor koji je rezultat zajedničke saradnje Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i loklane samouprave, Razvojnog programa UN /UNDP/ i Investiciono-razvojne banke Srpske.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…