All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
utorak, 09 januar 2018 18:17

"Hrvatska ne razmišlja o drugom odlagalištu, osim o Trgovskoj gori"

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da Hrvatska ne razmišlja o drugoj lokaciji za odlaganje radioaktivnog otpada, osim onog na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH, te da zbog toga i nije iznenađenje da je, prema pisanju medija, odbila da taj otpad skladišti zajedno sa Slovenijom.
 
Miroslav Drljača - Foto: SRNA

Drljača je  rekao da odbijanje Hrvatske nije iznenađenje, već logičan potez nakon ranijih odluka iz te države.

On je ocijenio nelogičnim obrazloženje Hrvatske da odlagalište koje je planirala Slovenija nije adekvatno, jer se nalazi u vodopropusnom pojasu i u blizini izvorišta sa kojih se vodom snabdijeva Zagreb.

"Tu nema logike, s obzirom da će Slovenija graditi odlagalište na lokaciji koja je ranije određena i hrvatsko odbijanje da radioaktivni otpad bude odložen zajedno u stvarnosti znači da će umjesto jednog odlagališta biti dva", dodao je Drljača.

Prema njegovim riječima, evidentno je da se Hrvatska mnogo ranije odlučila za lokaciju Trgovska gora i da su na tu lokaciju cijelo vrijeme tipovali, što je vidljivo iz načina provođenja procedura javne rasprave i činjenice da nisu uvažene primjedbe koje su tom prilikom upućene.

Drljača kaže da je ranije bilo jasno da Hrvatska ne razmišlja o drugoj lokaciji, bez obzira na protivljenje građana opština Novi Grad i Dvor.

"Smatram da je odluka mnogo ranije donesena, a sve što se naknadno dešavalo ukazuje upravo na to. Mi ćemo se i dalje boriti da bismo zaštitili interese opštine Novi Grad i njenih građana, jer ova opština uz odlagalište u neposrednoj blizini nema perspektivu", rekao je Drljača.

Drljača kaže da je opština Novi Grad pokrenula inicijativu za zaštitu rijeke Une i upozorio da ukoliko bude nastavljena realizacija planova Hrvatske o izgradnji odlagališta u neposrednoj blizini granice sa Republikom Srpskom i BiH, to neće biti u skladu sa međunarodnim propisima.

Prema pisanju lista "Dojče vele", Hrvatska je odbila prijedlog Slovenije o izgradnji zajedničkog odlagališta nuklearnog otpada u Vrbini u blizini nuklearke Krško i gotovo je sigurno da će ovaj problem hrvatska strana sama rješavati izgradnjom odlagališta na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH.

List je prenio izjavu direktora hrvatskog Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu bezbjednost Saše Medakovića da Trgovska gora ne bi bila trajno odlagalište, već samo nadzemno skladište na period od 20 do 30 godina, dok nuklearka Krško ne prestane s radom i ne bude uklonjena.

Planirana lokacije Trgovska gora u opštini Dvor u Hrvatskoj je u neposrednoj blizini izvorišta Mlakve sa kojeg se vodom snabdijeva opština Novi Grad, a udaljeno je manje od tri kilometra od granice sa BiH.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…