All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

-1°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 86%

Wind: 17.70 km/h

  • 18 Dec 2017

    Snow Showers 1°C -2°C

  • 19 Dec 2017

    Cloudy -1°C -3°C

ponedeljak, 18 septembar 2017 00:00

OBILJEŽENE 22 GODINE OD ODBRANE ZAPADNIH GRANICA REPUBLIKE SRPSKE

U Novom Gradu danas je, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, održana centralna manifestacija obilježavanja 22 godine od odbrane zapadnih granica Srpske od hrvatske agresije u septembru 1995. godine.

 


Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović je u obraćanju kod spomen-obilježja poginulim borcima u Novom Gradu rekao da su narod i Vojska Republike Srpske nadljudskim snagama i uz ogromne žrtve uspjeli da odbrane zapadne granice Srpske.

"Možda je ovo bio jedan od najvažnijih događaja u proteklom ratu jer postavlja se pitanje kakva bi bila sudbina Srpske da ovaj napad nije odbačen", rekao je Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. 

Prema njegovim riječima, vojno i političko rukovodstvo je prepoznalo namjere Hrvatske vojske da se spoji sa jedinicama koje su učestvovale u operaciji "Maestral" i da tako omoguće spajanje takozvane Armije BiH, Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske, zauzimanje Banjaluke i protjerivanje Srba sa ovih prostora.

"Učesnici odbrane su nas zadužili da budemo svjesni njihove žrtve i da u miru branimo Republiku Srpsku kao zjenicu oka. To je obaveza svih nas. Pred nama je borba da svjetsku javnost upoznamo kolikim žrtvama je srpski narod platio Republiku Srpsku", naglasio je Savanović.

On je napomenuo da je Srpska sagrađena od kostiju i krvi srpskih boraca i poručio da su svi političari koji koji pokušavaju opstrukcije institucija u zabludi. 

Savanović je istakao da Vlada Republike Srpske čini sve da obešteti porodice boraca koji su dali živote za Srpsku.

"U najtežoj poziciji su borci koji su ostali bez svoje baze, preduzeća u kojima su radili i sad nemaju status. Ovo ministarsto i Vlada će naći modus za oko 3.500 takvih boraca, da ih obeštetimo, da mogu imati održiv život", kaže Savanović.

On je poručio onima koji su pokazali nezadovoljstvo u Narodnoj skupštini Republike Srpske da moraju biti svjesni koliko je žrtava palo za Srpsku i da niko nema pravo da se igra sudbinom naroda i Republike.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić kaže da se, kada govorimo o odbrani zapadnih granica Srpske, sjećamo značajnog istorijskog događaja. "Naši heroji su među nama i trebamo pogledati kako danas žive. Svakodnevno dobijam pisma naših boraca koji kažu da ih više boli nepravda nego zadobijene rane", naveo je Savčić.

On je poručio da svi koji imaju poziciju sa koje mogu doprinijeti da se bolje živi to i urade."Samo tako ćemo pokazati da cijenimo istorijsko djelo koje smo stvorili, Republiku Srpsku", istakao je Savčić.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da su u današnjem danu pomiješani osjećaji."Ponosni smo na naše borce i narod koji su sačuvali našu slobodu, a u isto vrijeme odajemo počast onima koji su izgubili živote. Pokazali smo da se možemo odbraniti i kada nas napadaju jači", naglasio je Drljača.

U okviru obilježavanja odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije danas su vijence kod spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u naselju Tunjica kod Novog Grada i kod spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Novom Gradu položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj su poslanici Vanja Bajić, Slobodan Protić i Milanko Mihajilica.

Vijence su položili i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, delegacije komandanata odbrane zapadnih granica Srpske, republičkih organizacija civilnih žrtava rata, zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Saveza ratnih vojnih invalida, Boračke organizacije Republike Srpske, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te opštine Novi Grad.

Pomen je služen kod spomen-obilježja u Tunjici, a zatim parastos u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu.

Na području zapadnokrajiških opština - Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, 18. i 19. septembra 1995. godine, u hrvatskoj agresiji su ubijena 104 lica, od kojih 54 civila, 44 pripadnika oružanih snaga Republike Srpske i šest pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štetu, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.

 

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…