All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

0°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 71%

Wind: 6.44 km/h

  • 19 Feb 2018

    Cloudy 1°C -2°C

  • 20 Feb 2018

    Mostly Cloudy 2°C -3°C

Partner Viber stickers

četvrtak, 03 avgust 2017 00:00

OBILJEŽEN DAN STRADANJA CIVILNOG STANOVNIŠTVA

 Parastosima, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća u Donjem Vodičevu i Maslovrama  u Novom Gradu obilježen je 2. avgust Dan stradanja civilnog stanovništva u Drugom svjetskom ratu.
Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač rekao je u Vodičevu da se najstrašniji zločin desio u zaseoku Vurune, gdje su ustaše u podrumu jedne kuće poklale 75 civila i istog dana, ali na drugim mjestima u zaseoku svirepo ubile još devetoro mještana. 

"Ova opština je u Drugom svjetskom ratu imala 6.000 civilnih žrtava i to se ne smije zaboraviti", poručio je Lukač. 

 Predsjednik SUBNOR-a Novi Grad Drago Todić rekao je da su ustaše prvi pokolj na području ove opštine počinile u zaseoku Vurune na Ilindan 1941. godine. 

"Nažalost, od 1941. do 1945. godine, Srbe je mogao ubijati ko je god htio, u raznim odorama i mantijama. Naša opština je u Drugom svjetskom ratu izgubila više do 20 odsto tadašnjeg broja stanovnika i oni su stradali od ustaša - ne od Nijemaca", istakao je Todić. 

On je naveo da na području opštine Novi Grad ima mnogo neobilježenih stratišta na kojima nije bilo preživjelih svjedoka i da sve žrtve nisu evidentirane, jer je bilo slučajeva da su stradale cijele porodice. Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Novi Grad Mirko Mačak rekao je da je broj žrtava iz Donjeg Vodičeva u proteklim ratovima jednak broju sadašnjih stanovnika. 

"U Prvom svjetskom ratu poginulo je 12 boraca iz Vodičeva, u Drugom svjetskom ratu 90 boraca i 374 civila, a u proteklom ratu 10 boraca. Kad se to sabere to je sadašnji broj stanovnika Donjeg Vodičeva", naveo je Zec. 

Krajem jula i početkom avgusta 1941. godine, jedna brigada tek formirane "Pavelićeve legije" zadržala se na ovim prostorima oko dvadesetak dana i za to vrijeme na najsvirepiji način ubijala stanovništvo novogradskih sela. 

U blizini Kostajnice, za nekoliko dana ubijeno je oko dvije hiljade staraca, žena i djece, a na području Dobrljina, Gornjeg i Donjeg Vodičeva, Velike Žuljevice i drugih sela u prvoj polovini avgusta 1941. godine još oko dvije hiljade civila. 

U ovom pogromu ubijeno je 106 djece, a samo u zaseoku Vurune poklano je 24 djece. 

U mjesnom groblju sahranjene su 42 žrtve iz Vuruna, koje su imale porodicu, a 33 tijela su bačena u rupu, gdje su ostala do ekshumacije 2006. godine nakon čega su sahranjena u zajedničku grobnicu, gdje je 2012. godine izgrađeno spomen-obilježje. Ovaj i druge zločine ustaške vlasti Nezavisne Države Hrvatske početkom avgusta 1941. godine, kada je na prostoru Krajine pobijeno na desetine hiljada srpskih civila, tematski obrađuje knjiga profesora Miloša Vujanovića "Krvavi pečat", objavljena 2008. godine, nastala na osnovu prikupljenog materijala i sjećanja preživjelih. Osim u Vurunama, u okviru obilježavanja Dana stradanja civilnog stanovištva opštine Novi Grad, parastos je  služen i u Hramu Svete velikomučenice Marine u Maslovarama za stradale iz ovog i naselja Crna Rijeka i Jošava.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…