All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

0°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 71%

Wind: 6.44 km/h

  • 19 Feb 2018

    Cloudy 1°C -2°C

  • 20 Feb 2018

    Mostly Cloudy 2°C -3°C

Partner Viber stickers

sreda, 02 avgust 2017 00:00

Drljača: Važno zaštititi rijeku Unu

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da je zaštita rijeke Une pitanje autentičnosti i veoma važno zbog aktivnosti protivljenja izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini ove opštine i toka Une.
 
Miroslav Drljača - Foto: SRNA

Drljača je rekao  da postoji interesovanje za zaštitu rijeke Une, što pokazuju i odbornici postavljanjem pitanja na odborničkom času.

Prema njegovim riječima, ovu opštinu posjetili su predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

"Obaviješteni smo da su počela preliminarna ispitivanja, izviđanja terena. Postoje tri dijela naše opštine za koja su zainteresovani", navodi Drljača.

On je rekao da je to rijeka Una, od entitetske granice do ušća u Savu, zatim donji tok rijeke Sane i područje Pastireva, oko 6.000 hektara šume.

"Kada je riječ o rijeci Uni, prva mjera je preliminarna zaštita, koju određuje resorno ministarstvo u roku od dvije godine, a po završetku svih radova dolazi do proglašenja parka prirode", kaže Drljača.

On je pojasnio da bi u tom slučaju sve aktivnosti i procedure koje se odnose na rijeku Unu bile jasno definisane, bili bi određeni jasni parametri ko šta radi i ko je zadužen za kontrolu bez preplitanja nadležnosti.

"To nije samo pitanje rijeke Une, to je pitanje naše autentičnosti u situaciji kada se suprotstavljamo izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada u Dvoru, u Hrvatskoj", kaže Drljača.

On smatra da ova lokalna zajednica mora pokušati da sačuva rijeku Unu kao što je to slučaj u njenom gornjem toku, u Unsko-sanskom kantonu, gdje je riječni tok nacionalni park.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…