All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
petak, 07 jul 2017 00:00

PUŠTENA U RAD PUMPA I ODRŽANA VJEŽBA SPAŠAVANJA

U Novom Gradu danas je zvanično puštena u rad druga pumpa na prepumpnoj stanici u naselju Prekosanje, u okviru unapređenja sistema zaštite od poplava.
Pumpu su u rad pustili načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača i direktor agencije "Lir evolušn" Slaviša Jelisić, kao dio projekta "Femred". 

Drljača je istakao da je završen značajan projekat za ovu opštinu. "U maju 2014. godine dobili smo jasno upozorenje da postojeći sistem zaštite Novog Grada od poplava nije dovoljno efikasan, odnosno da je zbog starosti potrebno izvršiti korekcije", rekao je Drljača. 

On je naveo da je prepumpna stanica prema projektu od početka trebalo da ima dvije pumpe, ali da zbog nedostatka sredstava ovaj posao ranije nije urađen. 

Drljača je rekao da je nakon poplava 2014. rađeno na sanaciji štete i unapređenju zaštite, između ostalog, i sanacijom keja pored rijeke Une. 

Planirano je da ove godine, projektom Javne ustanove "Vode Srpske", bude rekonstruisana prepumpna stanica u naselju Urije, a osim reparacije postojećih biće ugrađene još dvije nove pumpe. 

"Kad to bude urađeno, Novi Grad u narednih tridesetak godina neće imati problema u slučaju visokog vodostaja Une i Sane", naveo je Drljača. 

Jelisić je naveo da je ugradnjom druge pumpe kapacitet prepumpne stanice sa 150 povećan na 300 litara u sekundi, što će doprinijeti povećanju bezbjednosti u ovom dijelu opštine. 

"Projekat je interesantan jer se odnosi na sprečavanje poplava i posljedica u slučaju poplava, kao i na upravljanje rizikom u slučaju vanrednih situacija", rekao je Jelisić. 

U sklopu projekta u Novom Gradu biće i očišćen kanal Dobrljača. 

"Kanali su značajna infrastruktura u zaštiti od poplava, a često nisu u funkciji", rekao je Jelisić. 

Nakon puštanja u rad nove pumpe, u naselju Mlakve održana je pokazna vježba spašavanja na vodi i pod vodom u kojoj su učestvovali članovi Štaba za vanredne situacije, Gorske službe spašavanja, Teritorijalne vatrogasne jedinice Novi Grad, kao i pripadnici Policijske stanice Novi Grad i radnici Doma zdravlja Novi Grad. 

Konsultant projekta, instruktor ronjenja Nenad Kozić rekao je da je praktično prikazan način spašavanja i izvlačenja unesrećenog. 

"Osim toga, danas smo imali i probno ronjenje s ciljem popularizacije jer u Novom Gradu pored dvije rijeke nema ronilačkog kluba", dodao je Kozić. 

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Novom Gradu Ratko Pavić rekao je da je projekat značajan jer ukazuje na važnost koordinacije svih službi uključenih u sistem spašavanja. 

Prema njegovim riječima, važno je da se sve službe uključe i da se pravovremeno otklone eventualni propusti u organizaciji. 

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Novi Grad Nikola Rađenović rekao je da je u sastavu ove službe tim za spašavanje na vodi i pod vodom koji čine četiri osposobljena vatrogasca, od kojih su dvojica članovi tima Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske. 

Projekat "Femred" realizuje se u opštinama Novi Grad, Laktaši, Srbac i Derventa. 

Ukupna vrijednost projekata u četiri opštine je oko 196.000 evra, a vrijednost projekata u Novom Gradu 34.000 KM, uz učešće opštine Novi Grad od 10.000 KM. 

Projekat "Femred-upravljanje vanrednim situacijama-poplavama i smanjenje rizika od poplava" finansira EU.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…