All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

3°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 75%

Wind: 22.53 km/h

  • 14 Dec 2017

    Rain And Snow 3°C -1°C

  • 15 Dec 2017

    Rain And Snow 2°C 0°C

nedelja, 04 jun 2017 00:00

Ruski geografi posjetili zadrugu "Agrojapra"

Grupa od 38 ruskih doktora nauka iz raznih oblasti geografije posjetila je Poljoprivrednu zadrugu "Agrojapra" u Donjim Agićima kod Novog Grada.
 
Novi Grad: Ruski geografi posjetili zadrugu "Agrojapra" - Foto: SRNA
 

Profesor Drago Todić, koji je bio domaćin, rekao je da su ovi eminentni naučnici učestvovali na dvodnevnom naučnom skupu u Banjaluci u organizaciji Geografskog društva Republike Srpske, a danas su posjetili opštinu Novi Grad i zadrugu "Agrojapara" koja je primjer dobrog organizovanja i pokretanja proizvodnje na seoskom području.

Predsjednik Geografskog društva Republike Srpske Rajko Gnjato kaže da je saradnja sa ruskim kolegama značajna, traje godinama i manifestuje se u svim oblicima naučnog i nastavnog rada.

"Ove godine smo otišli korak dalje i organizovali naučni skup", rekao je Gnjato, koji je i profesor na Odsjeku za geografiju i prostorno planiranje Prirodno-matematičkog fakulteta Banjaluka.

Predsjednik Asocijacije ruskih društvenih geografa Aleksandar Družinin smatra da je važno da geografi vide kako je uređen život u ovom dijelu Republike Srpske.

"Јedan od rezultat naučnog skupa u Banjaluci je da smo se upoznali sa srpskom geografskom školom. Osim toga, detaljno smo istražili procese koji se u naše vrijeme dešavaju u evro-azijskom prostoru. Posebno smo vidjeli koliko je jaka i tijesna veza između srpskog i ruskog naroda i to treba da traje i da se razvija", rekao je on.

Direktor zadruge "Agrojapra" Nada Nešković Railić smatra da je današnja posjeta važna za opštinu Novi Grad i kaže da joj je drago što su imali šta pokazati uglednim ruskim naučnicima.

Gostima je predstavljen proces hladnog cijeđenja ulja iz sjemenki bundeve i suncokreta, a zatim su posjetili zadružni biblioteku gdje su razgledali etno izložbu i izložbu fotografija vodenica.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…