All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
nedelja, 04 jun 2017 00:00

Ruski geografi posjetili zadrugu "Agrojapra"

Grupa od 38 ruskih doktora nauka iz raznih oblasti geografije posjetila je Poljoprivrednu zadrugu "Agrojapra" u Donjim Agićima kod Novog Grada.
 
Novi Grad: Ruski geografi posjetili zadrugu "Agrojapra" - Foto: SRNA
 

Profesor Drago Todić, koji je bio domaćin, rekao je da su ovi eminentni naučnici učestvovali na dvodnevnom naučnom skupu u Banjaluci u organizaciji Geografskog društva Republike Srpske, a danas su posjetili opštinu Novi Grad i zadrugu "Agrojapara" koja je primjer dobrog organizovanja i pokretanja proizvodnje na seoskom području.

Predsjednik Geografskog društva Republike Srpske Rajko Gnjato kaže da je saradnja sa ruskim kolegama značajna, traje godinama i manifestuje se u svim oblicima naučnog i nastavnog rada.

"Ove godine smo otišli korak dalje i organizovali naučni skup", rekao je Gnjato, koji je i profesor na Odsjeku za geografiju i prostorno planiranje Prirodno-matematičkog fakulteta Banjaluka.

Predsjednik Asocijacije ruskih društvenih geografa Aleksandar Družinin smatra da je važno da geografi vide kako je uređen život u ovom dijelu Republike Srpske.

"Јedan od rezultat naučnog skupa u Banjaluci je da smo se upoznali sa srpskom geografskom školom. Osim toga, detaljno smo istražili procese koji se u naše vrijeme dešavaju u evro-azijskom prostoru. Posebno smo vidjeli koliko je jaka i tijesna veza između srpskog i ruskog naroda i to treba da traje i da se razvija", rekao je on.

Direktor zadruge "Agrojapra" Nada Nešković Railić smatra da je današnja posjeta važna za opštinu Novi Grad i kaže da joj je drago što su imali šta pokazati uglednim ruskim naučnicima.

Gostima je predstavljen proces hladnog cijeđenja ulja iz sjemenki bundeve i suncokreta, a zatim su posjetili zadružni biblioteku gdje su razgledali etno izložbu i izložbu fotografija vodenica.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…