All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

1°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 90%

Wind: 17.70 km/h

  • 16 Dec 2017

    Cloudy 1°C 0°C

  • 17 Dec 2017

    Mostly Cloudy 1°C -1°C

petak, 31 mart 2017 00:00

SAVČIĆ: BORAČKOJ ORGANIZACIJI DATI POSEBAN STATUS

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić kaže da je jedan od ciljeva ove organizacije za ovu godinu da dobije poseban status.
"Programom rada Narodne skupštine Republike Srpske predviđeno je da u drugom kvartalu bude razmatran novi zakon o pravima boraca. Mi smo već poodmakli u toj inicijativi i procedurama, Vlada je u principu dala pozitivno mišljenje", rekao je Savčić.

On je  u Novom Gradu tokom radne posjete opštinskoj Boračkoj organizaciji, rekao da je, osim zadržavanja dostignutog nivoa prava, ovo prioritetno pitanje za borce.

Savčić je najavio da će u zadnjem kvartalu ove godine, Vlada Republike Srpske razmatrati izmjene i dopune Zakona o pravima boraca.

"Na nama je da do tada pripremimo najbolja moguća rješenja i da u okviru postojećih sredstava nađemo pravedniji način raspodjele za boračke kategorije", rekao je Savčić.

Prema njegovim riječima, najveći problem boračkih kategorija i dalje je zapošljavanje, a moguće rješenje vidi u planiranom zakonu o posredovanju u zapošljavanju.

"Nadamo se da ćemo imati uticaj prilikom donošenja zakona, da se na pravi način definišu uslovi, da se institucija konkursa javi kao obaveza prilikom zapošljavanja i da se pokuša naći neko rješenje za starije kategorije boraca, pošto sumnjamo da su ljudi od oko 60 godina prihvatljivi na tržištu rada", rekao je Savčić.

On je naveo da se mora tražiti rješenje za 20.000 nezaposlenih demobilisanih boraca koji su u najtežoj poziciji po pitanju ekonomskog i socijalnog stanja.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić rekaon je da je saradnja ove organizacije sa opštinskom vlasti dobra.

"U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u redovima Vojske Republike Srpske bilo je 8.234 borca iz Novog Grada, od kojih je 353 poginulo", rekao je Gačić.

On kaže da je u narednom periodu planirana izgradnja spomen-obilježja poginulim borcima u naseljima Jablanica i Kršlje.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač naveo je da je ove godine u opštinskom budžetu za rad organizacija koje okupljaju boračku populaciju predviđeno 68.000 KM, što je za 3,4 odsto više nego prošle godine.

"Osim toga, za tekuće pomoći ratnim vojnim invalidima i borcima planirano je 30.000 KM", izjavio je Lukač.

On kaže da je u ovoj opštini završen program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida izgradnjom 52 stambene jedinice.

Prije radnog sastanka oranizovana je posjeta spomen-sobi.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…