All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
subota, 18 mart 2017 00:00

UČENICI PREDSTAVOM UKAZALI NA PROBLEM DISKRIMINACIJE

 Učenici Osnovne škole "Sveti Sava "  su u amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra u Novom Gradu interaktivnom predstavom ukazali na problem diskriminacije, naročito osoba sa invaliditetom.
Predstava je rađena u sklopu projekta "Forum teatar: Živimo različitosti", koji već drugu godinu sprovodi koalicija "Jednakost za sve". 

Predstava je rađena u tri dijela. U prvom dijelu učenici pokazuju primjere vršnjačkog nasilja kao i reagovanja nastavnika i direktora škole. 

U drugom dijelu koji je nazvan "vruća stolica" učesnici predstave odgovaraju na pitanja publike - zašto se tako ponašaju i kako se tom prilikom osjećaju. 

Publika, u trećem dijelu, dok se predstava ponavlja, ima mogućnost da zaustavi nasilnu radnju, zamijeni učenika koji trpi nasilje i pokaže kako se konfliktna situacija može riješiti. 

Trener učenika u pripremi predstave Denis Hadžić kaže da je ovo bila prilika za obostrano učenje. 

"Ja sam naučio da mladi nisu baš onakvi kako ih obično predstavljaju, zadubljeni u mobilne telefone i bezosjećajni. Jeste, imaju telefone, ali rezonuju stvarnost i kontekst života. Nadam se da su oni od mene naučili da razlikuju identitete samo po pitanju da li je čovjek dobar ili loš, kao i da nasilje nije rješenje konflikta", rekao je Hadžić. 

Slobodanka Dekić iz "Media centra" Sarajevo kaže da je forum teatar prisutan drugu godinu u školama u BiH. 

"Kroz forum teatar djeca mogu da nauče šta znači nasilje, diskriminacija i ružno ponašanje prema drugima", kaže Dekićeva. 

Ona je navela da se djeca stavljaju u poziciju tlačenog i tlačitelja ne samo na sceni, jer i publika ima priliku da se uključi i riješi problem bez nasilja. 

Direktor škole "Svet Sava" Marina Ovuka rekla je da učenici i nastavnici ove škole imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa osobama sa invaliditetom. 

"Svi učenici naše škole su ravnopravni, tako i oni koji imaju invaliditet bez obzira na to da li pohađaju specijalnu ili redovnu nastavu", kaže Ovuka. 

Učenici su predstavu osmislili sami, a osim trenera Denisa Hadžića u njenoj pripremi pomogle su i nastavnice Sanja Šević i Valentina Pilipović. 

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…