All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
sreda, 15 mart 2017 00:00

Počela kampanja "Osvjetlaj obraz i traktor"

U Novom Gradu je zvanično počela kampanja „Osvjetlaj obraz domaćine – označi traktor žutim rotacionim svjetlom“. Cilj je povećanje bezbjednosti vozača traktora na javnim putevima, kao i poštovanje propisa za bezbjedno upravljanje i prevoženje traktorom. Organizatori kampanje su Auto-moto savez, Agencija za bezbjednost saobraćaja i resorna ministarstva.
 
Kampanja "Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom" -
Kampanja "Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom"

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić očekuje da će preventivna kampanja "Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom" imati pozitivne efekte jer počinje u vrijeme intenzivnih poljoprivrednih radova kad je više traktora u saobraćaju.

"Akcenat je stavljen na poboljšanje uočljivosti traktora, što je i zakonska obaveza, ali se traktoristima skreće pažnja i na druge segmente prilikom uključivanja u saobraćaj kao što je obaveza pranja vozila nakon izlaska iz njiva na puteve", rekao je Trninić u Novom Gradu, gdje je danas ozvaničen početak republičke kampanje.

On kaže da traktoristi moraju poštovati zakon kada je riječ o signalizaciji i prevozu putnika na traktoru. Ministar je naveo da se akcija odnosi na traktoriste, ali i druge učesnike koji u saobraćaju dolaze u kontakt sa vozačima traktora.

Trninić kaže da Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske tokom godine kontinuirano sprovode aktivnosti koje imaju zadatak da povećaju bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović kaže da je cilj kampanje da nijedan traktor na putu ne bude bez žutog rotacionog svjetla i na druge načine obilježen i vidljiv noću.

"Podaci pokazuju da se najveći broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktori dešava tokom noći, a najčešće saobraćajna nezgoda je udar u zadnji lijevi dio priključnog vozila ili zadnji lijevi dio traktora, jer vozač kasno uoči traktor ukoliko nije osvijetljen ili nema signalizaciju", kaže Radović.

On je istakao da je cilj akcije da svi traktori budu tehnički ispravni, imaju ispravne uređaje za upravljanje, uređaje za kočenje i uređaj koji spaja vučno i priključno vozilo.

 

Prema njegovim riječima prošle godine u Srpskoj su stradala tri vozača traktora, a u 2015. godini njih pet.

"U 40 odsto saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktori dolazi do prevrtanja i ukoliko traktor nema kabinu posljedice su tragične", kaže on.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić kaže da kampanja ima simboličan naziv. "Poznato je da je naš narod poznat kao dobar domaćin, drži do poštenja i obraza, zato i naziv `Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom`, da se naš domaćin ponaša odgovorno i prema sebi i drugim učesnicima u saobraćaju", rekao je Babić.

On je naveo da se u posljednjih 15 godina, koliko traju preventivne akcije, smanjuje broj stradalih u Republici Srpskoj.

"Mislim da Republika Srpska uspijeva u svojoj namjeri da upravlja saobraćajnim nezgodama, a ne da ih prepusti stihiji", kaže Babić.

On je naveo da je prošle godine u saobraćajnim nezgodama u Srpskoj stradalo 130 lica, što je još uvijek daleko ispod evropskog i prosjeka razvijenih zemalja svijeta.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da je prventivna kampanja počela u pravo vrijeme. "Treba učiniti sve da budu sačuvani ljudski životi i upoznati traktoriste koliko je značajno da imaju žuto rotaciono svjetlo", kaže Drljača.

Ministar Trninić je sa Radovićem, Babićem i Drljačom uručio traktoristima žuta rotaciona svjetla i svjetloodbojne prsluke, nakon čega je u amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra održano predavanje o bezbjednom učešću traktora u saobraćaju.

Kampanja će trajati do 10. aprila. Ovu aktivnost zajedno sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Agencija za bezbjednost saobraćaja i lokalne zajednice.

Susret sa poljoprivrednicima iz Novog Grada i saobraćajno-obrazovno predavanje organizovali su Auto-moto društvo "Una" i opština Novi Grad.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…