All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Mostly Cloudy

-3°C

Novi Grad

Mostly Cloudy

Humidity: 66%

Wind: 17.70 km/h

  • 23 Jan 2018

    Cloudy -2°C -6°C

  • 24 Jan 2018

    Cloudy 2°C -2°C

Partner Viber stickers

četvrtak, 16 februar 2017 00:00

Planirano pokretanje mini sirara

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača rekao je da je na području ove opštine planirano pokretanje tri mini sirare, u okviru projekta "Razvijanje kapaciteta za proizvodnju tradicionalnog sira".
Drljača je istakao da je riječ o interesantnom projektu, vrijednom 85.928 KM, koji predviđa otvaranje malih pogona za proizvođu sira kapaciteta 10 kilograma dnevno. 

Projektom je predviđeno uključivanje 10 seoskih domaćinstava, a dugoročni cilj je da nezaposlene žene na selu budu nosioci proizvodnje mlijeka i sira. 

"Projekat je značajan i zbog toga što omogućava nezaposlenim ženama na selu da ostvare prihod za svoje domaćinstvo. Imamo situaciju da mljekare otkupljuju mlijeko od većih proizvođača, a manji ostaju neobuhvaćeni. Ovaj projekat daje šansu za opstanak proizvođačima sa manjim količinama mlijeka", rekao je Drljača . 

On je podsjetio da je opština Novi Grad u ponedjeljak, 13. februara, potpisala ugovor sa Investiciono-razvojnom bankom /IRB/ Republike Srpske, u okviru finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja, i odobren joj je grant od 64.161 KM ili 74,64 odsto, a njeno učešće je 21.767. 

Drljača je pojasnio da će korisnici koji ispunavaju uslove biti izabrani na osnovu javnog poziva. 

Osim tri poljoprivredna gazdinstva u kojima će biti organizovana proizvodnja sira, biće uključena i okolna gazdinstva kao dobavljači sirovine-mlijeka. Za učešće u projektu gazdinstva treba da imaju objekat za proizvodnju i poseban objekat za sazrijevanje sira. Ti prostori biće opremljeni u sklopu projekta. 

Opština Novi Grad jedna je od 10 lokalnih zajednica sa kojima je u ponedjeljak potpisan ugovor, koji je rezultat zajedničke saradnje Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i loklane samouprave, UNDP-a i IRB-a. 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…