All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Mostly Cloudy

2°C

Novi Grad

Mostly Cloudy

Humidity: 77%

Wind: 17.70 km/h

  • 20 Feb 2017

    Showers 6°C 2°C

  • 21 Feb 2017

    Showers 7°C 4°C

Lokalno

nedelja, 19 februar 2017 00:00

Održano Osmo Podgrmečko kapanje

U Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni, održano je osmo Podgrmečko kapanje koje je okupilo 300 učesnika i ljubitelja ove tradicionalne narodne igre iz Krupe i susjednih opština.

Prvo mjesto osvojila je ekipa iz mjesta Podvidača, opština Sanski Most, a drugo i treće ekipe iz Koprivene, opština Oštra Luka.


Za najuspješnije ekipe obezbijeđene su nagrade i pehari, a za sve učesnike večera.

Takmičenje je počelo sinoć u 20.00 časova, a završeno je danas u 10.00 časova.

Kapanje je stara igra koja je u seoskim domaćinstvima bila praktikovana od davnina, uglavnom u zimskom periodu, kad je manje posla u polju.

Suština je da jedna ekipa sakrije metalni novčić pod kapu ili pletenu čarapu, a protivnička ekipa treba da otkrije gdje je novčić. Broj bodova zavisi od pokušaja.

Ekipe obično broje četiri takmičara, a novčić se skriva ispod jedne od 10 kapa ili čarapa.

Podgrmečko kapanje organizovala je opština Krupa na Uni.

Održano Osmo Podgrmečko kapanje

Sporazum koji hrvatska Vlada treba da potpiše sa Savjetom ministara BiH o održavanju mostova na graničnim prelazima preduslov je za otvaranje graničnog prelaza za teretni saobraćaj na rijeci Uni između Dvora u Hrvatskoj i Novog Grada u Republici Srpskoj, navodi se u odgovoru koji je opštini Dvor uputila Mješovita komisija za sprovođenje ugovora o graničnim prelazima sa BiH.

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina izjavio je  da je  dobio odgovor na dopis koji je iz ove opštine upućen Mješovitoj komisiji.

On je naveo da je prošlog mjeseca o ovom pitanju razgovarao sa načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom.

“Otvaranje graničnog prelaza za teretni saobraćaj je važno pitanje za opštinu Dvor, koja je sad prometno izolovana. Nama treba veza sa Novim Gradom i prema Banjaluci”, kaže Arbutina.

Opština Dvor uputila je prošlog mjeseca dopis nadležnima u Hrvatskoj u vezi sa pitanjem graničnog prelaza koji je od ulaska Hrvatske u EU 1. jula 2013. godine zatvoren za teretni saobraćaj.

“Smatramo da je neophodno izvršiti prenamjenu graničnog prelaza Dvor iz `stalnog graničnog prelaza za međunarodni promet putnika u putničkom saobraćaju` u `stalni granični prelaz za promet putnika i robe koja ne podliježe inspekcijskom nadzoru”, navedeno je, između ostalog, u dopisu koji je uputio načelnik opštine Dvor.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača ranije je rekao da je klubovima poslanika u parlamentu BiH iz Republike Srpske upućeno cirkularno pismo sa molbom da pomognu u rješavanju ovog problema.

četvrtak, 16 februar 2017 00:00

Planirano pokretanje mini sirara

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača rekao je da je na području ove opštine planirano pokretanje tri mini sirare, u okviru projekta "Razvijanje kapaciteta za proizvodnju tradicionalnog sira".
Drljača je istakao da je riječ o interesantnom projektu, vrijednom 85.928 KM, koji predviđa otvaranje malih pogona za proizvođu sira kapaciteta 10 kilograma dnevno. 

Projektom je predviđeno uključivanje 10 seoskih domaćinstava, a dugoročni cilj je da nezaposlene žene na selu budu nosioci proizvodnje mlijeka i sira. 

"Projekat je značajan i zbog toga što omogućava nezaposlenim ženama na selu da ostvare prihod za svoje domaćinstvo. Imamo situaciju da mljekare otkupljuju mlijeko od većih proizvođača, a manji ostaju neobuhvaćeni. Ovaj projekat daje šansu za opstanak proizvođačima sa manjim količinama mlijeka", rekao je Drljača . 

On je podsjetio da je opština Novi Grad u ponedjeljak, 13. februara, potpisala ugovor sa Investiciono-razvojnom bankom /IRB/ Republike Srpske, u okviru finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja, i odobren joj je grant od 64.161 KM ili 74,64 odsto, a njeno učešće je 21.767. 

Drljača je pojasnio da će korisnici koji ispunavaju uslove biti izabrani na osnovu javnog poziva. 

Osim tri poljoprivredna gazdinstva u kojima će biti organizovana proizvodnja sira, biće uključena i okolna gazdinstva kao dobavljači sirovine-mlijeka. Za učešće u projektu gazdinstva treba da imaju objekat za proizvodnju i poseban objekat za sazrijevanje sira. Ti prostori biće opremljeni u sklopu projekta. 

Opština Novi Grad jedna je od 10 lokalnih zajednica sa kojima je u ponedjeljak potpisan ugovor, koji je rezultat zajedničke saradnje Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i loklane samouprave, UNDP-a i IRB-a. 

četvrtak, 16 februar 2017 00:00

Za opremanje vatrogasne jedinice 132.000 KM

U opremanje Teritorijalne vatrogasne jedinice Novi Grad u prošloj godini iz budžeta opštine i Vatrogasnog saveza Republike Srpske obezbijeđeno je 132.000 KM.

Starješina vatrogasne jedinice Nikola Rađenović rekao je  da je u opštinskom budžetu u 2016. godini za ovu jedinici bilo planirano 57.000 KM namjenskih sredstava.

"Nabavljena su sredstva vrijedna 37.000 KM, što znači da je preostalo još 20.000 KM koje se prenose u ovu godinu", pojasnio je Rađenović.

Prema njegovim riječima, završena je nadogradnja UKV veze izgradnjom repetitora, čime je omogućena veza operativaca na terenu sa bazom.

Osim toga, nabavljene su vatrogasne pumpe, ljestve, hidrantski nastavci, vatrogasne mlaznice, cijevi, univerzalne mlaznice i vatrogasni opasači.

"Vatrogasni savez Republike Srpske obezbijedio je specijalno vozilo za brze intervencije i specijalizovane uređaje ukupne vrijednosti 95.000 KM", kaže Rađenović.

On je naveo da je u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici angažovano 17 operativaca.

"Prema novoj sistematizaciji, planirana su još dva radna mjesta koja su predviđena za poslove dimnjačara", rekao je Rađenović.

Vatrogasci su prošle godine imali 80 intervencija, a od početka ove 21.

Za opremanje vatrogasne jedinice 132.000 KM

Delegacije opštine Novi Grad, opštinske Boračke organizacije i opštinskog Udruženja ratnih vojnih invalida položile su povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata vijence i prislužile svijeće kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega je organizovana posjeta spomen-sobi.
Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač rekao je da je Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata simbol slobodarskih težnji srpskog naroda da osnuje društvo i državu na principima pravde.

Lukač je naveo da je opština Novi Grad i ove godine obezbijedila u budžetu sredstva za rad opštinske Boračke organizacije i Udruženja ratnih vojnih invalida, te za pomoć socijalno ugroženim porodicama boračkih kategorija.

Predsjednik Boračke organizacije u Novom Gradu Marinko Gačić kaže da se Dan boraca u ovoj opštini obilježava svake godine.

"U skladu s mogućnostima, svake godine povodom Dana boraca uručimo pomoć socijalno ugroženim porodicama. Tako je bilo i ove godine, pomoć od po 100 KM dobilo je pet porodica", istakao je Gačić.

U proteklom ratu poginulo je 356 boraca Vojske Republike Srpske iz Novog Grada, a 963 su ranjena.

Članovi Kulturno-umjetničkog društva "Una" iz Novog Grada osvojili su drugo mjesto i srebrnu plaketu na 7. Evropskoj smotri dječijeg srpskog folkolora održanoj u njemačkom gradu Hajlbronu.
 
Novi Grad - KUD Una - nagrada - Foto: SRNA
 

Novljani su se predstavili koreografijom "Igre i pjesme Novskog Podgrmeča", čiji je koreograf Siniša Јovanić, umjetnički rukovodioci Aleksandar Јokić i Biljana Goronja, a muzički aranžman uradio Borislav Damjanić.

Јovanić je  po povratku iz Njemačke  da su igrači i rukovodstvo KUD- zadovoljni gostovanjem i ostvarenim rezultatima.

"Osim dobrog rezultata, posebno smo ganuti dočekom koji su nam pripremili naši ljudi iz Novog Grada koji žive i rade u ovom njemačkom gradu", rekao je Јovanić.

On je podsjetio da su na takmičenju, koje je održano sinoć, nastupila 32 člana iz najstarije dječije grupe od sedmog do devetog razreda osnovne škole.

Seniorski ansambl KUD-a "Una" nastupa na Evropskoj smotri srpskog folklora četiri godine, a prošle godine u Beču su osvojili takođe drugo mjesto.

U Novom Gradu  je počelo potpisivanje ugovora za kooperativnu proizvodnju krastavaca kornišona za njemačku firmu "Karl Kine" /Carl Kühne/ za ovu godinu.
Upravnik ove firme za BiH Boško Čoprka rekao je  da će ove godine prvo biti realizovani ugovori sa kooperantima koji su radili i ranije.

"Nakon toga biće organizovan sastanak sa novim kooperantima, prezentacija uslova, potpisivanje ugovora, a potom i stručna predavanja", najavio je Čoprka.

On je rekao da je planirano da ove godine na području opštine Novi Grad budu postavljene tri mašine za klasiranje krastavaca.

"To zavisi od broja kooperanata, prošle godine je bila jedna mašina, ove godine planirano je povećanje kako bi se olakšao rad kooperantima", dodao je Čoprka.

Proizvođačima će i dalje biti obezbijeđen repromaterijal koji će otplaćivati isporukom krastavaca, kao i stručna pomoć tokom proizvodnog ciklusa.

Kako  je rečeno da i u ovoj sezoni ostaje cijena prve klase kornišona od 1,20 KM, druge 0,50 KM i treće 0,15 KM.

Kooperanti koji ostvare prinos od 4,5 tona po dunuma i budu imali 2,5 tone prve klase dobiće ekstra bonus 0,10 KM a oni koji budu imali 3,5 tone prve klase dobiće i bonus za drugu klasu od pet feninga.

Čoprka je rekao da je 280 kooperanata u opštinama Ključ, Prijedor, Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Gradiška i Srbac prošle godine proizvelo 1.600 tona krastavaca.

Kooperanti iz Novog Grada, njih 66, i sedam iz Krupe na Uni, sa 27 hektara zasada prošle sezone su isporučili 330 tona krastavaca kornišona njemačkoj firmi.

Opština Novi Grad za 66 korisnika iz ove opštine isplatila je podsticaje u iznosu od 44.745 KM i njemačkoj firmi podsticaj od 2.000 KM.

Učenik Osnovne škole "Sveti Sava" iz Novog Grada Dario Bundalo osvojio je prvo mjesto na informatičkom takmičenju u sklopu projekta "Dabar informatičar" na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.
 
Osim Darija, koji je učenik devetog razreda, na takmičenju je bio i Marko Ćulibrk, učenik sedmog razreda ove škole koji se plasirao u prvih deset mjesta.

Učenici kažu da ih je o takmičenju obavijestila nastavnik informatike Gordana Vujanović, koja im je i pomagala u pripremama.

Nakon dva ciklusa onlajn kvalifikacija novogradski osnovci su se kvalifikovali za finalno takmičenje koje je održano za vikend, a na kome su radili vježbe sa algoritmima i logičke zadatke.

Vujanovićeva je  rekla  da je sama kvalifikacija učenika bila uspjeh. "Vrijedni su, mnogo su radili, a osim toga za ovo takmičenje bile su potrebne logičke sposobnosti", istakla je ona.

Prema njenim riječima, na takmičenju za osnovce i srednjoškolce u BiH bilo je prijavljeno oko 6.000 učenika, od kojih se 170 kvalifikovalo za finale, a na kraju se u Sarajevu takmičilo njih 140.

Direktor škole Marina Ovuka kaže da učenici ove škole postižu zapažene rezultate na svim takmičenjima.

Ovuka je navela da je opština Novi Grad pomogla odlazak takmičara u Sarajevo u finansijskom dijelu, a roditelji u organizacionom, obezbijedivši prevoz.

"Dabar izazov" je projekat koji se od 2004. godine počeo realizovati u Litvaniji, a sada je uključeno više od 50 zemalja.

Ovaj projekat svaka zemlja učesnica organizuje u novembru, uz poštovanje zajedničkih pravila.

 

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić rekao je  da je izrađen glavni projekat za ponovnu izgradnju rodne kuće književnika Branka Ćopića u selu Hašani.

Kljajić je naglasio da je u toku postupak izdavanja građevinske dozvole i da očekuje da će gradnja početi uskoro.


Prema njegovim riječima, projekat je izrađen na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Banjaluka nakon istraživanja građevinskog nasljeđa šireg područja Hašana.

Kljajić je istakao da je projektno rješenje u skladu sa Studijom za aktiviranje razvojnih potencijala područja "Bašta sljezove boje".

On je naveo da je ranije Vlada Azerbejdžana, na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, obezbijedila 80.000 KM za izgradnju književnikove rodne kuće.

"Izvođača radova izabrao je investitor i riječ je o preduzeću žBenkonsž iz Sarajeva", dodao je Kljajić.

Kamen temeljac za rodnu kuću književnika Branka Ćopića u njegovim rodnim Hašanima položen je 31. oktobra 2015. godine.

Pripremljena dokumentacija za rodnu kuću velikog pisca

ponedeljak, 06 februar 2017 00:00

Svetosavska akademija u Novom Gradu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je u Novom Gradu da učenici mogu postići mnogo ako se s njima radi iz duše.
 
Prosvjetni radnici vode djecu od prvog razreda do momenta kad postaju zreli ljudi, korisni svojoj zajednici. Siguran sam da oni koji rade s djecom vole djecu i svoj poziv - rekao je Malešević na Svetosavskoj akademiji.

On je naveo da prosvjetni radnici, kad uđu u učionicu, zaborave probleme s kojima se susreću i posvete se onima koji su željni znanja.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač čestitao je  učenicima koji su se istakli svojim uspjehom i tako doprinijeli njegovanju tradicije svetosavlja.

- Opština Novi Grad će i u narednom periodu podržati ustanove koje rade s djecom i učenike koji svojim zalaganjem postižu rezultate - rekao je Lukač.

Sveštenik Nemanja Vidić poručio je učenicima da hrabro koračaju stazama svetosavlja i da ih uvijek i na svakom mjestu Sveti Sava putem istine i pravde dovede do cilja.

Na zajedničkoj akademiji učenika četiri novogradske škole nagrađeni su likovni i literarni radovi učenika o temi svetosavlja.

Prethodno su u školama na Savindan, 27. januara, održane prigodne manifestacije povodom školske slave.

Strana 1 od 12
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…