All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

0°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 71%

Wind: 6.44 km/h

  • 19 Feb 2018

    Cloudy 1°C -2°C

  • 20 Feb 2018

    Mostly Cloudy 2°C -3°C

Partner Viber stickers

Lokalno

ponedeljak, 19 februar 2018 07:20

Održano Podgrmečko kapanje

U Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni, održana je manifestacija "Podrgrmečko kapanje", tradicionalna igra skrivanja novčića, na kojoj je učestvovala 31 ekipa iz ove i opština Novi Grad, Prijedor, Oštra Luka i Bosanska Krupa.

Član organizacionog odbora Željko Bundalo rekao je da je prvo mjesto osvojila ekipa "Miska glava" iz Prijedora, drugo "Ćele" iz Novog Grada i treće "Bogdanovci" iz Krupe na Uni.


"Učstvovalo je 210 takmičara i bilo je još više od stotinu gostiju koji su pratili takmičenje", rekao je Bundalo.

Prema njegovim riječima, manifestacija, deveta po redu, je protekla po planu, kapanje je počelo u subotu u 20.00 časova, a završeno juče oko 11.00 časova.

Najbolje ekipe dobile su pehare, a svi učesnici zahvalnice.

Organizacioni odbor obezbijedio je večeru i piće za učesnike.

Takmičenje se održava uz podršku opštine Krupa na Uni u cilju očuvanja od zaborava ove tradicionalne igre.

Image may contain: 4 people, people sitting

U područnoj školi "Vuk Karadžić" u Dobrljinu kod Novog Grada danas je organizovan maskenbal povodom predstojećih Bijelih poklada.
Maskenbal je organizovala Đačka zadruga ove škole "Vukovci". Pedagoški rukovodilac zadruge Mirjana Komadara kaže da su nagrađeni najbolje maskirani učenici i razred sa najviše maskiranih đaka. 

"Najbolje maskirani učenik osvojio je besplatan izlet na kraju godine. Ostale nagrade su slatkiši", rekla je Komadara Srni. 

U ovoj područnoj školi, koju pohađaju 103 učenika, danas je organizovano takmičenje u igrama "muzička stolica", skakanje u vreći i vuča konopca. 

Običaj je na ovim prostorima da se za Bijele poklade - posljednji mrsni dan pred početak Vaskršnjeg posta, organizuju maškare, i to uglavnom u selima. 

Maskirane povorke uz muziku i pjesmu idu od kuće do kuće, a domaćini ih daruju prigodnim poklonima - slaninom, suvim mesom i drugom hranom. 

Ranije su u maškarama učestvovali odrasli, a danas su to uglavnom djeca.

Image may contain: 12 people, people standing, shoes and indoor

Opština Novi Grad objavila je danas konkurs za dodjelu 65 studentskih i 20 srednjoškolskih stipendija, za šta su u budžetu opštine predviđene 72.000 KM.
Stipendije se dodjeljuju redovnim studentima druge i viših godina studija, te učenicima drugog i viših razreda srednje škole. 

Studenti koji zadovolje uslove konkursa dobiće stipendiju u osam rata po 100 KM, a učenici srednjih škola po 50 KM. 

Rok za podnošenje zahtjeva je 15 dana. 

Image may contain: sky, snow, tree, outdoor, nature and water

 Članovi Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama i njihovih roditelja "Iskra" iz Novog Grada prikupljaju pomoć za liječenje Jovane Đurić iz ove opštine, koja boluje od cerebralne paralize.
Predsjednik Upravnog odbora "Iskre" Svjetlana Knežević rekla je Srni da je za Jovaninu operaciju u Ćupriji /Srbija/ potrebno 3.000 evra. 

"Naši članovi su sami izradili kutije za prikupljanje pomoći i danas su postavljene u ustanovama, a pomoć zainteresovani mogu uručiti i u prostorijama udruženja", rekla je Kneževićeva. 

Prema njenim riječima, dvadesetčetvorogodišnju Jovanu, koja ima cerebralnu paralizu, početkom idućeg mjeseca, trebalo bi da operišu ruski ljekari. 

On je navela da će to biti prvi operativni zahvat, nakon koga će biti poznato hoće li biti potrebno još operacija. 

Kneževićeva je podsjetila da je Udruženje prošle godine prikupljalo sredstva da bi pomoglo dvije porodice čija su djeca bila na prvoj operaciji u Ćupriji.

Image may contain: 8 people, people smiling, people sitting and indoor

 Učenici Osnovne škole "Sveti Sava" Novi Grad danas su predstavili rezultate projekta "Kultura otvara sva vrata", čiji je cilj podsticanje kreativnosti učenika i ukazivanje na bogatstvo različitosti.

Koordinator projekta Dragana Radanović kaže da su u projektu, koji je podržala Vlada Švajcarske učestvovale OŠ "Sveti Sava" Novi Grad i OŠ "25. novembar" Velika Kladuša.

"Željeli smo da u ove dvije lokalne zajednice kulturne različitosti predstavimo kao brend, a ne predmet razmimoilaženja", rekla je ona.

Direktor OŠ "Sveti Sava" Marina Ovuka rekla je da su u projektu učestvovali učenici osmih i devetih razreda.

Image may contain: 3 people, indoor

"Uključeno je 400 učenika iz dvije škole. Projektom smo ukazali koliko su kulture i tradicije naših naroda slične i dali smo priliku učenicima da to uvide", kaže ona.

U okviru projekta organizovano je više radionica, te današnja manifestacija, koja je održana u amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra. 
U prigodnom programu nastupili su članovi više sekcija i kulturno-umjetnička društva "Una" i "Novljani".

Image may contain: 2 people, indoor

 

Kod spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Novom Gradu danas su povodom Dana boraca položeni vijenci i prislužene svijeće, a zatim je organizovana posjeta spomen-sobi.
Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić na prijemu organizovanom u zgradi opštine uručio je jednokratnu novčanu pomoć po 100 KM za pet demobilisanih boraca. 

"I ove godine smo obezbijedili pomoć socijalno ugroženim i borcima kojima je potrebna pomoć za liječenje", rekao je Gačić. 

On je rekao da je Dan boraca prilika da se oda pošta poginulim u proteklom ratu. 

"U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 348 boraca iz Novog Grada, a 1.036 je ranjeno", dodao je gačić. 

Zamjenik načelnika opštine Novi grad Bojan Lukač rekao je da opština ima korektnu saradnju sa Boračkom organizacijom, Organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Udruženjem ratnih vojnih invalida. 

"U opštinskom budžetu, u skladu sa mogućnostima, povećana su sredstva za ove organizacije. Za Boračku organizaciju to je 70.000 KM, za Udruženje ratnih vojnih invalida 20.000 KM i za Organizaciju zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila 23.000 KM", rekao je Lukač. 

Za pomoć u stambenom zbrinjavanju predviđeno je 25.000 KM, a za tekuće pomoći demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima 31.000 KM.

Image may contain: 2 people, people standing and outdoor

sreda, 14 februar 2018 13:32

OBILJEŽEN DAN BORACA

Predstavnici opštine Krupa na Uni, borci i ratni vojni invalidi danas su povodom Dana boraca Republike Srpske položili vijenac i prislužili svijeće kod spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine.
Kod spomen-obilježja služen je parastos za sve poginule srpske borce. 

Sekretar Boračke organizacije Krupa na Uni Rade Milešević rekao je da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu u jedinicama Krupske lake pješadijske brigade bilo 2.860 boraca, od kojih je 310 poginulo, a 936 ranjeno. 

"Brigada je imala časan ratni put i dva puta odlikovana Ordenom Nemanjića", rekao je Milešević. 

Povodom Dana boraca druženje je nastavljeno na prijemu kod načelnika opštine Mladena Kljajića. 

Image may contain: one or more people, tree, snow, outdoor and nature

utorak, 13 februar 2018 16:18

Otklonjeni kvarovi na elektromreži

 Radnici "Elektrodistribucije" Novi Grad otklonili su tokom dana kvarove na elektromreži prouzrokovane vlažnim snijegom, rekao je  tehnički rukovodilac u ovom preduzeću Zoran Plavšić.
On kaže da su sanirani kvarovi na dalekovodima i nekoliko manjih kvarova na niskonaponskoj mreži. 

Jutros je bez električne energije bila većina sela u Novom Gradu i dio opštine Krupa na Uni. 

U ovim opštinama očišćeni su putevi, ali su danas zbog snijega na kolovozima bile skraćene neke lokalne autobuske linije. 

Snijeg i dalje pada, ali je slabijeg intenziteta. Visina snježnog pokrivača u višim predjelima je oko pola metra.

Image may contain: snow, sky, outdoor and nature

 Većina sela u opštini Novi Grad i dio opštine Krupa na Uni od noćas su bez električne energije, zbog kvarova na elektromreži prouzrokovanih novim snježnim padavinama.
Tehnički rukovodilac "Elektrodistribucije" Novi Grad Zoran Plavšić rekao je da su od noćas bez napona dalekovodi Dobrljin i Svodna. 

"Dalekovod Blatna van napona je od Rašća do Buševića u opštini Krupa na Uni. Osim Buševića električne energije na području opštine Krupa na Uni nema u Osretku i Petrovićima", rekao je Plavšić. 

On očekuje da će uskoro početi prva uključenja. 

Magistralne i regionalne puteve od noćas čiste "Prijedor putevi", ali snijega ima na kolovozima, jer i dalje pada. 

Image may contain: 3 people, outdoor

Tehnički rukovodilac Komunalnog preduzeća "Komus" Dragan Raljić kaže da su ekipe na terenu od dva sata poslije ponoći. 

"Očišćene su ulice u gradu i prigradskim naseljima. U toku je čišćenje lokalnih kategorisanih puteva", rekao je Raljić i dodao da će tokom dana, nakon čišćenja, posuti so. 

Koordinator zimske službe u opštini Krupa na Uni Željko Bundalo kaže da su očišćeni regionalni putevi, a da će tokom dana u saradnji sa mještanima biti organizovano čišćenje lokalnih puteva. 

Prema informacijama iz Centra za obavještavanje u Novom Gradu, skraćene su lokalne autobuske linije - za Bušević do Rašća, za Dubovik do Kršalja i za Rakovac do Lajšića u Svodni, a autobus na pravcu za Tablu u Poljavnicama ne saobraća. 

Prema podacima iz meteoroloških stanica u Novom Gradu visina snijega je 20 centimetara, a u Krupi na Uni 39 centimetara.

Image may contain: sky, tree, snow, outdoor and nature

nedelja, 11 februar 2018 17:10

Održano donatorsko veče

Na donatorskoj večeri održanoj u Futogu kod Novog Sada prikupljeno je 2.120 evra za pomoć u asfaltiranju puta u Donjim Petrovićima, opština Krupa na Uni.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić koji je sa delegacijom ove opštine sinoć bio u Futogu zahvalio je za podršku.

Kljajić je ranije rekao da je za asfatiranje 1,5 kilometara puta potrebno oko 160.000 KM.

"U projektu učestvuje opštine Krupa na Uni i mještani sa po 10 odsto, a ostala sredstva su obezbijeđena u projektu IFAD. Mještani su prikupili 10.000 KM učešća i nedostaje još 5.000 KM", navodi Kljajić.

Željko Јazić koji je organizovao ovu aktivnost u Futogu kaže da su akciju podržali i članovi neformalne grupe "Grmečlije" okupljene na društvenim mrežama i u sportskim aktivnostima.

"Bilo je preko 100 učesnika spremnih da pomognu i podrže ovu akciju. Bila je obezbijeđena večera i muzički program", istakao je Јazić.

Јazić je naveo da je prošle godine organizovana akcija za izgradnju fudbalskog igrališta u Donjim Petrovićima. On očekuje da će saradnja i slične akcije biti nastavljeni i u narednom periodu.

Image may contain: 2 people, table and indoor

Strana 1 od 38
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…