All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Lokalno

ponedeljak, 22 oktobar 2018 18:36

POČELO UREĐENJE KORITA POTOKA TUNJICA

- U naselju Tunjica, kod Novog Grada, počelo je uređenje korita istoimenog potoka, a projekat vrijedan 230.000 KM realizuje Javna ustanova "Vode Srpske" iz sredstava Evropske investicione banke, u okviru programa "Upravljanje rizikom od poplava u Republici Srpskoj".
Načelnik opštine Miroslav Drljača očekuje da će realizacijom projekta biti riješen dugogodišnji problem u ovom naselju. 

"Radovi se obavljaju na koritu potoka Tunjica u dužini oko 800 metara, u dva dijela. U prvom dijelu biće urađeno betonsko korito u dužini 375 metara, a u nastavku zemljano uređenje korita", rekao je Drljača. 

On je izrazio nadu da će uskoro biti realizovan projekat "Voda Srpske", rekostrukcija prepumpne stanice u Novom Gradu, koja je napravljena pedesetih godina prošlog vijeka, a čini okosnicu odbrane od poplava. 

Rok za završetak radova, koje izvodi preduzeće "Keso promet" iz Zvornika, jeste 12 mjeseci. 

"Osim potoka Tunjica, u ovom ugovoru je izgradnja obaloutvrde u zoni magistralnog puta, a vrijednost ovih radova je 620.000 KM, odnosno ukupna vrijednost ugovora u Novom Gradu je oko 850.000 KM", rekao je predstavnik preduzeća Dragiša Krstić i dodao da će izgradnja početi u narednom periodu.

 

- Članovi Sportskog ribolovnog društva Novi Grad pustili su danas u rijeku Sanu 177 kilograma šarana.
Predsjednik ovog društva Edib DŽaferbegović rekao je da je ovo drugo poribljavanje ove godine, a da je planirano još jedno u narednom periodu. 

Image may contain: 4 people, people standing and outdoor

"Prošlog mjeseca u rijeku Unu smo pustili 400 komada potočne pastrmke, a danas smo u Sanu pustili šarana. U narednom periodu planirano je još jedno poribljavanje rijeke Une nizvodno - biće pušten takođe šaran, samo mlađa riba, s obzirom da su primjerci koje smo danas pustili teški 1,2 do dva kilograma", rekao je DŽaferbegović. 

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača pohvalio je aktivnosti ribolovnog društva, prvenstveno one koje se odnose na očuvanje ribljeg fonda u dvije novogradske rijeke.

Image may contain: outdoor, nature and water

petak, 19 oktobar 2018 14:16

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN JABUKA

- U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Novom Gradu danas je priređen prigodan program povodom Svjetskog dana jabuka koji se obilježava 20. oktobra.
Zamjenik direktora škole Tatjana Vujanović rekla je da su program zajedno pripremili učenici i nastavnici kako bi podsjetili koliko je jabuka bitna za ishranu i zdravlje. 

"Zahvalni smo Dijani Šobot Petić, vlasnici firme iz Beograda, koja je poklonila jabuke, majice i sportsku opremu za učenike naše škole. Naravno, zahvalni smo i majkama naših učenika koje su nam pripremile slastice od jabuka", rekla je Vujanovićeva. 

Image may contain: 7 people, people eating, people sitting, table and food

Učenici su u prigodnoj prezentaciji imali priliku da se podsjete koliko je jabuka značajna za ishranu, odnosno koliko povoljno utiče na zdravlje. 

Pjesmice i recitacije koje su za danas pripremljene govorile su o ovom voću, a na kraju su uručena priznanja za najbolje učeničke likovne i literarne radove na temu jabuka. 

Tradicija označavanja 20. oktobra - Dana jabuka započela je 1990. godine u Londonu s ciljem predstavljanja njenih zdravstvenih kvaliteta i prikazivanja mnoštva sorti jabuka koje se u Engleskoj uzgajaju.

Image may contain: 6 people, people smiling, people eating, people sitting, table and food

 

Direktor Doma zdravlja Novi Grad Zoran Rađenović rekao je da je u toku preregistracija u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali da se manji broj stanovnika ove opštine odlučuje za promjenu ljekara porodične medicine.
Rađenović je izjavio da u Domu zdravlja ima 13 timova porodične medicine, te da ambulante rade u Dobrljinu, Svodni, Agićima i Rujiškoj. 

"Dom zdravlja Novi Grad ima 21.035 registrovanih pacijenata, a svake godine pozivamo sugrađane koji se do sada nisu registrovali, kao i one koji žele da se preregistruju, da to učine do kraja godine", naveo je Rađenović. 

On je napomenuo da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi prošlog mjeseca ponovo otvorena ginekološka ambulanta i pozvao žene da se registruju u ovoj službi. 

"Od 2010. godine, kada je porodilište prestalo sa radom, zatvorena je i ginekološka služba u Domu zdravlja. Otvaranjem ginekološke ambulante zaokružene su usluge zdravstvene zaštite i pacijenti sada imaju kompletnu uslugu - od pedijatrije, ginekologije i porodične medicine, do centara za bazičnu rehabilitaciju i za mentalno zdravlje", istakao je Rađenović. 

On je dodao da je za otvaranje ginekološke ambulante iz opštinskog budžeta obezbijeđeno 30.000 KM.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danijel Egić preporučio je  da na parcelama, gdje zbog nedostatka vlage nije moguće kvalitetno obaviti sjetvu, poljoprivredni proizvođači sačekaju padavine.


Egić je rekao  da je na osnovu uzoraka zemljišta evidentno da nema dovoljno vlage u zemljištu što može otežati njegovu obradu i odgoditi klijanje sjemena. 

"Prema podacima sa naših mjernih stanica, u Novom Gradu je u septembru palo 36,60 litara kiše, a prosjek je 117 litara, u oktobru je do sada palo 19,4 litra, a prosjek za ovaj mjesec je 99,6 litara. U Prijedoru je prošlog mjeseca palo 76,3 litra kiše, a prosjek padavina je 116,7 litara. Od početka mjeseca izmjereno je 12,14 litara, a prosjek za oktobar je 81,3 litra", rekao je Egić. 

Prema njegovim riječima, jesenja sjetva može biti obavljena i nakon optimalnih rokova, do kraja oktobra, ali se u tom slučaju povećavaju sjetvene norme. 

Egić je naveo da će u narednom periodu resorno ministarstvo podržati proizvodnju merkantilne pšenice namijenjene za ishranu ljudi. 

On je rekao da je u septembru donesen Pravilnik o parametrima kvaliteta i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu na osnovu kojeg će u novom ciklusu biti podržana proizvodnja merkantilne pšenice namijenjene za ljudsku ishranu. 

"Prema podacima kojima raspolažemo, u našoj regiji ove godine samo je dva odsto otkupljene pšenice zadovoljilo glavni parametar - hektolitarsku masu, zbog čega je i bilo razlike u otkupnoj cijeni. Naime, otkupljivači su plaćali dva feninga više pšenicu koja je imala 13 odsto više proteina, 27 feninga po kilogramu", rekao je Egić. 

Egić očekuje da će u jesenjoj sjetvi u prijedorskoj regiji biti zasijano 2.800 hektara pšenice, 20 hektara raži, 1.600 hektara ječma, 1.100 hektara tritikalea i 700 hektara zobi.

 

Резултат слика за sjetva pšenice

U prijedorskoj regiji obrano je oko 90 odsto parcela pod kukuruzom, koji je ove godine bio zasijan na oko 17.000 hektara, a prinos je za 1,5 tonu viši od prosjeka, odnosno šest do sedam tona po hektaru.


"Na našim oglednim parcelama u Drakseniću prinos kukuruza je i do 15 tona po hektaru", rekao je Srni rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Danijel Egić. 

Egić je naveo da su ostale neobrane manje površine. 

On je dodao da je kukuruz imao povoljne uslove za razvoj i prinos, ali je bilo i problema zbog jakog napada štetočine kukuruzne sovice, a evidentirano je i prisustvo kukuruzne zlatice, kao i kukuruznog plamenca.

Резултат слика за kukuruz

utorak, 16 oktobar 2018 11:22

NAPREDUJE REKONSTRUKCIJA HRAMA U RUDICAMA

 Do kraja građevinske sezone biće završeno nešto više od polovine radova na Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Rudicama kod Novog Grada, čija je rekostrukcija počela u avgustu.
Paroh čađavički Đorđe Stikić rekao je  da su završeni zahtjevniji građevinski radovi. 

"Urađena je nova krovna konstrukcija jer je do sada crkva prokišnjavala. Postavljanje bakra ostaje za proljeće. Osim toga, ojačani su temelji hrama", precizirao je Stikić. 

Prema njegovim riječima, na redu je sanacija zvonika, čime bi bili završeni radovi u ovoj godini. 

Stikić kaže da su rekonstrukciju pomogli vjernici i da za nastavak radova očekuje donacije organizacija i institucija. 

"Nakon postavljanja bakra na krov, preostaje unutrašnja i spoljašnja fasada i uređenje hrama", rekao je on. 

Crkva u Rudicama izgrađena je prvobitno 1888. godine, a, kako je navedeno u knjigama, srušena je zbog nesolidne gradnje, a ova je izgrađena 1902. godine. 

Zbog lošeg stanja objekta, bila je neophodna kompletna rekonstrukcija.

 

Image may contain: sky and outdoor

ponedeljak, 15 oktobar 2018 19:02

OBILJEŽEN DAN BIJELOG ŠTAPA

 Udruženje slijepih i slabovidih u Novom Gradu pripremilo je 30 higijenskih paketa za najugroženije članove, povodom 15. oktobra - Dana bijelog štapa, rekla je predsjednik ovog udruženja Vesna Šurlan.
Šurlan kaže da novogradsko Udruženje slijepih i slabovidih Dan bijelog štapa koristi kao priliku za druženje i razgovor sa članovima. 

Prema njenim riječima, članovi ovog udruženja su uglavnom starija lica koja, imaju i drugih zdravstvenih problema, a mahom su i siromaši. 

"U mogućnosti smo da dodijelimo jednu jednokratnu pomoć mjesečno, po 50 KM", rekla je Šurlan. 

Ona je navela da se od prije dvije godine za rad Udruženja iz opštinskog budžeta izdvaja 2.500 KM na godišnjem nivou. 

Udruženje slijepih i slabovidih u Novom Gradu osnovano je 2007. godine i okuplja 92 člana. 

Književni rad Branka Ćopića nije zaboravljen, a njegov lik je i dalje prisutan u rodnim Hašanima, poručeno je danas sa manifestacije "Ćopićevim stazama djetinjstva".

Književnik Ranko Pavlović kaže da je čovjeku, kad se osjeća usamljenim, najbolje da se druži sa knjigom, a najbolje je da su to Ćopićeve knjige. 

"Najbolje je družiti se sa njegovim junacima koji su često stvarniji od ljudi koje srećemo. Zato je zadovoljstvo doći u Ćopićev zavičaj i osjetiti kako su nastajali njegovi junaci", rekao je Pavlović. 

On kaže da ovdašnji pejzaži pokazuju da je Ćopić, sve što je vidio i doživio, unio u svoje djelo koje je zbog toga posebno vrijedno, jer je u lokalno uneseno univerzalno. 

Prema njegovim riječima, Ćopić je danas popularan onoliko koliko ga obrazovni sistem približava, a to nije dovoljno. 

"Ipak, mislim da nema djeteta koje ne zna bar jedno Ćopićevo djelo. Vrijeme je da se u obrazovni sistem uvede zbrika priča `Bašta sljezove boje`", rekao je Pavlović. 

Svetozar Ličina, predsjednik banjalučke Fondacije "Branko Ćopić", podsjetio je da, uz ovu fondaciju, manifestacije u Ćopićevu čast organizuju opština Krupa na Uni i Osnovna škola "Branko Ćopić". 

"Danas smo došli u Hašane, na dan kad se obilježava Ćopićeva krsna slava - Miholjdan. Došli smo u njegov zavičaj jer je Ćopić, kao rijetko koji pisac, ostao do kraja u svom rodnom kraju, u životu i književnosti", kaže Ličina. 

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić naveo je da se manifestacija "Ćopićevim stazama djetinjstva" održava u skromnim uslovima, ali da tradicija nije prekinuta. 

"Imamo želju da se proširi broj učesnika i da na ovaj dan u Hašanima budu učenici iz svih škola koje nose Ćopićevo ime", rekao je Kljajić. 

Direktor Osnovne škole "Branko Ćopić" Dragana Todić smatra da su učenici koji pohađaju ovu školu dobro upoznati o životu i djelu Branka Ćopića. 

"Naši učenici učestvuju u današnjoj manifestciji, a svake godine 26. marta prisjetimo se tragične smrti našeg književnika. Ovdje se svakodnevno prisjećamo Branka Ćopića jer je ovo njegov rodni kraj", rekla je Todićeva. 

Kod Ćopićeve biste ispred spomen-škole u Hašanima položeno je cvijeće, a o životu i djelu pisca govorio je i književnik Ranko Risojević. 

Učenici su govorili Ćopićeve stihove i svoje pjesme inspirisane njegovim djelom. 

Prije toga održan je književni čas u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjem Duboviku, administrativnom centru opštine Krupa na Uni. 

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a tragično preminuo 26. marta 1984. godine u Beogradu. 

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine. 

Njegova antologijska zbirka pripovjedaka "Bašta sljezove boje" osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za roman "Ne tuguj, bronzana stražo". Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti. 

Drugi svjetski rat podstakao ga je da napiše romane "Prolom", "Gluvi barut", "Ne tuguj bronzana stražo" i "Osma ofanziva", zatim pripovijetke "Rosa na bajonetima", "Surova škola", "Ljubav i smrt", "Doživljaji Nikoletine Bursaća", "Gorki med", "Sveti magarac", "Ljudi s repom" i zbike pjesama "Ognjeno rađanje domovine" i "Ratnikovo proljeće". 

Napisao je i romane za djecu "Orlovi rano lete", "Slavno vojevanje" i "Bitka u zlatnoj dolini" (poznati su kao "Pionirska trilogija") i "Magareće godine", zbirke priča "Priče partizanke", "Vratolomne priče", "Priče ispod zmajevih krila" i "Doživljaji mačka Toše", zbirke pjesama "Čarobna šuma", "Armija odbrana tvoja", "Partizanske tužne bajke", "Večernje priče", "Djeda Trišin mlin" i "Nestašni dječaci". 

Thumbnail

Raste ineresovanje za ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona za njemačku firmu "Karl Kine" u BiH i već su potpisani ugovori za proizvodnju u narednoj sezoni na više od pet hektara, rekao je upravnik ovog pogona Boško Čoprka.
 On kaže da je u maju otvoren proizvodno-poslovni pogon u Kozarskoj Dubici, što svjedoči o dugoročnim planovima na ovim prostorima.

"Ove godine bili smo prisutni u 14 opština i namjera je da u narednom periodu širimo i dalje mrežu kooperanata, uključujući nove opštine", rekao je Čoprka.

On kaže da su već obavljeni razgovori sa nadležnim opštinskim službama u Novom Gradu i Krupi na Uni, a uskoro kreće i prezentacija za proizvođače.

"Nakon manje od mjesec dana kako je završena ovogodišnja sezona, imamo potpisane ugovore za više od pet hektara proizvodnje. Uglavnom su ugovore potpisali naši dosasašnji kooperanti, ali ima i novih", naveo je Čoprka.

Prema njegovim riječima, njemačka firma "Karl Kine" osigurala je bonus lojanosti za proizvođače koji ostvare prinos veći od pet tona po jednom dunumu i imaju više od polovine krastavaca prve klase.

"Taj bonus je realan s obzirom na to da je ovogodišnji prosječan prinos bio veći od sedam tona po dunumu i većina proizvođača je ostvarila uslove za ovaj vid prihoda", rekao je Čoprka.

Kooperanti njemačke firme "Karl Kine" ove sezone isporučili su oko hiljadu tona krastavaca kornišona, a ugovorenu proizvodnju u 14 opština imalo je 219 kooperanata na površini od 15,4 hektara.

Proizvođači u opštinama Novi Grad i Krupa na Uni, njih 79, isporučili su oko 400 tona krastavca sa površine od oko pet hektara.

Njemačka firma "Karl Kine" organizuje proizvodnju krastavaca četiri sezone, a koperantima obezbjeđuju kompletan repromaterijal i stručnu podršku na terenu.

Kornišoni - Dubica - Foto: RTRS

Strana 1 od 60
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…