All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

12°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 94%

Wind: 17.70 km/h

  • 22 Aug 2017

    Showers 17°C 12°C

  • 23 Aug 2017

    Partly Cloudy 18°C 10°C

Lokalno

četvrtak, 17 avgust 2017 00:00

Završena 27. Likovna kolonija Rakani

Izložbom djela nastalih u proteklih sedam dana završena je 27. Likovna kolonija Rakani u čijem radu je ove godine učestvovalo 10 umjetnika.
 
Novi Grad - 27.Likovna kolonija Rakani - Foto: SRNA
 

Ova kulturna manifestacija je značajna i posebna jer je pokrenuta prije 30 godina i opstala je bez obzira na društvena i politička dešavanja u tom periodu, istakao je načelik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

- Može se reći da djela u fundusu Likovne kolonije Rakani predstavljaju retrospektivu umjetnosti Republike Srpske, BiH i regiona na kraju 20. i početkom 21. vijeka - naveo je on.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić rekao je da je nakon ovogodišnje kolonije fundus obogaćen za nove 24 slike. Napomenuo je da u fundusu Rakana ima više od 500 djela zavidnog kvaliteta.

Akademski slikar iz Banjaluke Srđan Kosić, koji je prvi put učestvovao na likovnom saborovanju u Novom Gradu, smatra da su uslovi za rad bili optimalni.

- Djela nastala u koloniji pokazuju različite pristupe, izražaje i forme, zajedno su radili apstraktni i realistični slikari - rekao je Kosić.

Istoričar umjetnosti Siniša Vidaković rekao je da je Likovna kolonija ove godine nastavila tradiciju kvaliteta.

- Umjetnici su svoje poetike prenijeli u novi ambijent i selekcija ovogodišnje kolonije je opravdala kvalitativni nivo - dodao je Vidaković.

- Likovna kolonija Rakani nosi pečat nacionalnog blaga, stručna javnost je upoznata sa kvalitetom kolonije koja je među tri najkvalitetnije u Srpskoj. Za koju godinu Likovna kolonija Rakani preuzeće primat kao najjača, najbolja i najstarija - istakao je Vidaković.

Ove godine, pored rijeke Une, djela su stvarali Milutin Koparanja iz Beograda, Emilija Boroja iz Novog Sada, Marija Spasić i Dejan Stojanović iz Leskovca, Nikolina Beslać i Srđan Kosić iz Banjaluke, Milovan Čikić iz Gradiške, te Sanja Stupar, Danijela Kolindžija i Ivana Blagojević iz Novog Grada.

Na početku kolonije, koju organizuju Kulturno-obrazovni centar i opština Novi Gradi u četvrtak, 10. avgusta, u gradskoj galeriji u Novom Gradu otvorena je izložba djela nastalih na prošlogodišnjem likovnom saborovanju.

Do 25. avgusta u okviru ove izložbe u galeriji će biti postavljena djela Svjetlane Lazić, Dragane Vidljinović, Maje Šolak, Radoslava Tadića, Sanje Stupar, Tatjane Ratković Bosnić, Davora Grabovca, Miodraga Petrovića i Ljubiše Pušca.

četvrtak, 17 avgust 2017 00:00

Prikupljene 53 doze krvi

U akciji dobrovoljnog davanja krvi održanoj u Novom Gradu prikupljene su 53 doze ove dragocjene tečnosti.

Doktor Gorjana Borjanović iz Zavoda za transfuziju Republike Srpske u Banjaluci rekla je da su zdravstvenim ustanovama u ljetnjem periodu potrebne veće količine krvi.

"Akcije dobrovoljnog davanja krvi su veoma značajne, pogotovo u ljetnjem periodu, kada ih je manje, zato je svaka doza dragocjena" izjavila je ona.

Sekretar Crvenog krsta Borka Maksimović kaže da je ovo bila četvrta akcija ove godine.

"Do kraja godine biće organizovana još jedna akcija. Naši davaoci prije desetak dana bili su u Baču, u Srbiji, gdje su, takođe, učestvovali u akciji", kaže Maksimovićeva.

Image may contain: 1 person, sitting and shoes

Sredstva za prvi dio liječenja 33-godišnje Natalije Pupčević od 150.000 evra, prikupljena su.
 
Natalija Pupčević - Foto: RTRS

Uplatama građana, porodice pokojne Sofije Mićević i Humanitarne organizacije "Budimo ljudi", prikupljen je iznos koji je uz uplatu Fonda zdravstvenog osiguranja dovoljan da Natalija otputuje u kliniku Maltezer u Njemačkoj. 

S obzirom da dan boravka u klinici košta 1.300 evra i da je ovim plaćena priprema i transplantacija, a nije izvjesno koliko će trajati postoperativni period, akcija za mladu majku dva dječaka se nastavlja.

 Parastosima, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća u Donjem Vodičevu i Maslovrama  u Novom Gradu obilježen je 2. avgust Dan stradanja civilnog stanovništva u Drugom svjetskom ratu.
Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač rekao je u Vodičevu da se najstrašniji zločin desio u zaseoku Vurune, gdje su ustaše u podrumu jedne kuće poklale 75 civila i istog dana, ali na drugim mjestima u zaseoku svirepo ubile još devetoro mještana. 

"Ova opština je u Drugom svjetskom ratu imala 6.000 civilnih žrtava i to se ne smije zaboraviti", poručio je Lukač. 

 Predsjednik SUBNOR-a Novi Grad Drago Todić rekao je da su ustaše prvi pokolj na području ove opštine počinile u zaseoku Vurune na Ilindan 1941. godine. 

"Nažalost, od 1941. do 1945. godine, Srbe je mogao ubijati ko je god htio, u raznim odorama i mantijama. Naša opština je u Drugom svjetskom ratu izgubila više do 20 odsto tadašnjeg broja stanovnika i oni su stradali od ustaša - ne od Nijemaca", istakao je Todić. 

On je naveo da na području opštine Novi Grad ima mnogo neobilježenih stratišta na kojima nije bilo preživjelih svjedoka i da sve žrtve nisu evidentirane, jer je bilo slučajeva da su stradale cijele porodice. Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Novi Grad Mirko Mačak rekao je da je broj žrtava iz Donjeg Vodičeva u proteklim ratovima jednak broju sadašnjih stanovnika. 

"U Prvom svjetskom ratu poginulo je 12 boraca iz Vodičeva, u Drugom svjetskom ratu 90 boraca i 374 civila, a u proteklom ratu 10 boraca. Kad se to sabere to je sadašnji broj stanovnika Donjeg Vodičeva", naveo je Zec. 

Krajem jula i početkom avgusta 1941. godine, jedna brigada tek formirane "Pavelićeve legije" zadržala se na ovim prostorima oko dvadesetak dana i za to vrijeme na najsvirepiji način ubijala stanovništvo novogradskih sela. 

U blizini Kostajnice, za nekoliko dana ubijeno je oko dvije hiljade staraca, žena i djece, a na području Dobrljina, Gornjeg i Donjeg Vodičeva, Velike Žuljevice i drugih sela u prvoj polovini avgusta 1941. godine još oko dvije hiljade civila. 

U ovom pogromu ubijeno je 106 djece, a samo u zaseoku Vurune poklano je 24 djece. 

U mjesnom groblju sahranjene su 42 žrtve iz Vuruna, koje su imale porodicu, a 33 tijela su bačena u rupu, gdje su ostala do ekshumacije 2006. godine nakon čega su sahranjena u zajedničku grobnicu, gdje je 2012. godine izgrađeno spomen-obilježje. Ovaj i druge zločine ustaške vlasti Nezavisne Države Hrvatske početkom avgusta 1941. godine, kada je na prostoru Krajine pobijeno na desetine hiljada srpskih civila, tematski obrađuje knjiga profesora Miloša Vujanovića "Krvavi pečat", objavljena 2008. godine, nastala na osnovu prikupljenog materijala i sjećanja preživjelih. Osim u Vurunama, u okviru obilježavanja Dana stradanja civilnog stanovištva opštine Novi Grad, parastos je  služen i u Hramu Svete velikomučenice Marine u Maslovarama za stradale iz ovog i naselja Crna Rijeka i Jošava.

sreda, 02 avgust 2017 00:00

Drljača: Važno zaštititi rijeku Unu

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da je zaštita rijeke Une pitanje autentičnosti i veoma važno zbog aktivnosti protivljenja izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini ove opštine i toka Une.
 
Miroslav Drljača - Foto: SRNA

Drljača je rekao  da postoji interesovanje za zaštitu rijeke Une, što pokazuju i odbornici postavljanjem pitanja na odborničkom času.

Prema njegovim riječima, ovu opštinu posjetili su predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

"Obaviješteni smo da su počela preliminarna ispitivanja, izviđanja terena. Postoje tri dijela naše opštine za koja su zainteresovani", navodi Drljača.

On je rekao da je to rijeka Una, od entitetske granice do ušća u Savu, zatim donji tok rijeke Sane i područje Pastireva, oko 6.000 hektara šume.

"Kada je riječ o rijeci Uni, prva mjera je preliminarna zaštita, koju određuje resorno ministarstvo u roku od dvije godine, a po završetku svih radova dolazi do proglašenja parka prirode", kaže Drljača.

On je pojasnio da bi u tom slučaju sve aktivnosti i procedure koje se odnose na rijeku Unu bile jasno definisane, bili bi određeni jasni parametri ko šta radi i ko je zadužen za kontrolu bez preplitanja nadležnosti.

"To nije samo pitanje rijeke Une, to je pitanje naše autentičnosti u situaciji kada se suprotstavljamo izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada u Dvoru, u Hrvatskoj", kaže Drljača.

On smatra da ova lokalna zajednica mora pokušati da sačuva rijeku Unu kao što je to slučaj u njenom gornjem toku, u Unsko-sanskom kantonu, gdje je riječni tok nacionalni park.

subota, 29 jul 2017 00:00

"UNA REGATA" OKUPIĆE 500 UČESNIKA

Ovogodišnja "Una regata - lađom niz Unu", koja će biti održana danas i sutra okupiće 500 učesnika.
Direktor Turističke organizacije Novi Grad Momir Kovačević rekao je  da će na vodi biti 80 plovila, 60 čamaca i 20 lađa. 

"Okupljanje učesnika i zaduživanje čamaca na entitetskoj granicu u Blatni kod Novog Grada počinje od 10.00 časova, dok će regata krenuti u 12.00 časova", naveo je Kovačević. 

Prva pauza je u 16.00 časova, u Dobretinu, opština Dvor, gdje će se regati priključiti ekipe iz Hrvatske. 

Druga pauza za ručak je u 18.00 časova u naselju Mlakve kod Novog Grada, a zatim učesnici u 19.00 časova kreću prema gradskoj plaži Ada u Novom Gradu, gdje završava prva etapa regate. 

Na gradskoj bini u Novom Gradu danas  od 21.00 čas biće održan koncert grupe "Električni orgazam". 

Manifestacija će biti nastavljena sutra od 12.00 časova, sa gradske plaže Ada, uz pauzu u Unčanima, opština Dvor. 

U 18.30 časova učesnici bi trebalo da stignu u Kostajnicu, a u 19.00 časova u Hrvatsku Kostajnicu, gdje će od 20.30 časova biti priređen program uz grupu "Rok ko fol". 

Image may contain: text

subota, 29 jul 2017 00:00

ZAVRŠEN KOŠARKAŠKI KAMP

 Sinoć  je u Novom Gradu zatvoren kamp Košarkaškog kluba /KK/ "Sloboda 73" koji je okupio više od 120 dječaka i djevojčica iz Novog Grada, Prijedora, Gradiške, Kozarske Dubice, Kotor Varoša, Bosanske Krupe i Velike Kladuše.
Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je zatvarajući kamp da su djeca četiri dana imala priliku da uče sportske vještine od iskusnih trenera. 

"Nadam se da svi učesnici imaju nova znanja, da su stekli nova prijateljstva i da nose lijepe uspomene, što će biti motiv da dođu i naredne godine", naveo je Drljača. 

Koordinator kampa i glavni trener Dragan Višnjevac rekao je da je kamp koristan za mlade košarkaše i da je ujedno prilika za trenere da izmijene iskustva. 

"Sastajemo se treću godinu i svake godine kvalitet kampa raste, ove godine imali smo i promotera - reprezentativca BiH Sašu Vasiljevića, koji je podijelio svoja iskustva sa učesnicima", naveo je on. 

Osim Višnjevca, sa djecom su radili i Zoran Petrović iz Kraljeva i Nenad Ćuk iz Tuzle kao i treneri KK "Sloboda 73". 

Prema riječima predsjednika kluba Dejana Kukavice u organizaciju kampa je uloženo mnogo truda, koji se isplatio. 

"Ove godine smo uključili i djecu sa posebnim potrebama i mislimo da je to bila jako dobra odluka", istakao je Kukavica. 

Kamp je bio besplatan za sve učesnike, koji su dobili majice i diplome, a najbolji u takmičenjima i pehare i nagrade.

Image may contain: 10 people, people smiling, basketball court and indoor

subota, 29 jul 2017 00:00

Održana manifestacija "Unski izazov"

U organizaciji Društva pedagoga fizičke kulture, uz podršku opštine Novi Grad juče je po drugi put održana manifestacija "Unski izazov", skokovi u vodu sa platforme.
Prvo mjesto osvojio je Dušan Beronja, drugo Marko Marinković i treće Noris Delalić. 

Profesor Dado DŽinić rekao je  je za manifestaciju odabrano 15 momaka, koji imaju iskustva u skokovima u vodu, a nakon ljekarskog pregleda učestvovalo je njih 12. 

"Učesnici su izveli prvo obavezni skok lasta i drugi slobodnim stilom, a sudije su ocjenjivale penjanje na platformu, zategnutost tijela, odskok, let i ulazak u vodu", precizirao je DŽinić. 

On je naveo da su takmičari skakali sa platforme visine pet i po metara. 

Prema njegovim riječima, planovi su da sljedeće godine bude postavljena još jedna platforma visine devet metara i da budu uključeni i skakači iz drugih gradova. 

Image may contain: tree, sky, outdoor, nature and water

Za sufinansiranje pet projekata opština Novi Grad će umjesto kratkoročnog koristiti dugoročno zaduženje od 200.000 KM, odlučeno je  na redovnoj sjednici Skupštine opštine.
Načelnik opštinskog Odjeljenja za budžet i finansije Nataša Đurčić rekla je da je odluka usvojena na prethodnoj sjednici promijenjena po preporuci Ministarstva finansija Republike Srpske, prema kojoj se za realizaciju infrastrukturnih projekata koristi dugoročno zaduženje. 

"Ostali detalji odluke se nisu mijenjali, ostaje isti iznos i isti projekati, samo je umjesto 12 mjeseci rok otplate 13 mjeseci" rekla je ona. 

Procijenjena vrijednost projekata energetske efikasnosti u dječijem obdaništu "Pčelica Maja", vodovodni sistem "Šklobučari", vodovodni sistem Mala Novska Rujiška, pješačka staza u Ulici Petra Kočića i projekta "E- opština" je 715. 731 KM a, učešće opštine Novi Grad je 200.000 KM, a preostali iznos biće podrška međunarodnih organizacija.

četvrtak, 27 jul 2017 00:00

Ponovo podignuta bista narodnog heroja

Bista narodnog heroja Miće Šurlana u gradskom parku u Novom Gradu ponovo je danas postavljena, nakon što su je vandali nedavno srušili.

Ponovno postavljanje biste organizovala je Boračka organizacija Novi Grad, uz podršku opštine.

Image may contain: people standing, plant, tree, grass, outdoor and nature

Strana 1 od 22
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…