All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Lokalno

Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa će na terenu dati podršku opštinama Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica da bi bilo sprovedeno sve što je Vlada Republike Srpske predvidjela u vezi sa proglašavanjem prethodne zaštite rijeke Une, istakao je predstavnik Zavoda Dragan Kovačević.
 
Novi Grad: Kovačević - lokalne zajednice - Foto: SRNA
 

Kovačević kaže da u ove četiri lokalne zajednici postoji volja i želja da se realizuju potrebne aktivnosti do proglašenja parka prirode Una.

"Spremni smo da podijelimo sa njima svoja iskustva i saznanja da bi bile sačuvane na terenu identifikovane vrijednosti", rekao je Kovačević nakon sastanka u Novom Gradu sa predstavnicima ove četiri lokalne zajednice.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač kaže da je ova opština inicirala sastanak da bi se usaglasile i koordinisale aktivnosti.

"Rješenje o prethodnoj zaštiti rijeke Une pretpostavlja zaštitu trećeg stepena i odnosi se na zaštitu sedre, flore, faune, vegetacije i pejzaža. Danas smo usvojili zaključke koji treba da koordinišu aktivnosti nadležnih ministarstava i javne ustanove `Vode Srpske` i nadležnosti lokalnih zajednica", rekao je Lukač.

On je naveo da je jedan od zaključaka da se formira radna grupa koju će činiti predstavnici četiri lokalne zajednice, a koja će biti zadužena za kompletan postupak zaštite tokom dvije godine, do proglašavanja parka prirode.

Lukač kaže da je danas dogovoreno da opštine Novi Grad, Krupa na Uni, Kostajnica i Kozarska Dubica na granicima svojih teritorija tablama označe da je riječ o području budućeg parka prirode.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove u Kozarskoj Dubici Darijan Babić kaže da je stav ove lokalne zajednice da što prije treba krenuti u realizaciju zaključaka.

"Mišljenja smo da treba što prije formirati radnu grupu s ciljem da očuvamo postojeće stanje u rijeci Uni, možda je trebalo i ranije da se sve ovo radi, ali sada treba da učinimo sve da ne dođe do devastacije u narednom periodu", kaže on.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske pokrenulo je postupak proglašavanja prethodne zaštite područja rijeke Une, uzimajući u obzir činjenice da postoji opasnost da će, u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, područje rijeke Une biti ozbiljno ugroženo.

Na zahtjev ovog ministarstva, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa izradio je stručno mišljenje za prethodnu zaštitu rijeke Une.

- U Novom Gradu večeras je počeo Vidovdansko- petrovdanski turnir u malom fudbalu koji organizuju opština i Boračka organizacija Novi Grad povodom 28. juna - krsne slave Vojske Republike Srpske, 29. juna - Dana Novogradske brigade i 12. jula - Petrovdana i Dana opštine.
Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač rekao je večeras da je ovaj turnir jedna od 17 manifestacija koje se organizuju u okviru Petrovdanskih dana u Novom Gradu. 

"Među ovim manifestacijama Vidovdansko-petrovdanski turnir je najstariji, odnosno održava se 22 godine. Osim sportskog dijela, turnir je i sjećanje na sve poginule borce Vojske Republike Srpske koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku", rekao je Lukač. 

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić rekao je da ove godine nagradi fond iznosi 7.000 KM i da će pobjedničkoj ekipi pripasti nagrada 4.000 KM, drugoplasiranoj 2.000 KM i trećoj 1.000 KM. 

"Ove godine prijavljeno je 18 ekipa. Nadamo se da će takmičenja proteći u fer atmosferi", naveo je Gačić. 

Ekipe su žrijebom podijeljene u četiri grupe, četvrtfinale turnira biće odigrano 7. i 8. jula, polufinale 9. jula, a finalni susreti 10. jula. 

Vidovdansko-petrovdanski turnir u malom fudbalu igra se na terenu kod Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Novom Gradu. 

No automatic alt text available.

U prostorijama Opštinske boračke organizacije jutros je žrijebom određen raspored takmičenja za 22. Vidovdansko-petrovdanski turnir u malom fudbalu. 
Svečano otvaranje turnira održaće se na sportskom terenu  kod OŠ "Vuk Karadžić" večeras u 19.00 časova, a turnir će otvoriti ekipe Autoelektrike i Opštinske boračke organizacije.

Ukupno 18 ekipa svrstano je u četiri takmičarske grupe, a utakmice će se u grupnom takmičenju igrati po terminima: 19.00, 19.40 i 20.20 časova.

GRUPA A
1. Šumarija
2. Kafanica "Prijedor"
3. Srpska demokratska stranka
3. Mladi socijaldemokrati
4. Zvezda Volan

GRUPA B
1. Autoelektrika "Draško i Mirko"
2. Opštinska boračka organizacija
3. Fudži film
4. FK "Sloboda"
5. FSA "Prijedor"

GRUPA C
1. Melifera
2. FK "Plamen" Vodičevo
3. Omarska
4. Kafe bar "R3"

GRUPA D
1. FK "Slaven" Dobrljin
2. Moja knjižara
3. FK "Partizan"
4. FK "Blatna"

Četvrtfinale turnira odigraće se 7. i 8. jula, polufinale 9, a finale 10. jula 2018.
Prva dva takmičarska dana 18. i 19. jula moguće su prijave još dve ekipe. Kotizacija po ekipi iznosi 150 KM.

FOND NAGRADA TURNIRA IZNOSI - 7.000 KM
1. mjesto: 4.000 KM
2. mjesto: 2.000 KM
3. mjesto: 1.000 KM

Tradicionalni 22. Vidovdansko-petrovdanski turnir ogranizuju Opštinska boračka ogranizacija i Opština Novi Grad.

Image may contain: 6 people, people sitting, table and indoor

Za 50 djece iz Leposavića i njiihove nastavnike koji su u sklopu programa "Spojima djecu Republike Srpske i Kosova i Metohije" doputovali u Novi Grad u noći sa subote na nedjelju, danas je organizovana posjeta kulturnim i školskim ustanovama u našoj opštini.

Stevan Milutinović nastavnik matematike u Osnovnoj školi "Leopsavić" zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu i srdačnom prijemu.

"Dolazim u Novi Grad drugi put i prenosim pozdrave i zahvalnost roditelja djece koja su ovdje bila prošle godine. Zadovoljni smo i zahvalni opštini, domaćinima posebno porodicama u kojima su djeca smještena. U Novi Grad je ove godine došlo po 15 učenika iz osnovnih škola iz Leška i Sočanice i 20 iz Leposavića", rekao je on.

Milutinović kaže da je projekat "Spojima djecu Republike Srpske i Kosova i Metohije" veoma značajan s obzirom da djeca sa Kosova rijetko imaju priliku da putuju a mnogima je ovo prvo putovanje.

On je danas uručio prigodan poklon Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Novom Gradu koja se prošle godine zbratimila sa Osnovnom školom "Leposavić" i izrazio nadu da će ove dvije škole nastaviti saradnju.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Marina Ovuka poželila je dobrodošlicu gostima sa Kosova i Metohije.

"Ponosni smo i presrećni jer imamo priliku da ugostimo našu braću i sestre sa Kosova i Metohije. Naša škole se pobratimila sa školom iz Leposavića i za nas je to divno iskustvo" rekla je Ovuka.

Gostima je danas dobrodošlicu poželjela i direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" Miranda Baltić.

Image may contain: 11 people, people sitting

 

U Poljoprivrednoj zadruzi "Agrojapra" u Donjim Agićima danas su završene posjete učenika u okviru programa škole u prirodi.
 
Direktor zadruge Nada Nešković Railić rekla je da je danas u jednodnevnoj posjeti bilo 66 učenika Osnovne škole "Branko Ćopić" iz Donjih Agića.
 
"Ovog mjeseca imali smo sedam posjeta učenika iz Novog Grada, Prijedora i Krupe na Uni, a na jednodnevnim izletima bilo je 600 učenika", podsjetila je Railićeva.
 
Ona je navela da učenici tokom posjete obilaze uljaru, pekaru, zadružni dom, gdje se nalazi etno i muzejska postavka, te zadružni mlin.
 
Jednodnevni izleti u "Agrojapri" organizuju se od 2008. godine sa ciljem razvoja seoskog turizma.
 
Proteklih 10 godina zadrugu je posjetilo više hiljada učenika.
 
Image may contain: one or more people, outdoor and nature
 

 - Predstavnici Udruženja "Grin tim" iz Novog Grada istakli su na današnjem predavanju u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" da je veoma važno da djeca shvate značaj efikasnog korišćenja i uštede energenata.
Generalni sekretar udruženja Mladen Trninić rekao je da će osim predavanja biti održane i kreativne radionice za djecu predškolskog uzrasta. 

"Predavanja su dio programa energetske efikasnosti u obrazovnim ustanovama, konkretno u dječijem vrtiću `Pčelica Maja` koji finansiraju Razvojni program UN /UNDP/ i opština Novi Grad. U sklopu projekta vrijednog 220.000 KM obavljena je rekonstrukcija ove predškolske ustanove", rekao je Trninić. 

Prema njegovim riječima, Udruženje "Grin tim" partner je u projektu, a do sada su održana predavanja u dvije srednje i dvije osnovne škole u Novom Gradu. 

"Kao primjer može poslužiti Srednjoškolski centar `Đuro Radmanović` u Novom Gradu gdje je završen projekat energetske efikasnosti i gdje se u praksi bilježe značajne uštede energenata", naveo je Trninić. 

On je naveo da će do kraja ove sedmice biti održana predavanja u osnovnim školama u Svodni i Donjim Agićima, a nakon toga počinju kreativne radionice u dječijem vrtiću.

Image may contain: 7 people, people sitting and indoor

Opština Novi Grad iz budžeta je izdvojila sredstva za proces vantjelesne oplodnje. Objavljen je i javni poziv za dodjelu sredstava za podršku pronatalitetnoj politici.
 
Резултат слика за bebe 
 

Na poziv se mogu prijaviti bračni parovi koji imaju prebivalište na području Novog Grada. Opština je ove godine za ovu namjenu iz budžeta izdvojila 10.000 KM.

- Ta sredstva putem javnog poziva biće dodijeljena parovima koji su pokušali dva puta vantjelesnu oplodnju, a ona nije bila uspješna. To je simboličan gest pokušaja poboljšanja natalitetne politike naše lokalne zajednice - kaže Borislav Јapundža, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Novi Grad.

Problem steriliteta sve je prisutniji i on zadaje poteškoće mladim bračnim parovima, kažu ginekolozi.

- Sterilitit je problem oko deset odsto brakova i pomoć tim ljudima sigurno ne rješava ovaj problem o kojem pričamo, ali ima duboko emocionalnu i ljudsku komponentu. Pohvalna je svaka mjera koja tome doprinosi - rekao je Dušan Gašić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Mladi roditelji koji nisu imali ovih problema podržavaju ovu inicijativu. Ističu, zar ima išta ljepše od roditeljstva.

- U svakom slučaju, to je dobro. Mnogi bi željeli da imaju djecu, ali nažalost nemaju. Zato je to pohvala za našu opštinu - ističe Pero Repija, otac dvoje djece.

Slađana Medić, majka dvoje djece, kaže da je neophodna upornost da bi ovaj proces bio uspješan.

Da je pad nataliteta na području Novog Grada sve izraženiji, pokazuju podaci da je u porodilištu u Domu zdravlja prije 25 godina obavljeno 720 porođaja. Prošle godine 120 djece upisano je u knjigu rođenih u Novom Gradu.

U amfiteatru Kulturno- obrazovnog centra u Novom Gradu danas su članovi Kulturno- umjetničkog društva "Mladost" iz Bača izveli predstavu za djecu "Uobraženi petao" a zatim je predstavljena knjiga dvanaestogodišnjeg Ognjena Aranđelovića iz ove opštine u Srbiji.

 

Član KUD-a "Mladost" Vladimir Bosančić rekao je da je predstava urađena po Ezopovoj basni i traje 12 minuta.

 

"Mi smo uradili i muziku i tekst u okviru kojeg se predstavljaju sva mjesta u opštini Bač", rekao je on.

Image may contain: 7 people, people smiling

 

Dvanaestogodišnji Ognjen Aranđelović predstavio je svoju knjigu "Usamljeni violinist".

 

On je rekao da je prvu knjigu "Maca Kendi" napisao sa osam godina a da je drugu pisao godinu dana.

 

Kako je rečeno obje knjige biće poklonjene Narodnoj biblioteci u Novom Gradu.

Image may contain: 2 people, people sitting and indoor

 

Ovaj kulturni program dio je dvodnevne zvanične posjete delegacije Bača bratskoj opštini Novi Grad.

 

Za goste je juče organizovana posjeta Nacionalnom parku "Kozara" a jutros je upriličen prijem kod načelnika opštine Novi Grad.

 

Opštine Novi Grad i Bač zbratimljene su od 1976. godine.

Bratske opštine Novi Grad i Bač su povezane jer znatan broj građana porijeklom iz Novog Grada živi u Baču, rečeno je danas na prijemu za delegaciju vojvođanske opštine koja boravi u posjeti novogradskoj opštini.
Načelnik opštine Bač Borislav Antonić rekao je da je saradnja bratskih opština počela 1976. godine i bila intenzivna do 2000. godine. 

"Sarađivali smo i u teškim, ratnim vremenima. Sada opet želimo da uspostavimo saradnju", naveo je Antonić. 

On je istakao da je znatan broj stanovnika Bača porijeklom iz Novog Grada, većina srpskog stanovništva, što daje posebnu dimenziju saradnji. 

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača rekao je da je u prethodnom periodu učinjeno mnogo u saradnji bratskih opština i izrazio nadu da će ona biti obnovljena i produbljena, prije svega u oblasti kulture i sporta, ali i privrede. 

On je naveo da, osim mještana koji su porijeklom iz Novo Grada, ove dvije opštine povezuje i položaj pogranične manje opštine sa sličnim komunalnim i privrednim problemima. 

"Zato mislim da uvijek možemo razmijeniti iskustva da vidimo kako riješiti neke probleme i stvoriti bolje uslove za stanovnike naših opština", dodao je Drljača. 

U delegaciji iz Bača su predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine, članovi Kulturno-umjetničkog društva "Mladost", predstavnici tamošnje biblioteke, Crvenog krsta, Udruženja "Bač u srcu Bačke" i Zavičajnog udruženja krajiških Srba "Petar Kočić". Posjeta je počela juče kad su domaćini sa gostima posjetili Nacionalni park Kozara. 

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing

Projekat energetske efikasnosti vrijedan 780.000 KM, koji je realizovan u Srednjoškolskom centru "Đuro Radmanović" u Novom Gradu, značajno je umanjio troškove energenata, a za 50 odsto ogrevnog drveta, rečeno je danas tokom tehničkog prijema.
Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da su u ovoj opštini realizovana tri projekta energetske efikasnosti i da je važno što se smanjuju troškovi energenata, a ušteđena sredstva mogu da se iskoriste za druge projekte. 

On je naveo da je iz budžetskih sredstava izdvojeno 12.000 KM za novu hidrantsku mrežu u ovoj školi i da je predviđeno uređenje trotoara na prilaznom putu prema ovoj obrazovnoj ustanovi, što je u planu investicija za ovu godinu. 

Direktor škole Gordana Vujanović rekla je da je u sklopu projekta obavljena zamjena krova, vanjske izolacije sa fasadom, kompletne stolarije i postavljeni su spremnici u kotlovnici. 

"Prve godine je značajna ušteda energenata, za 50 odsto manje ogrevnog drveta, što dovoljno govori o opravdanosti projekta", rekla je ona. 

Projekat je realizovalo Ministarstvo za prostorno uređnje, građevinarstvo i ekologiju iz kredita Svjetske banke, a radove je izvelo preduzeće "AM Međugorje".

No automatic alt text available.

Strana 1 od 50
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…