All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Lokalno

 Izložbom radova nastalih u proteklih osam dana, u Novom Gradu je završena Likovna kolonija Rakani.
U radu likovne kolonije učestvovali su slikari Savo Rupić, Dragana Lukić, Marija Novaković, Aleksa Milić, Jelena Ružojčić, Lazar Rodić, Marija Bjelošević, Sanja Stupar, Danijela Kolundžija, Darija Vujasin i Branimir Maksimović. Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je Likovna kolonija Rakani, koja je pokrenuta 1985. godine, postala dio istorije ove opštine. 

"Prije 33 godine kolonija je pokrenuta zahvaljujući entuzijazmu slikara Boška Karanovića i Stojana Ćelića. Ona je opstala do danas iako su se u međuvremenu dešavali istorijski i društveni procesi i promjene", naveo je Drljača. 

On je podsjetio da je u fundusu Likovne kolonije Rakani više od 600 djela, te da treba početi razmišljati o izložbenom prostoru u kojem bi ona mogla da budu adekvatno predstavljena građanima. 

Dokumentarist gradske galerije Mirjana Drljača kaže da je kolonija protekla u radnoj atmosferi i druženju, dodajući da u proteklih osam dana umjetnicima nije nedostajalo inspiracije. 

Likovna kolonija Rakani otvorena je 10. avgusta u gradskoj galeriji izložbom radova sa prošlogodišnjeg saziva.

Image may contain: tree and outdoor

 

 Pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite  su obavili podvodno izviđanje ispod mosta na rijeci Sani u Novom Gradu, na mjestu gdje se nalaze dvije avionske bombe iz Drugog svjetskog rata, a akcija njihovog neutralisanja biće obavljena do kraja ovog mjeseca, izjavio je vođa Tima za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava Duško Anikić.
On kaže da je današnje izviđanje priprema za akciju neutralisanja bombi. "Radi se detekcija da se može obaviti bezbjedno uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava", rekao je Anikić novinarima. 

Prema njegovim riječima, na ovoj lokaciju, osim dvije avionske bombe od po 250 kilograma, nalaze se manja minsko-eksplozivna sredstva, projektili.

 

Image may contain: sky, outdoor, water and nature

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Novom Gradu, u okviru akcije "Pokloni knjigu, pomozi drugu", udžbenike je predalo 119 učenika, a preuzelo njih 99.
Direktor škole Marina Ovuka rekla je da se ova akcija sprovodi od 2009. godine i da je cilj, osim što se omogućava konkretna pomoć, razvijanje kod učenika osjećaja povezanosti i solidarnosti. 

"Prošle godine prikupili smo 2.351 udžbenik tokom akcije i tako obezbijedili udžbenike za oko 60 odsto naših učenika. Ove godine prikupili smo još 1.400 udžbenika", navela je ona. 

Ona je ocijenila da je vrijeme da se počne razmišljati o tome da udžbenike poklanjaju i učenici prvog i drugog razreda, koji dobiju besplatne udžbenike od resornog ministarstva. 

"Na taj način bi se stvorila mogućnost da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ima sredstva za kupovinu udžbenika učenicima viših razreda i da se akcija širi", kaže Ovuka. 

U ovoj školi nekoliko godina realizuje se i akcija u koju su uključeni nastavnici, učenici i roditelji da bi se obezbijedio besplatan doručak za socijalno ugrožene učenike. 

Prošle školske godine tako je obezbijeđeno da besplatan sendvič ima 70 učenika ove škole. 

 Iz Novog Grada  je na besplatno ljetovanje u Bečiće otputovalo 20 djece, gdje će boraviti do 25. avgusta, u okviru programa socijalizacije djece Republike Srpske.
Socijalni radnik Danijela Gojić rekla je Srni da su sa djecom otputovala dva vaspitača i sportski animator. 

"Očekujemo da djeca oko 19.00 časova stignu u odmaralište u Bečićima. I ove godine opština im je obezbijedila džeparac, a sa djecom iz Novog Grada biće i mališani iz Stanara, Petrova, Kalinovika, Kozarske Dubice i Zvornika", navela je Gojićeva. 

Prema njenim riječima, na besplatno ljetovanje otputovala su djeca iz socijalno ugroženih, višečlanih i porodica boračkih kategorija. 

Ona je navela da će još petoro djece iz Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama i njihovih roditelja "Iskra" na besplatno ljetovanje putovati u septembru. 

Od 2002. godine iz Novog Grada je, u okviru ovog programa, besplatno ljetovalo više od 200 djece. 

Fond za dječiju zaštitu realizuje projekat na osnovu Zakona o dječijoj zaštiti Republike Srpske sa ciljem zadovoljavanja razvojnih potreba djece, razvijanja osjećaja empatije, pripadnosti vršnjačkoj grupi i afirmacije dječijih potencijala. 

Putem ovog projekta, u prethodnim godinama na jadranskoj obali ljetovalo je više od 23.000 djece osjetljivih kategorija iz svih opština Srpske. 

Ove godine, uz podršku Vlade Republike Srpske, obuhvaćeno je oko 1.800 djece u 14 smjena od 20. maja do 21. septembra. 

Kategorije koje kontinuirano učestvuju u projektu su djeca iz socijalno ugroženih porodica korisnika prava iz socijalne i dječije zaštite, djeca iz višečlanih porodica, djeca iz porodica boračkih kategorija, djeca sa posebnim potrebama i hroničnim zdravstvenim smetnjama, kao i posebno nadarena djeca, te talentovani sportisti. 

 

 Image may contain: 2 people, people smiling, people standing and outdoor

utorak, 14 avgust 2018 07:51

POČELA LIKOVNA KOLONIJA RAKANI

U gradskoj galeriji u Novom Gradu je, izložbom radova nastalih u prošlogodišnjem sazivu, ozvaničen početak rada Likovne kolonije Rakani.
O stvaranju umjetnika na prošlogodišnjoj koloniji  je govorio likovni kritičar Siniša Vidaković koji je istakao da svaka od kolonija nosi visokokvalitetan prizvuk umjetničke produkcije. 

"Rakani 2017. su, po oprobanom receptu, u svoj saziv uključili 10 umjetnika mlađe i srednje generacije, koji su ponikli na različitim akademijama regiona, te su uspjeli da formiraju harmoničan prirodni diskurs raznorodnih karakternih i stvaralačkih potencijala", istakao je Vidaković. 

Direktor kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić kaže da ova ustanova pridaje veliku važnost likovnoj koloniji koja ima dugi tradiciju u Novom Gradu. 

"Djela nastala u radu likovne kolonije su kulturno nasljeđe koje će trajati u budućem vremenu", kaže Babić. 

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač je otvarajući izložbu rekao da je Likovna kolonija Rakani jedna od najstarijih u regionu pokrenuta 1985. godine. 

"Svake godine umjetnici ostavljaju radove koji su neprocjenljivo blago za buduće naraštaje", rekao je Lukač. 

Pored rijeke Une 10 dana stvaraće slikari Savo Rupić, Dragana Lukić, Marija Novaković, Aleksa Milić, Jelena Ružojčić, Lazar Rodić, Marija Bjelošević, Sanja Stupar, Danijela Kolundžija, Darija Vujasin i Branimir Maksimović. 

utorak, 14 avgust 2018 07:46

POČINJE REKONSTRUKCIJA PUTEVA

U opštini Novi Grad slijedeće ove počeće rekonstrukciji puteva po osnovu dva ugovora, a rok za zavreštak radova je 90 dana od uvođenja u posao.
Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač  sastao se tim povodom sa direktorom preduzeća "Prijedorputevi" Radenkom Crnogorcem u vezi sa uvođenjem u ovaj posao. 

Prema riječima Lukača, prvi ugovor, u vrijednosti 165.248 KM, odnosi se na rekonstrukciju 14 pravaca u ukupnoj dužini 2.250 metara u mjesnim zajednicama Blagaj, Donji Agići, Suhača, Tunjica-Prekosanje i Urije, a sredstva su obezbijedili Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH i opština Novi Grad. 

"Drugi ugovor se odnosi na rekonstrukciju 13 pravaca u ukupnoj dužini 2.400 metara u mjesnim zajednicama Svodna, Dobrljin, Žuljevica, Rudice, Radomirovac, Prusci i Novi Grad. Vrijednost ovog ugovora je 177.165 KM, a sredstva je obezbijedila opština Novi Grad", rekao je Lukač novinarima. 

Osim pomenutih aktivnosti,  potpisan je ugovor za "Prijedorputevima" o rekonstrukciji 1.500 metara putne mreže u mjesnim zajednicama Dobrljin, Blatna, Poljavnice, Ravnice i Maslovare, u vrijednosti 102.493 KM, a sredstva je obezbijedila Vlada Srbije. 

Potpisan je i ugovor sa preduzećem "Niskogradnja Marjanović" iz Prijedora o izgradnji pločastog propusta i rekonstrukciji dijela nekategorisanog puta i mosta u naselju Gornji Rakani u mjesnoj zajednici Rudice, a za ovaj projekat 43.600 KM obezbijedili su Vlada Srbije i opština Novi Grad. 

Uvođenje izvođača radova u posao izvršiće Republička direkcija za obnovu i izgradnju pri Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. 

Ove  sedmice biće potpisan i ugovor sa izvođačem radova na projektu vodosnabdijevanja u naselju Bojišta. 

Nakon zakonske procedure u vezi sa postupkom javne nabavke, biće izabran izvođač radova za rekonstrukciju još 25 putnih pravaca u mjesnim zajednicama Blagaj, Svodna, Poljavnice, Dobrljin, Žuljevica, Prusci, Mala Novska Rujiška, Novi Grad, Kršlje, Donji Agići, Jablanica i Vidorija. 

Lukač je istakao da je ovim aktivnostima opština Novi Grad ostvarila gotovo sve planirane kapitalne investicije za ovu godinu, kojim su prvi put obuhvaćene sve mjesne zajednice sa područja Novog Grada. 

Na realizaciju postupka javnih nabavki, koja je planirana sredinom septembra, čeka još rekonstrukcija putnih pravaca koja će se finansirati iz sredstava Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kroz projekat hitnih mjera oporavka od poplava, kao i projekat rekonstrukcije putnog pravca koji će se finansirati iz sredstava Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede /IFAD/.

Image may contain: 2 people, people smiling, people sitting

U Novom Gradu biće obilježene 23 godine od egzodusa Srba iz Republike Srpske Krajine tokom akcije hrvatskih snaga "Oluja" 1995. godine.
 
Srpske izbjeglice poslije hrvatske akcije "Oluja" - Foto: RTRS
 

Ovo obilježavanje organizuju Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" i opština Novi Grad.

Nakon parastosa u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla biće upaljene svijeće na mostu na rijeci Uni, a cvijeće spušteno u Unu.

U avgustu 1995. godine ovaj "most spasa" prešlo je 100.000 protjeranih Srba iz Republike Srpske Krajine.

nedelja, 05 avgust 2018 20:07

ODRŽAN KONCERT ANSAMBLA "PEREZVON"

Ruski moskovski ansambl "Perezvon" održao je večeras koncert na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu.

Ansambl je izveo srpske i ruske duhovne, narodne, patriotske i kozačke pjesme.

Menadžer za odnose sa javnošću Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Kosovsko ognjište" iz Banjaluke Vasna Račić rekla je da ovaj ansambl, prije svega, njeguje crkvenu muziku.

"Oni su ambasadori srpske kulture u Rusiji i to su djeca sveštenika. Nastupom u Republici Srpskoj započeli su `Festival pobjede`, a nakon Srpske idu u Srbiju i Crnu Goru", pojasnila je Račićeva.

Ansambl "Perezvon" nastupio je u Banjaluci u Hramu Hrista Spasitelja u petak, 3. avgusta, a juče u etno-selu u Knežici kod Kozarske Dubice.

Koncerti su održani povodom stotinu godina od pobjede Kraljevine Srbije u Prvom svjetskom ratu i u spomen na neraskidivo bratstvo i savezništvo ruskog i srpskog naroda.

Image may contain: 2 people, people standing

petak, 03 avgust 2018 16:58

Prikupljeno 97 doza krvi

U drugoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Novom Gradu prikupljeno je 97 doza ove dragocjene tečnosti.

 

Sekretar Crvenog krsta Borka Maksimović rekla je da su danas krv darovali i dobrovoljni davaoci iz bratske opštine Bač i dodala da je zadovoljna odzivom.

"Nastavljamo tradiciju da naizmjenično organizujemo zajedničke akcije", rekla je Maksimovićeva.

Akcija je organizovana u saradnji sa Transfuziološkom službom prijedorske bolnice.

Image may contain: one or more people, people sitting and indoor

U Novom Gradu u ponedjeljak, 6. avgusta, biće obilježene 23 godine od egzodusa Srba iz Republike Srpske Krajine tokom zločinačke akcije hrvatskih snaga "Oluja" 1995. godine.
 
Posljedice "Oluje": Kolona izbjeglica iz Hrvatske (foto: Profimedia/AFP) -
Posljedice "Oluje": Kolona izbjeglica iz Hrvatske (foto: Profimedia/AFP)

Obilježavanje 23 godine od egzodusa organizuju Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" i opština Novi Grad.

Tim povodom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u 10.00 časova biće služen parastos, a zatim će biti upaljene svijeće prema mostu na rijeci Uni, na graničnom prelazu, odakle će biti spušteno cvijeće u Unu.

U avgustu 1995. godine ovaj "most spasa" prešlo je 100.000 protjeranih Srba iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

Delegacije će u 11.15 časova položiti vijence kod spomen-obilježja civilnim žrtvama u naselju Tunjica kod Novog Grada, gdje je Hrvatska vojska u septembru 1995. godine prešla ne teritoriju Republike Srpske i za dva dana ofanzive ubijeno 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a, a ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

U Hramu Svetog Save u Svodni u 11.30 časova biće služen parastos, a u 12.00 časova biće položeni vijenci kod spomen-krsta koji je 2012. godine podigao "Veritas" za šest civila stradalih u izbjegličkoj koloni koju je gađala hrvatska vojska.

Iz "Veritasa" je najavljeno da će sutra u Banjaluci biti održana konferencija za novinare povodom 23 godine od stradanja Srba u operaciji "Oluja", a u nedjelju, 5. avgusta, u Banjaluci će biti položeni vijenci i služen parastos.

U utorak, 7. avgusta, vijenci će biti položeni na Petrovačkoj cesti i biće upriličena posjeta spomen-sobi u Driniću.

U organizaciji vlada Srbije i Republike Srpske 23 godine od krajiškog egzodusa biće obilježeno u Bačkoj Palanci u subotu, 4. avgusta.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Strana 1 od 55
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…