All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Mostly Cloudy

16°C

Novi Grad

Mostly Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 11.27 km/h

  • 24 Jul 2017

    Mostly Cloudy 26°C 15°C

  • 25 Jul 2017

    Showers 22°C 17°C

Lokalno

četvrtak, 20 jul 2017 00:00

POČEO TURNIR U ULIČNOM BASKETU

U  glavnoj ulici u Novom Gradu počeo je turnir u uličnom basketu u kojem učestvuje 30 ekipa.
Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je sinoć otvarajući turnir da u ovoj opštini radi mnogo sportskih klubova, a da je turnir u uličnom basketu jedna od manifestacija, koja prerasta u tradiciju. 

"Turnir je jedna od 17 aktivnosti u sklopu Petrovdanskih dana, koji se organizuju povodom obilježavanja Petrovdana - Dana opštine", podsjetio je Drljača. 

Predsjednik Organizacionog odbora Pavle Agbaba naveo je da se takmiči 17 seniorskih, devet kadetskih i četiri ekipe mlađih kategorija. 

"Iskreno se nadam da će svi gosti uživati, prije svega u lijepom druženju, a onda i u takmičenju", rekao je on. 

Prema njegovim riječima, osim ekipa iz Novog Grada, takmiče se i ekipe iz Kozarske Dubice, Laktaša, Prijedora i Banjaluke. 

Otvaranje turnira u uličnom basketu ozvaničeno je vatrometom, a zatim je lokalna grupa "Red" održala koncert. 

Za učesnike su obezbijeđene i nagrade - za seniorske ekipe za prvo mjesto 1.000 KM, za drugo 500 KM i treće 200 KM, dok su za mlađe kategorije predviđene druge nagrade.

Image may contain: one or more people, basketball court, sky and outdoor

Poljoprivrednim proizvođačima iz Novog Grada ugovorenu proizvodnju jagode danas je ponudilo preduzeće "Prijedorčanka" iz Prijedora.
Na prvom sastanku sa zainteresovanima za proizvodnju, predstavnik ovog preduzeća Milan Knežević rekao je da će sa proizvođačima biti potpisan ugovor na tri godine. 

Prema njegovim riječima, kooperantima će biti obezbijeđen sadni materijal koji će otplaćivati tri godine. 

Knežević je rekao da će "Prijedorčanka" otkupljivati jagode od kooperanata po cijeni od 1,70 KM za kilogram. 

Stručnu podršku proizvođačima pružiće prijedorska kancelarija Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. 

Stručni saradnik Resora Žarko Tubin naveo je da će proizvođači imati savjete na terenu od pripreme zemljišta za sadnju do berbe. 

Stručni saradnik u opštinskom Odsjeku za poljoprivredu Dušan Vujanović rekao je da će proizvođači imati podsticaj u iznosu od 20 odsto od otkupljene količine kao i pravo na besplatnu analizu zemljišta. 

Osim toga, kako je danas rečeno, resorno ministarstvo podstiče ovaj vid proizvodnje na površini minimalno jedan dunum i prinosom od najmanje 1.000 kilograma do 15 odsto. 

Ministarstvo obezbjeđuje i podsticaje za sisteme navodnjavanja gdje su ulaganja minimalno 500 KM, do 40 odsto.

Резултат слика за jagode

Od početka godine na području koje operativno pokriva Policijska stanica Novi Grad ukupna rasvijetljenost počinjenih krivičnih djela iznosi 84,62 odsto, a rasvijetljenost krivičnih djela koja su počinili nepoznati počinioci 76,47 odsto, rekao je  komandir Policijske stanice Dragan Trivanović.
"Najzastupljenija su krivična djela krađe - 11 slučajeva, te devet slučajeva teških krađa. Počinjeno je i jedno razbojništvo i tri krivična djela oštećenja tuđe imovine", rekao je Trivanović. 

Prema njegovim riječima, izvršenjem ovih krivičnih djela pričinjena je materijalna šteta u iznosu 35.000 KM. 

Policijska stanica Novi Grad evidentirala je u pomenutom periodu 24 krivična djela protiv imovine. 

Trivanović je pozvao građane da,ukoliko putuju na godišnji odmor, preduzmu mjere kako bi zaštitili svoju imovinu.

S obzirom da je nastupila sezona godišnjih odmora tokom koje većina građana ne boravi u svojim domovima, povećana je mogućnost da se lična imovina, objekti kuća i stanova, nađu na meti izvršilaca krivičnih djela. Zato  apelujem  da građani, ukoliko odlaze na godišnji odmor i duže vrijeme ne borave u svojim kućama i stanovima,  o tome obavjeste komšije, rodbinu ili prijatelje, koji bi oni obilazali njihove domove i pripazili da im imovina ne bude predmet krivičnog djela" poručio je Trivanović

On je preporučio  da građani, za vrijeme odsustva, u stambenim objektima u kojima ne boravite, ne ostavljaju novac, nakit i druge vrijednosti, već ih ponesu sa sobom ili ih povjere nekome na čuvanje. Ključeve od stanova i kuća da ne ostavljaju na mjestima ispred objekata, kao što su mjesta ispod otirača, saksija, u obući i slično,gdje većina građana uobičajeno ostavlja ključeve, i na kojima je izvršiocima lako da ih pronađu.

"Posebno apelujem da građani da ne ostavljaju poruke na društevenim mrežama i drugim javnim mjestima o svom odsustvu i trenunim lokacijama na kojima se nalaze"naglasio je on.

 Bitno je da građani budu aktivni subjekti u sistemu zaštite imovine, jer bezbjednost ne zavisi samo od policije, već i od savjesnog i odgovonog ponašanja svih pojednaca, koji učestvuju u životu zajednice.

" U slučaju uočavanja neuobičajenih dešavanja, kretanja nepoznatih lica, posebno oko objekata čiji su vlasnici odsutni ,da pozovu dežurni telefon u Policijskoj stancici Novi Gradna broj -122, kako bi se efikasnim djelovanjem policijskih službenika na vrijeme spriječilo izvršenje krivičnog djela "kaže Trivanović

 Tokom turističke sezone PS Novi Grad će pojačati prisustvo policijskih službenika na terenu, intezviraće se saradnja sa lokalnom zajednicom,  a  građani se pozivaju na aktivno učešće, pružanjem bezbjednosno interesantnih i korisnih informacija, u cilju očuvanja stabilnog stanja bezbjedosti i jačanja međusobnog povjerenja između  građana i policije.

 

 

 Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš rekao je da je u okviru programa rješavanja problema raseljenih lica, izbjeglica i povratnika, prethodnih godina na području Novog Grada realizovan veći broj projekata, kao što je izgradnja stambenih jedinica, obnova infrastrukture, vjerskih objekata i pružanje pomoći povratnicima u stvaranju uslova za održiv povratak.
Čordaš je dodao da i dalje postoji potreba za novim projektima podrške povratku u Novi Grad, saopšteno je iz resornog ministarstva. 

Na sastanku Čordaša sa potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Senadom Bratićem i načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom istaknuto je da dosadašnja uspješna saradnja institucija treba da bude nastavljena da bi se povratnicima i raseljenim licima u Novom Gradu obezbijedili što bolji životni uslovi. 

Bratić je rekao da je otvorena i korektna saradnja institucija preduslov za uspješnu realizaciju projekata na terenu. 

On je istakao je da informacije sa terena govore da su projekti, koji su do sada realizovani, imali vrlo pozitivan uticaj na život povratnika u Novi Grad. 

Drljača je sagovornike upoznao o potrebama stanovnika Novog Grada, a posebno se osvrnuo na potrebe povratnika. 

On je izrazio spremnost opštine da u saradnji sa Ministarstvom aktivno radi na realizaciji projekata namijenjenih povratnicima i raseljenim licima. 

Poljoprivredni proizvođači bi trebalo da se pripreme za pojavu kukuruzne zlatice na svojim parcelama i preduzmu sve mjere kako bi se smanjile štete koje može prouzrokovati, poručio je rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Danijel Egić.

On je nakon obilaska parcele kukuruza u Ravnicama kod Novog Grada, na kojoj je evidentiran jak napad kukuruzne zlatice, podsjetio da su predavanja o zaštiti od ove štetočine održana prošle godine, nakon što se pojavila u prijedorskoj regiji.

"Najbolja i najjednostavnija mjera zaštite je plodored. Osim toga, treba obaviti sjetvu kukuruza u ranim rokovima kako bi biljka na vrijeme razvila korijen, koji napada larva i ranije razvila svilu, kojom se hrani odrasla štetočina", navodi Egić.

On kaže da je u Ravnicama najezda kukuruzne zlatice takva da je u tom obimu rijetko viđena na ovim prostorima, te da je vlasniku preporučeno uništavanje usjeva na oko četiri i po dunuma.

Egić preporučuje poljoprivrednicima da obilaze usjeve i prate stanje kultura.

Prema njegovim riječima, najtipičniji simptom, koji se manifestuje na biljkama nakon napada kukuruzne zlatice jeste pojava guščiji vrat, jer se larva nakon piljenja hrani korijenom, što dovodi do polijeganja i izvijanja kukuruza.

Image may contain: plant, nature and outdoor

Više od 350 učesnika okupilo se na četvrtoj biciklijadi i rolerijadi na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu, koju je organizovalo Društvo pedagoga fizičke kulture.

Predsjednik Društva pedagoga Dejan Blagojević rekao je da se akcija "Svi na točkove" organizuje radi promocije sporta i rekreacije.

"Tokom ljeta imamo aktivnosti pored i na rijeci Uni. Nakon biciklijade, u petak 28. jula biće održano takmičenje u skokovima u rijeku Unu i plivanju", dodao je on.

Blagojević je naveo da je ove godine u biciklijadi bilo stotinjak učesnika više nego lani.

"Akcija je dobro organizovana i podržana od opštine Novi Grad a interesovanje učesnika pokazuje da je manifestacija ove vrste bila potrebna", kaže Blagojević.

Sinoć su održane četiri revijalne trke, biciklisti stariji od 12 godina vozili su stazu dugu 1.600 metara, a oni mlađi od 12 godina 700 metara.

Održana je i trka na rolerima, a kraj manifestacije obilježila je šetnja majki, koje su vozile bebe u kolicima.

Opština Novi Grad i sponzori obezbijedili su brojne nagrade, koje su podijeljene u tombolskom dijelu na kraju manifestacije.

Image may contain: one or more people and outdoor

 

subota, 15 jul 2017 00:00

Završena škola plivanja

Dodjelom diploma, u Novom Gradu je završena škola plivanja "Delfin", koju je na rijeci Uni organizovalo Društvo pedagoga fizičke kulture, a okupila je 52 polaznika.
Predsjednik Društva pedagoga fizičke kulture Dejan Blagojević rekao je da je riječ o djeci od šest do 17 godina, sa kojima je rađeno u četiri starosne grupe, te da je tokom 10 dana rada škole plivanja održano 20 časova.

"Svi polaznici su uspješno prošli obuku i mi smo na kraju, na završnom ispitu bodovali njihovo znanje. Nadamo se da će iduće godine biti još više polaznika", rekao je Blagojević.

On je zahvalio donatorima koji su podržali projekat škole plivanja u Novom Gradu, koja je ove godine održana drugi put.

Image may contain: 24 people, people smiling, people standing

četvrtak, 13 jul 2017 00:00

Održana smotra folklora

Na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu održana je 11. smotra folklora u okviru obilježavanja Dana i krsne slave opštine - Petrovdana.
Na smotri su nastupila kulturno-umjetnička društva "Čajavec" iz Banjaluke, "Piskavica" iz istoimenog mjesta, "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora, "Branko Radičević" iz Darde i "Una" iz Novog Grada.

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Miroslav Drljača koji je zahvalio učesnicima i posjetiocima.

"Smotrom folklora tradicionalno se završava obilježavanje Dana i krsne slave opštine. Hvala svima koji su podržali manifestacije. Nadam se da će tako biti do kraja mjeseca, kada će biti održana `Una regata - lađom niz Unu`, kojom se završavaju `Petrovski dani` u našem gradu", rekao je Drljača.

Koreograf Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Una" Siniša Jovanić kaže da je smotra folklora postala tradicija povodom Dana opštine.

On je naveo da svake godine KUD "Una" za Dan opštine pripremi nešto novo za sugrađane, a ove godine to je bilo premijerno izvođenje koreografije "Igre i pjesme novskog Podgrmeča", nagrađene na Evropskoj smotri folklora.

Osim toga, posjetioci su sinoć imali priliku da na video-bimu pogledaju promotivni spot "Spojile se dvije rijeke", čija je premijera bila juče na svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing, shoes and outdoor

četvrtak, 13 jul 2017 00:00

Održana četvrta kotlićijada

U parku kod Lovačkog doma u Novom Gradu juče je održana kotlićijada;

Parprikaš pripremale ekipe lovačkih udruženja "Fazan", "Lane","Pastirevo" i "Srndać" iz Novog Grada te gosti iz Miske Glave;

Više od 400 litara paprikaša podijeljeno je učesnicima smotre folklora i gostima.

Image may contain: 5 people, people standing, tree and outdoor

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je danas da je, uprkos teškim ekonomskim okolnostima, u ovoj opštini vidljiv napredak.
Drljača je na svečanoj akademiji organizovanoj povodom Dana i krsne slave opštine rekao da su prioritet u radu infrastruktura i privreda.

"Kada je riječ o razvijanju infrastrukture, u toku je 17 projekata koji su sastavni dio Strategije razvoja opštine Novi Grad. S druge strane, intenzivno radimo na tome da dovedemo nove investitore, povećamo broj radnih mjesta i tako spriječimo odlazak mladih u inostranstvo", dodao je on.

Drljača kaže da je od početka godine lokalna uprava intenzivno radila na ispunjavanju uslova za prekategorizaciju graničnog prelaza sa Hrvatskom.

"Završeno je ispitivanje stepena nosivosti mosta na rijeci Uni na graničnom prelazu, dobili smo eleborat koji potvrđuje da u tehničkom pogledu most zadovoljava i da su moguća opterećenja u veličini projektovanih", kaže on.

Predsjednik Skupštine opštine Novi Grad Mirko Zgonjanin naveo je da je lokalni parlament u novom sazivu održao devet redovnih, jednu posebnu i jednu svečanu sjednicu.

On je rekao da je od početka godine usvojeno je 59 odluka, 22 informacije i 17 izvještaja, prošle godine pravovremeno je usvojen budžet i drugi dokumenti neophodni za normalno funkcionisanje opštine.

Drljača i Zgonjanin danas su uručili priznanja zaslužnim građanima, preduzećima i organizacijama.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu Zlatan Klokić rekao je da je Vlada u opštinu Novi Grad uložila 9,5 miliona KM iz ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske.

"Vlada Srpske i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju će nastojati da u narednom periodu nastave pozitivan trend unapređenja poslovnog okruženja u Novom Gradu kroz aktivnosti na privlačenju investitora i realizaciji projekata od značaja za opštinu", rekao je Klokić.

On je čestitao rukovodstvu Novog Grada dan opštine, te im poželio srećan i uspješan rad u narednom periodu.
Svečanoj akademiji prisustvovali su i načelnici susjednih opština, predstavnici republičkih i opštinskih institucija i lokalnih preduzeća. 
U prigodnom programu tokom svečane akademije premijerno je prikazan promotivni spot "Spojile se dvije rijeke", tekst i muziku uradio je Bojan Đurić, a pjesmu izvodi ženska pjevačka grupa Kulturno-umjetničkog društva "Una". 
Obilježavanje Dana i krsne slave opštine počelo je jutros liturgijom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Nakon liturgije, delegacije su položile vijence i prislužile svijeće kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, a zatim je upriličena posjeta spomen-sobi.

Prije akademije održana je svečana sjednica Skupštine opštine Novi Grad.

Image may contain: 4 people, indoor

Strana 1 od 21
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…