All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

7°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 63%

Wind: 22.53 km/h

  • 25 Apr 2017

    Rain 18°C 4°C

  • 26 Apr 2017

    Showers 11°C 4°C

Lokalno

U Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni,  obilježeno je 25 godina od osnivanja 11. Krupske lake pješadijske brigade.Ratni komandat ove brigade Ilija Crnobrnja rekao je da je 11. Krupska laka pješadijska brigada na svom ratnom putu imala časne pobjede i za to dobijala pohvale.

On je naveo da je ova brigada dva puta odlikovana Ordenom Nemanjića.

"Mi smo stvaraoci, očevi, a ne djeca Republike Srpske. Ova brigada je skupo platila slobodu svog ognjišta, svaki treći borac je ranjen, neki i više puta, a svaki deveti dao je svoj život za Republiku Srpsku", rekao je Crnobrnja.

Prema njegovim riječima, borci krupske brigade su uspjeli da se odbrane od jakih snaga 5. korpusa takozvane Armije BiH i da pomažu na drugim ratištima.

"Sva nastojanja da se optuži i vojno i civilno rukovodstvo nisu uspjela i nakon presuda možemo reći da smo vodili konvencionalni rat i u svim situacijama ispravno postupali", poručio je Crnobnja.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić rekao je da je krupska brigada dala nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske.

"Danas smo ovdje da se sjetimo svih boraca i svih žrtava, odamo im dužno poštovanje koje zaslužuju", rekao je on.

Miletić je rekao da je potrebno jedinstvo boraca Vojske Republike Srpske koje treba pokazati i na okupljanjima kao što je današnje.

"Na taj način pokazujemo da smo da smo istinski stvaraoci Republike Srpske i iskrene patriote", kaže Miletić.

Komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Nedeljko Kopuz kaže da ovaj puk njeguje tradiciju Vojske Republike Srpske i srpskog naroda u okviru Oružanih snaga BiH.

"Radimo i spremni smo na odricanja kako bismo ispunili taj zadatak", rekao je on.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić rekao je da se danas iz ove opštine šalje poruka da borci koji su svoje živote dali za Srpsku ne mogu i ne smiju biti zaboravljeni, kao ni njihove porodice.

"Vrijeme će prolaziti i sve se može mijenjati osim Dana 11. Krupske lake pješadijske brigade, datum njenog formiranja jeste i biće jedan od najznačajnijih datuma ove lokalne zajednice", rekao je Kljajić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković smatra da se obilježavanjem Dana brigade u opštini Krupa na Uni brane sjećanje na srpske žrtve.

"Danas ćemo govoriti o našim junacima i zato su oni i dalje s nama", rekao je on.

Sekretar Boračke organizacije Krupa na Uni Rade Milešević  podsjetio je da je brigada osnovana 21. aprila 1992. godine. "U redovima brigade borilo se 2.810 boraca, njih 310 je poginulo, a 946 ranjeno", rekao je Milešević.

Obilježavanje Dana brigade počelo je  prijemom za porodice poginulih boraca kod načelnika opštine. Zatim su delegacije položile vijence i prislužile svijeće kod spomen obilježja poginulim borcima ove brigade.

Nakon toga organizovana je posjeta spomen sobi i služen parastos u Hramu Svetog Jovana Bogoslova.

Poslije zvaničnog dijela, druženje je nastavljeno uz vojnički ručak.

Ekipa Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Novog Grada pobjednik je  kvalifikacionog takmičenja "Djeca u saobraćaju" održanog u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjim Agićima kod Novog Grada.
Drugo mjesto osvojila je Osnovna škola "Ćirilo i Metodije" iz Trnopolja, a treće Osnovna škola "Petar Petrović NJegoš" iz Busnova kod Prijedora.

U pojedinačnoj konkurenciji među djevojčicama najbolja je bila Tijana Peškir iz pobjedničke ekipe, drugo mjesto Maja Hrvaćanin i treće Kristina Stojnić, obje iz škole u Trnopolju.

Među dječacima prvo mjesto osvojio je Milan Banović iz prijedorske škole "Petar Kočić", drugi je Damjan Milešević iz škole u Trnopolju, a treći Luka Bilić iz pobjedničke ekipe.

Najbolje ekipe nagrađene su peharima i diplomama i stekle su pravo učeća u finalnom takmičenju koje će biti održano 1. i 2. juna u Banji Vrućici kod Teslića.

Sekretar Auto-moto društva Prijedor Mirko Brkić rekao je da je riječ o aktivnostima koje Auto-moto savez Republike Srpske organizuje godinama.

"Cilj je da se djeca pripreme, većina njih će postati vozači i ovo je prilika da uče saobraćajne propise, stiču vještine i znanja iz ove oblasti potrebne za ulazak u javni saobraćaj, koji je frekventan", rekao je on.

Prema njegovim riječima, djeca su u teoretskom dijelu takmičenja pokazala solidno znanje, a u praktičnom su bila vješta.

Takmičenje je održano u organizaciji Auto-moto saveza Republike Srpske, Auto-moto društva "Una" Novi Grad i Osnovne škole "Branko Ćopić" Donji Agići.

U Novom Gradu takmičila 21 ekipa iz 18 osnovnih škola prijedorske regije, ukupno 84 djece.

Takmičenje je održano u dvije discipline-poznavanje pravila bezbjednog ponašanja u saobraćaju što je bio teoretski dio ispita i vožnja na poligonu spretnosti kao praktični dio ispita.

Auto-moto savez Republike Srpske i 48 auto-moto društva organizovali su  kvalifikacione ispite za Republičko saobraćajno-obrazovno takmičenje učenika osnovnih škola pod nazivom "Djeca u saobraćaju 2017" u 18 gradova i opština Srpske.

Takmičenja su održana u Banjaluci, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Brodu, Novom Gradu, Doboju, Donjem Žabaru, na Sokocu, Vlasenici, Bratuncu, Šipovu, Kneževu, Tesliću, Trebinju, Gacku, Bijeljini, Rogatici i Laktašima.

petak, 21 april 2017 00:00

Obezbijeđen prevoz do Gradine

Opština Novi Grad obezbijedila je prevoz do Spomen-područja Donja Gradina gdje će u nedjelju, 23. aprila, biti služen pomen žrtvama ustaškog zločina u Drugom svjetskom ratu.
"S obzirom na značaj obilježavanja ovog istorijskog događaja opština Novi Grad obezbijedila je prevoz autobusom do Spomen-područja za preživjele logoraše, porodice stradalih i sve građane koji žele odati dužno poštovanje žrtvama najvećeg stratišta sistema koncentracionog logora Jasenovac", saopšteno je iz kabineta načelnika opštine. 

Autobus polazi u nedjelju, 23. aprila, u 8.30 časova ispred gradske bine. 

Komemoracija u Spomen-području Donja Gradina počeće u nedjelju u 11.15 časova polaganjem vijenaca na grobnom polju "Topole, u 12.00 časova biće služeni pomen i parastos na grobnom polju "Hrastovi". 

U 13.00 časova planirano je obraćanje zvaničnika. 

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije jer je u njemu stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina. 

Među ubijenima je 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. 

U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece. 

Logor Donja Gradina formiran je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske. 

Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

Tokom  bogosluženja u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu vjernici su sinoć upalili svijeće sa Blagodatnog ognja, plamena sa Hristovog groba.

Pravoslavni sveštenik Nemanja Vidić je u besjedi nakon bogosluženja rekao vjernicima da je Blagodatni oganj sinoć u ponedeljak u kasnim časovima u Novi Grad donijela parohijanka iz ove opštine.


"Našu parohijanku Vlatku Zgonjanin Bog je tri puta uputio u Jerusalim na pokloničko putovanje, a ove godine dobila je blagoslov da donese Blagodatni oganj" dodao je Vidić.

On je naveo da su sinoć sa Blagodatnog ognja zapaljena kandila koja će gorjeti do Spasovdana.

Učenici novogradske Gimanzije "Petar Kočić" od danas prikuljaju papir da bi obezbijedili sredstva za pomoć kolegama.

Predsjednik Savjeta učenika ove škole Ivona Krakić rekla je da su prošle sedmice postavljena obavještenja na stambenim zgradama u Novom Gradu.

"Obavijestili smo sugrađane da stari papir mogu danas ostaviti u haustore, a naši volonteri će ga pokupiti. Papir mogu predati i u školu", navela je Krakićeva.

Ona je dodala da je Savjet učenika organizovao i akciju prikupljanja udžbenika i knjiga.

"Učenici koji nisu planirali prodati svoje udžbenike mogu ih na kraju školske godine predati u biblioteku da bi naredne godine drugi učenici mogli da ih posude i koriste", rekla je Krakićeva.

Profesor Snježana Gojić rekla je da je planirano osnivanje kreativne radionice.

"Ima dosta kreativnih učenika koji su voljni da se uključe u rad. Proizvode koji budu napraljeni u radionicama planirani su za prodaju, a prihod u humanitarne svrhe", dodala je Gojićeva.

Ona je navela da će sredstva biti dodjeljivana učenicima slabijeg socijalnog statusa za izlet ili udžbenike.

utorak, 18 april 2017 00:00

DOGOVOREN DATUM "TRKA SLOBODE"

Atletski miting "Trke slobode" biće održan 12. maja u Novom Gradu, dogovoreno je na prvom sastanku Organizacionog odbora.
 
Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Novi Grad Borivoj Japundža izjavio je da se ova tradicionalna manifestacija organizuje povodom 1. maja -Dana oslobođenja Novog Grada u Drugom svjetskom ratu, i 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.
 
"Kao i do sada, pokrovitelj manifestacije je opština Novi Grad, a tehnički organizator Društvo pedagoga fizičke kulture", rekao je Japundža.
 
Predsjednik Društva pedagoga fizičke kulture Dejan Blagojević istakao je da atletski minig u Novom Gradu svake godine okupi oko 700 učesnika, djece predškolskog uzrasta i učenika novogradskih osnovnih i srednjih škola.
 
Početak mitinga najavljen je za 12. maj u 17.00 časova, a do narednog sastanka u četvrtak, 20. aprila, članovi odbora treba da pripreme detaljan program manifestacije.

Gimnazija "Petar Kočić" iz Novog Grada organizovaće izlet za košarkašku ekipu ove škole, osvajače zlatne medalje na republičkom takmičenju u okviru Malih olimpijskih igra.
Direktor Gimnazije Zoran Marić kaže da je ponosan na uspjeh ženske košarkaške ekipe na završnom republičkom takmičenju održanom prošle sedmice u Prijedoru.

"Naši učenici su nas navikli da ostvaruju dobre rezultate, ali smo, ipak, prijatno iznenađeni", rekao je Marić danas na sastanku sa košarkašicama.

Kapiten ekipe Maja Odžić, koja je osvojila i titulu najboljeg igrača, kaže da je ponosna na ekipu koju je predvodila.

"Bili smo iskreno srećni zbog rezultata i navikli smo da igrom pokažemo koliko radimo", rekla je Odžićeva.

Profesor fizičkog vaspitanja Dragan Čubra kaže da je u proteklih 10 godina novogradska gimnazija četiri puta osvojila zlatnu medalju u košarci na Malim olimpijskim igrama.

utorak, 18 april 2017 00:00

Održana izložba vaskršnjih jaja

U Novom Gradu održana izložba vaskršnjih jaja i likovnih radova učenika osnovnih škola.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je svake godine na izložbi primjetan napredak u kvalitetu radova.

"Vidi se da je uloženo mnogo truda da se prikaže naša tradicija, a posebno je značajno da se uključuju i učenici koji likovnim radovima prikažu simboliku praznika", istakao je Drljača, koji je uručio poklone za najbolje likovne radove i najljepša vaksršnja jaja.

Prvu nagradu za najljepše vaskršnje jaje dobila je Nevena Šuškalo, drugu Dragana Borojević i treću Dajana Makivić.

Među dvjesto likovnih radova nagrađeni su za prvo mjesto Maja Kukavica i Milica Jakovljević iz Osnovne škole "Vuk Karadžić", drugo mjesto osvojili su Nevena Stojaković i Vedran Sirotko, Osnovna škola "Sveti Sava" odjeljenje u Rašću, a treće mjesto pripalo je Nikolini DŽenopoljac, Osnovna škola "Dragan Vujanović" Svodna.

Izložba vaskršnjih jaja, pod pokroviteljstvom opštine Novi Grad, održana je gradskoj galeriji. Ispred galerijskog prostora, u glavnoj ulici postavljeni su štandovi sa ručnim radovima i tradicionalnim jelima.

Mirko Stupar danas je ponovo izabran za predsjednika Kinološkog društva Novi Grad, a za predsjednika Skupštine izabran je Vojin Bera.
Stupar je na skupštini Kinološkog društva rekao da su u Novom Gradu u protekle četiri godine organizovane tri državne i jedna međunarodna izložba pasa.

"Osim ovoga, organizovana je državna utakmica u radu na krvnom tragu, specijalizovana izložba 1. i 6. FCI grupe, četiri ocjenske smotre i seminar o temi `Krvni trag`", naveo je Stupar.

On kaže da je u proteklom periodu rađeno na povećanju broja legala i štenadi.

"Sa 33 prijavljena šteneta u 2012. godini, napravljen je iskorak, i prošle godine prijavljeno je 19 legala sa prijavljenih 117 štenadi", dodao je Stupar.

Na današnjoj Skupštini Kinološkog društva Novi Grad usvojena je odluka da članarina ostane nepromijenjena - 10 KM godišnje, a za podmladak 5 KM.

Kad je riječ o planu rada, navedeno je da će ovogodišnja državna izložba pasa svih rasa biti održana 7. maja, a međunarodna 10. juna 2018. godine.

Kinološko društvo Novi Grad, koje ove godine obilježava 20 godina rada, okuplja 45 članova.

 

Karate klub "Regeneracija" iz Velike Kladuše sa osvojenih deset zlatnih, 11 srebrnih i 14 bronzanih medalja najuspješnija je ekipa 11. memorijalnog karate turnira "Rajko i Mladen Crnobrnja" održanog danas u Novom Gradu.

Drugo mjesto pripalo je Klubu borilačkih vještina "Niten" iz Gradiške čiji su takmičari osvojili deset zlatnih, šest srebrnih i pet bronzanih medalja.

Na trećem mjestu je Karate klub "Bušido" iz Banjaluke koji je osvojio šest zlatnih, četiri srebrne i šest bronzanih medalja.

Najbolji takmičar turnira je Dejan Janjić iz Karate kluba "Bušido" koji je osvojio tri zlatne medalje, a najbolja takmičarka je Maša Vidmar iz Kluba borilačkih sportova "Tigar" Kostajnica, takođe tri zlatne medalje.

Takmičari Karate kluba "Rajko Crnobrnja - Gligo" iz Novog Grada osvojili su devet zlatnih, 16 srebrnih i 32 bronzane medalje, ali nisu učestvovali u poretku.

Osim njih, danas su učestvovala još 22 kluba iz Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske, ukupno 480 takmičara.

Turnir je jutros u sportskoj dvorani otvorio zamjenik načelnika Bojan Lukač koji je rekao da je ova manifestacija okupila veliki broj učesnika.

Lukač je naglasio da je organizator, Karate klub iz Novog Grada sportski klub koji je već dva puta osvojio priznanje najboljeg u ovoj opštini.

Predsjednik kluba Aleksandar Janković rekao je po završetku turnira da je manifestacija protekla prema planu i programu bez ikakvih problema i da je regularnost pratilo 23 sudija.

Karate turnir koji se redovno održava u Novom Gradu od 2007. godine uvršeten je u "B" kalendar Karate saveza Republike Srpske, od ove godine i Karate saveza BiH.

Turir je organizovan u znak sjećanja na trenera Rajka Crnobnju - Gligu i člana Mladena Crnobrnju koji su poginuli 18. septembra 1995. godine u napadu hrvatske vojske dok su se vraćali sa treniga.

Strana 1 od 16
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…